2 Eki 2015

Etüd Merkezleri


etüd merkezleri
 Etüd merkezi nedir? - Okul sonrası verilen destek eğitimdir. Günlük ödevlerin yapıldığı, kalan vakitte de çocuğunuzun kendi seçtiği aktivitelere katıldığı bir merkezdir.

 Özel etüd merkezlerinin sayısı oldukça arttı. Bunun yanı sıra daha makul fiyatta devlet okullarının da okul sonrası etüd merkezleri de var.

 Yağız'ı 2.sınıf ve 3.sınıfta özel etüd merkezine göndermek zorunda kaldık. Sabah etüde gidiyor kahvaltısını ettiriyorlar, ödevleri yaptırıyorlar, vakit kalırsa etkinlik yapıyorlar sonra da öğle yemeğini yedirip servisle okuluna bırakıyorlardı. Akşam eve gittimiz de ödev derdimiz olmuyor kitap okuyup yatıyordu. Çalışan anne babalar için çok ideal.

 Bu sene ise okulun saçma saatlerinden dolayı özel etüde veremedik. 14:40 da dersi bitecek ve evde kimse olmadığı için okulun kendi açtığı etüdü deneyeceğiz. 

 Karşılaştırma yapmam için çok erken çünkü okulun etüdü pazartesi günü başlayacak. 

 Özel etüdler hakkında belirtmek istediğim başka şeyler var. Öncelikle ilk başlarda yaptığınız görüşmeler de ödevleri asla kendilerinin yapmadığını çocuğa anlatıp yaptırdıklarını belirteceklerdir. Bunu takip etmek gerekli ilk sene ki etüdümüz de maalesef ödevleri etüd öğretmenlerinin yaptırdığını öğrendik. Her sabah Yağız ın çay içtiğini, öğlenleri de sadece makarna yediğini öğrendik. 1 saatlik ödevden sonra okula gidene kadar da bahçede futbol (etkinlikten kasıtları buydu demek) oynadığını öğrendik. Tabii hemen değiştirdik ama bunun takibi çok önemli nasılsa ödevleri yapılıyor başınız ağrımıyor diye ilgisiz davranmamak gerekli. Yoksa verilen paralar tamamen boşa gidecektir.

 Sunulan olanakları uygulamadıklarını ise şöyle anladık; Yağız a ödevlerini anlayarak yapıp yapmadığını sorduğum da açık vermiyor "evet öğretmen anlatıyor ben yapıyorum" diyordu.(çakal :) )
Peki o zaman bugün etüdte yaptığın ödevi tekrar yapar mısın dediğimde işin rengi belli oldu. Geri kalanını "etüdü değiştiriyoruz" dediğimde kendi dökülüp anlattı.

 Benim etüdten en büyük beklentim Yağız ın anlamadığı konular da okul öğretmeni haricinde başka bir öğretmenden fikir alması, daha iyi anlamasına yardımcı olunmasıydı. Çünkü ne eşim de ne bende ödev yaptıracak sabır yok. İlla birimizin sesi yükseliyor. Böyle olunca Yağız da inada bindirip kriz yaratacaktı bizzat denedik test ettik :) ve başarılı olamadık. İlkokul 1.sınıfı hatırlıyorum da Ela ya hamileydim Yağız ile babasının ödev yapma seanslarından dolayı erken doğum yapma tehlikem vardı :)

  Etüde gönderme sıkılır diyenler de olabilir. Yok arkadaş eğer amaca uygun etüd bulunursa çocuğa sıkıntı değil katkı sağlayacak merkezler bunlar. Evde anne baba ile bağrışarak ödev yapmaktansa etüd merkezleri gayet faydalı olabilir. Hele ki bizler gibi çalışıyorsanız tüm günün yorgunluğu, 2.çocuğun bakımı, sofrası yemeği mutfağı derken sağlıklı ödev yaptıracak ortam bulmak çok zor. Sadece takibi bırakmamak lazım. Nasıl anaokuluna veya kreşe verince sık sık öğretmeniyle, okul idaresiyle iletişim halinde oluyorsak etüd merkezlerine de giden çocuğu takip etmek gerekli. Okulun yapıyoruz yapacağız dediği olanakları etüde gidecek kadar büyümüş olan çocuğunuzla sürekli konuşup teyidleşmek gerekli diye düşünüyorum. Ve son olarak etüd merkezine verdiğinizi mutlaka sınıf öğretmenine bildirmekte faydalı olabilir. En azından ödev kontrolünde çocuğun ödevini kendisimi yaptı yoksa birisimi yaptırdığını çok iyi anlayabiliryorlar.

 İlk etüd merkezleri arayışındayken internette çok yazı araştırmıştım nedir ne değildir ne yaparlar orada diye maalesef bulamamıştım. Umarım benim yazdıklarım arayış içindekilere yardımcı olur.

 Sevgiler,







18 yorum:

  1. bizim okulun da kendi etüdü vardı orada oyun da oynuyordu ders de yapıyordu çok iyiydi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet bikaç kişi okulun etüdleri daha iyi dedi görecegiz bakalım :)

      Sil
  2. Biz etüd olayına hiç girmedik. Bunda evde oluşumun etkisi var tabiki. Ama bu tür yerlerin öğretme noktasında çok iyi olduklarını düşünmüyorum ben...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öğretme kısmı yok zaten ama ödevlerini anlatarak yaptırmaları gerekiyor amacları bu ama kaçı uyguluyor tabi tartısılır :)

      Sil
  3. benim çocuğum bi olsun belki de işi bırakırım :D ben onun etüdü olurum :)

    YanıtlaSil
  4. Ya bana herkes paranoyak diyecek ama mini minnacık çocukların sabahın köründen neredeyse akşama kadar ders çalıştırılmasının onları bırak daha bilgili, daha zeki, daha yaratıcı yapacağını, var olan zeka ve sanatsal yaratıcıklarının törpüleneceğine ve üstelik bunu yıllar önce 'size yardıma geldik' diyen ABD (aslında cia ajanları) li öğretmenler, eğitim gönüllüleri, ABD li eğitim uzmanlarının kasten yaptırdığına inanıyorum.
    Evde kendi kendilerine kitap okusunlar, ansiklopedilere baksınlar, resim yapsın, bir müzik aleti çalsınlar, çizgi roman okusunlar vs. (kimse zorlamadan, isteyince bırakacak şekilde) daha iyi....:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahh ablacım malesef zamane gençliği evde oturdugu an tv karsısına, bilgisayar basına geçiyor asosyal oluyorlar tablet hastalıkları had safhada yaşları ilerledikce engel olmak iyice zorlasacak. sokaklarda oynama oturup sakince kitap okuma resim yapma devri maalesef kaybolup gitti :(

      Sil
    2. Aaah tüh işte benim çocukluğumda ne tablet, ne bilgisayar, ne cep telefonu, ne televizyon vardı....televizyon yayını Türkiye'de başladığında ilkokul son mu ne hatırlamıyorum yani benim nesil...14 - 15 yaşına kadar televizyonsuz büyüdü. (öteki saydıklarım zaten hiç yoktular)

      Sil
  5. Tam anlamıyla istediğiniz etüt merkezini bulmak gerçekten zor.Okulun kendi açtıkları özellikle. Mekan değiştirmek daha iyi gelir her zaman. Bütün gün okulda kalan çocukların yine aynı okulda,arkadaşları gittikten sonra etüde kalması onun için işkenceye dönüşebilir.Fakat ilgileniyor olmanız çok hoşuma gitti. Keşke herkes böyle ilgili olsa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şimdilik halinden memnun ödevlerini yapıp geliyor sorun yok gibi umarımda boyle gider :)

      Sil
  6. Annem ilkokul öğretmeni. Tabi şimdi emekli oldu özel okula geçti ama şunu söylemem gerek. Devlet okulunda evrilen etüdler son derece sağlıklı. Yani şimdi nasıl işliyor tam bilemiyorum ama 3 sene öncesine kadar "Öğrencilere ödevlerini yapmalarında yardım ediyoruz" diye söylerdi hep annem. Zaten okulun da öğretmenlerine söylediği bu. Yardımcı olmak,takıldıkları yerde devreye girmek vs.. Zaten her öğretmen kendi sınıfına etüd veriyor. Bu büyük artı. yani öğrencilerini tanıyor. Özel etüd merkezleri hakkında da hiçbir fikrim yok. Yine de okulun sunduğu imkanları değerlendirmekte fayda var derim. Seni ve miniklerini öpüyorum canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol cnm içim rahatladı inanki bugün etüdde 2.gunu dun iyi dediydi umarım boyle gider.cok opuyorum seni

      Sil
  7. Özellikle çalışan anneler için kurtarıcı (:

    YanıtlaSil
  8. okul etüdü yorumlarınızı bekliyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir dönem bitsin ozaman yazacağım mutlaka ;)

      Sil
  9. Çocukları ileride uzun bir ders çalışma maratonu bekliyor.Teog ygs lys derken sayılı saatler göreceksiniz belki çocuğunuzu.Bu zamanları iyi değerlendirip doya doya vakit geçirin derim çocuğunuzla. Çocuğun anne babasıyla ödev yapması bile ona ayrıca değer ve duygu katar diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  10. Zaten daha kaliteli vakit gecirelim cocugumuzla dye gonderilmesi tataftariyim odev stresi bagirip cagirma olmadan etut merkezinde olsun bizde gelince takibini yapalim kalan vakittede oyun sohbet muhabbet

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe