31 Eki 2015

Bebekler İçin El Yapımı Örgü Battaniye Örnekleri

    Örgü battaniyeler kışların vazgeçilmez aksesuarlarından bir tanesi olmaktadır. Örgü bebek battaniyeleri, bebeklerin kışın ısınması için yapılması amacı dışında bir de bebek yataklarına örtü olması amacı ile hazırlanmaktadır. Bu anlamda birçok çeşitten oluşan battaniye modeli tasarlanmaktadır. Bebek battaniye örnekleri küçük boyutlarda yapıldığı için sıklıkla tercih edilmektedir. Her örnekte olduğu gibi bebek battaniyelerinde de farklı model bulunuyor. Bu modellere göre de işin zorluk derecesi belirlenebiliyor. 
                Tığ işi bebek battaniyeleri, motifli örneklerden oluşmaktadır. Çiçek ve geometrik motifler, bu tasarımlar için en çok kullanılan örnekler arasında yer alıyor. Zikzaklı desenler, yuvarlaklar, kareli desenler, delikli desenler ve çiçekli motifler, tığ işi ile yapılan örneklerden bazıları olmaktadır. Tığ ile yapılan motifler, genellikle çok küçük parçalar şeklinde yapılır. Bu parçalar bitirildikçe birleştirilir. Tığ yardımı ile birbirine eklenerek büyütülen battaniye, bebek büyüdükçe yine büyütülebilir. Bu alanda yapılan kolay şekiller de bulunuyor. Altıgen ve kare şekiller basit tekniklerden sadece ikisidir.

              El yapımı  Bebek battaniye modelleri bir de örgü ile yapılıyor. Örgü yapan kişiler de battaniyeler içerisine desenler ekleyebilir. Bu sayede çok daha renkli ve keyifli bir tasarım oluşturulmuş olacaktır. Desen koymayı bilmeyenler ise kendinden desenli ipleri tercih ederek, keyifli battaniyeler yapabilirler. Bunun dışında bir de hayvan figürlü battaniyeler vardır. Bebek ve çocuklar için genellikle bu tarz battaniyeler daha çok hazırlanmaktadır. Balık, kuş ve kelebek, en kolay tasarlanan modellerdendir. Bunların yapılması için öncelikle bir kağıda şablon çıkarılması gerekir. Daha sonra şişin ve ipin kalınlığı ayarlanarak güzel örnekler çıkarılabilir.
Tunus İşi Bebek Battaniyeleri

Bebek Battaniyesi Yapılışı

                Battaniye denilince akla kare örtüler geliyor. Fakat bebekler için hazırlanan battaniyelerde çok fazla şekil çeşidi de kullanılabiliyor. Özellikle yıldız ve altıgen şekiller, daha farlı modelle ile hazırlanabiliyor. Bunlar dışında birde kapüşonlu battaniye modelleri yapılmaktadır. Bu battaniyeler bebekler için oldukça kullanışlı olmaktadır. Özellikle soğuk havada dışarı çıkması gereken bebek, bere kullanmıyor ise, bu tür battaniyeler sayesinde soğuktan da kolayca korunabilecektir. Örgü ve tığ işi battaniye modellerini, bu alanda becerisi olan her bayan kolaylıkla hazırlayabilir.


10 yorum:

  1. Bebek battaniyeleri örmek lazım gerçekten

    YanıtlaSil
  2. Ne guzeller ozendim yapmaya :))
    Blogunuza uye oldum bende bloguma beklerim :) Nurluguzellik.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  3. Ben de hazırlıyorum böyle arada:) battaniye örmek çok keyifli

    YanıtlaSil
  4. Çok şirinler eee örgü olunca işin tadı artıyor tabiki ;))

    YanıtlaSil
  5. Renklerde desenlerde harika.
    Süperler

    YanıtlaSil
  6. şimdi heryerde hazırlar satılsa da el emeği yapılan şeyin kıymeti başka olmalı :)

    YanıtlaSil
  7. Boş kaldıkça hemencecik biten parçalardan yapılan Battaniyeler tam benlik. Yekpare ortaya çıkarılan işlerde sabır gösteriyorum da:)

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe