9 Eki 2015

Çocuğuma Nasıl Uyku Eğitimi Vermeliyim? ( Konuk Yazar)

 Bu hafta ki konuk yazarımız anneansiklopedisi bloğunun yazarı Seval Aksu Demir.

 Seval; uyku eğitimi yazısını çok güzel detaylı bir şekilde yazmış. 2.çocukta sınıfta kaldığım tek konu bu sanırım :) 
 anneansiklopedisi konuk yazar

  Uyku eğitimindeki asıl amaç, bebeğin ayakta sallanmadan veya kucakta yatırılmadan yatağında kendi kendine uyumasını sağlamaktır.  Uyku eğitimine 4. aydan itibaren başlayabilirsiniz!

Bebeğinizin 4. ayından itibaren uyku eğitimi verebilirsiniz. Ne kadar küçük yaşta eğitim verilirse o kadar çabuk atlatabilirsiniz bu dönemi, aksi halde 2 yaşından sonra uyku eğitimi vermek zor olabilir.
 
Uyku eğitimi vermeden önce bebeğinizin herhangi bir rahatsızlığı olmamasına dikkat etmelisiniz. Bunun için çocuğunuzu bir doktor kontrolünden geçirmenizi öneririm. Örneğin, yeni diş çıkarma döneminde olan bir bebeğe uyku eğitimi vermeniz, hem sizin hem de onun açısından zor olabilir.
 
Uyku eğitiminde de çeşitli yollar vardır
 Farklı uzmanların anlatımıyla çeşit çeşit uyku eğitimi mevcut fakat asıl önemli olan sizin kararlılığınız ve bebeğinizin hazır olmasıdır. Her çocuk farklı yapıya sahip olduğu için, her yöntem her çocuğa uygulanamaz.
 
 Yukarıda da bahsettiğim gibi işe önce doktora danışarak başlamalısınız. Eğer doktorunuz da uygun görürse ve herhangi bir rahatsızlık söz konusu değilse önce kararlı olup ilk geceden başlayabilirsiniz.
 
 Kesin kararlı olmanız ilk kural. Sabırlı davranmak da işinizi kolaylaştırabilir. Belli bir rutini sürdürmek faydalı olabilir. Her gece aynı saatte odasına götürebilir, pijamalarını giydirip dişlerini fırçaladıktan sonra onunla konuşabilirsiniz. Yaşı kaç olursa olsun sizi anladığını unutmayın ve onunla her şeyi konuşun. Yatağına yatırdıktan sonra asla odadan çıkmayın, gözle temas etmeden uyumasını bekleyebilirsiniz. Eğer yatmayıp ağlıyorsa kucağınıza almadan saçını okşayabilir onu sakinleştirebilirsiniz. 1 hafta içinde bu rutine alıştığını göreceksiniz.
Yatağının yanında oturup uyumasını bekleyebilirsiniz. Artık iyice sakinleştiğine ve reddetmeden uykuya geçtiğine emin olduktan sonra oturma yerinizi günden güne yatağından uzaklaştırın ve en sonunda yatağına yatırdıktan sonra odadan çıkın. İlk günden odasına götürüp çıkarsanız ve onu ağlarken bırakırsanız güven kaybı, korku yaşarsınız bu da daha eğitimin ilk gününden başarısızlığa yol açar. Dediğim gibi annenin tutumudur aslında burada işe yarayacak olan. Ve yine sabır en büyük göstergedir. Sabırla ve kararlılıklara doğru adımları atarak uyku eğitimi sürecini başarıyla tamamlayabilirsiniz.

Uyku eğitimi verirken yapmamanız gerekenler;
 Asla sert bir tavırla yaklaşmayın, bu durum bebeğinizi korkutabilir. İlk zamanlar odasında tek başına bırakmayın. Kendisini güvende hissetmesi onun kendi kendine uyumasını kolaylaştıracaktır. Kendinizden uzaklaştırmayın! Bazı ebeveynler uyku eğitimi görevini babaya devrediyor, bu durum bebeğinizin size olan güvenini sarsabilir. Annesinin yanında olduğunu ve ona destek olduğunu anlayan bebek bu duruma daha kolay alışabilir.
 
Emin adımlar ve doğru bilgilerle bu dönemi çok rahat atlatabilirsiniz.
 
Mutlu anneler, mutlu bebekler!

Sevgiler!

Seval Aksu Demir
anneansiklopedisi@gmail.com


8 yorum:

  1. Aynen sinifta 5 kere kaldim hem de..

    YanıtlaSil
  2. uyutmada sıkıntıyı sadece korktuğu dönemde çektim korktuğu için gözünü kapatmak istemiyordu ama sonra yaşla beraber aştık bu sıkıntıyı da...

    YanıtlaSil
  3. Benim yeğenim 6 aylık filandı, Sinatra'nın kasetini takardım (o zaman kaset teypler vardı :)))minik kasetli radyomuza, Sinatra şarkıya başlayınca 5 dakika içinde uyurdu:))))))))))) Bunu hiç unutmuyorum:)

    YanıtlaSil
  4. Uyku sorunu çekmeyen ender annelerdenm sanırım. Özellikle büyük oğlum erken yatar erken kalkar. Bebeklikten beri bu özelliği hiç değişmedi....

    YanıtlaSil
  5. Sabırlı olmak pek çok şeyi kolaylaştırıyor aslında. Küçük çocukları olanlar mutlaka görüşlerini birbirlerine aktarmayı. Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Çok önemli bir konu bu uyku meselesi.

    YanıtlaSil
  7. Çok mükemmel ve güzel bir yazı olmuş. Zevkle okudum. 4 hafta sonra artık inşallah Rabbimin izniyle ben de bir anne olacağım. Bu bilgiler bana çok yararlı. Güzel yazı ve güzel yayın için ikinize de teşekkürler. Sevgiler :)

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe