14 Nis 2016

Bin Muhteşem Güneş

Khaled Hosseını

Öyle güzel kitap yorumlayan kitap bloggerı arkadaşlarım var ki; bu yüzden kendi okuduğum kitapları bloğum da çok fazla paylaşmıyorum. Çocuk kitapları ayrı tabi :) İnstagram ve snapchatten kendi kitaplığımı daha çok paylaşıyorum.

Bu kitabı paylaşmadan edemedim yayın tarihi eski bir kitap çoğu kitapsever okumuş bile ben biraz geç kaldım.

Bu kitap yazarın okuduğum ilk kitabıydı. Çok akıcı bir dili var. Hele birde konusu var ki okudukça tüylerimi diken diken etti. 15 yaşında babası yaşında adamın koynuna sokulan çocuklar, bombalardan kaçamayıp dağılan aileler. Anasız, babasız kalan çocuklar. Ve yüreğinize dokunacak daha bir sürü yaşanmışlıklar.

Size en etkilendiğim bölüm olan Talibanın Afganistan'a girdiğinde yayınladığı kuralları yazmak istiyorum.


Vatanımızın adı bundan böyle Afganistan İslam Emirliği’dir. Bunlar da bizim koyduğumuz, sizin uyacağınız yasalar: 
Bütün vatandaşlar, günde beş vakit namaz kılacaktır. Namaz vakti başka bir iş yaparken yakalanan, kırbaçlanacaktır. 
Bütün erkekler sakal bırakacaktır. Meşru ölçü, çenenin altında, en az bir sıkılı yumruk uzunluğundadır. Bu emre uymayanlar, kırbaçlanacaktır. 
Bütün erkek çocuklar türban takacaktır. Birinciyle altıncı sınıf arasındakiler siyah, daha yukarı sınıftakiler beyaz türban takacaktır. Bütün erkek çocuklar İslami kılıklar giyecektir. Gömlek yakaları düğmelenecektir. 
Şarkı söylemek yasaktır. 
Dans etmek yasaktır. 
iskambil oynamak, satranç oynamak, kumarın her türü ve uçurtma uçurmak yasaktır. 
Kitap yazmak, film izlemek, resim yapmak yasaktır. 
Evinizde kuş beslerseniz, kırbaçlanacaksınız. Kuşlarınız öldürülecek. 
Çalarsanız, eliniz bilekten kesilir. Bir daha çalarsanız, ayağınız kesilir. 
Müslüman değilseniz, Müslümanların görebileceği bir yerde dua etmeyin. Bunu yapanlar kırbaçlanacak ve hapse atılacaktır. Bir Müslüman’ı kendi dinine döndürmeye çalışan kişi, idam edilecektir. 

Kadınların dikkatine: Evinizden dışarıya çıkmayacaksınız. Kadınların sokaklarda amaçsızca dolaşması, caiz değildir. Dışarıya çıkarsanız, yanınızda mutlaka bir mahrem, erkek akrabanız bulunacak. Sokakta tek başına yakalanan kadın dövülecek ve evine gönderilecektir. Her ne şart altında olursa olsun, asla yüzünüzü göstermeyeceksiniz. Dışarıdayken, burka’yla örtüneceksiniz. Aksi halde, şiddetle kırbaçlanacaksınız. Makyaj malzemeleri yasaktır. Mücevher yasaktır. Çekici, gösterici giysiler giymeyeceksiniz. Sizinle konuşulmadan, konuşmayacaksınız. Erkeklerle göz göze gelmeyeceksiniz. Uluorta gülmeyeceksiniz. Gülenler, kırbaçlanacaktır. Tırnaklarınızı boyamayacaksınız. Boyarsanız, bir parmağınız kesilecektir. Kızların okula gitmesi yasaklanmıştır. Bütün kız okulları derhal kapatılacaktır. Kadınların çalışması yasaklanmıştır. Zinadan suçlu bulunursanız, taşlanarak öldürüleceksiniz. 

Kitap hakkında kötü bir yorum hiç okumadım. Böyle dramı okumak belki bazılarına ağır gelebilir o ayrı bir şey ama beni derinden etkileyen bir kitap oldu. Kitap bittiğinde durdum ve kendi ülkemin şimdi ki halini düşündüm. Korku sardı içimi. Nedenlerini, niçinlerini yazmak istemiyorum.

Kısaca sevdim ben bu kitabı. Yazarın diğer kitabı "Uçurtma Avcısı" nı da aldım bile. Bu sıra kendim için en iyi yaptığım şey çok fazla kitap okuyor olmam. Çok da iyi geliyor.

Sevgiler,

İnstagram : @gulsahonen
Snapchat : gulsahonen




29 yorum:

  1. Eser hakkında hep olumlu yorumlar okudum, dediğin gibi içeriği insanı sarsacak şiddette. Şu aralar bu tür konulardan uzak dursam da listemde yer aldı. Bilgilendiren yazın için teşekkürler, kalemine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
  2. Yazını okumaya başladığımda yazarın başka kitabını okumadım yazan satırdan sonra hemen yorum yapıp 'Uçurtma Avcısı'nı tavsiye etmeyi düşünmüştüm ki almışsın:) Ben her ikisini de okudum ama bir Uçurtma Avcısı kadar etkilemedi beni. Filmi de var ama izlemedim. İzleyenler kitap kadar etkileyici olmadığını söylüyor. Ama izleyip bakmak lazım neticede herkes aynı fikirde olmayabiliyor. Endişelerine gelince katılıyorum sana ama bunu yazamayacak yada yazdıktan sonra gelecek yorumlara karşın yazmak bile istememek biraz kitapta anlatılanlara doğru gittiğimizi gösteriyor. Yine de umudu yitirmemek lazım..umutlu yarınlar diliyorum..Sevgiler,

    YanıtlaSil
  3. Benimde çok sevdiğim bir kitap bu....

    YanıtlaSil
  4. Endişelenmemek elde değil.Kötü, dilerim galip gelmez.İnançlarımızın zorlandığı haller bunlar.Bunlar müslüman ise biz neyiz ki ?

    YanıtlaSil
  5. Dram eser okumayı bende çok severim. Üstelik birde çocuklar üzerinize ise kesin okumak isterim. İyi okumalar canım.

    YanıtlaSil
  6. Çok okumak istememe rağmen hala okuyamadım. Kurallar ise su anda bile morelimi bozdu. Uçurtma uçurtmak niye yasaklanır ki. :( mutlaka okuyacağım teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  7. Kitabi okumaya sanirim hic cesaret edemeyeceğim.. Başlığı görünce okudum herhalde isim tanıdık dedim,sonra yorumla hatırladım vazgeçmiştim okumaktan..

    YanıtlaSil
  8. bayıla bayıla okuduğum birkitap :)

    YanıtlaSil
  9. Ah çok hüzünlü bu kitap. Uçurtma Avcısı da öyle. Üçüncü kitabına elim gitmedi henüz, çok etkiliyor insanı.

    YanıtlaSil
  10. Bu kitabı çok etkisinde kalmaktan korktuğum için okumama tercihinde bulunanlardanım...
    Şimdi kuralları okuyunca birkez daha içim acıdı...
    Ezildi :(

    YanıtlaSil
  11. Kitabı okumamıştım ama konusu ile ilgili yazılar okumuştum. Tanıtımınızı içim karararak, ürpererek okudum. Ne güneşler batıyor, insanlar zavallı, çaresiz, acılı. O büyük yardım kuruluşları ne yapıyordu acaba? Kadın hakları, çocuk hakları, insan hakları...

    YanıtlaSil
  12. Yüreği acıtan bir konusu vardı ama mutlaka okunması gereken kitaplardan bence. Dağlar Yankılandı var bir de aynı yazarın bende ona başlayacağım. Keyifli okumalar dilerim.

    YanıtlaSil
  13. bu kadarcık kısmı bile sarstı. Nefesim tıkandı resmen gözlerim doldu. Bu mudur İslamiyet. yazık.... İlk fırsatta okuyacağım. Aslında şeriat meraklılarına bedava dağıtmak lazım. Malum para vermezler kitaba.

    YanıtlaSil
  14. Kitabı okumam mümkün olmadı ancak yazdıklarını okurken satır sonunda belirttiğin endişelerinin aynısını hissettim...

    YanıtlaSil
  15. Kitap okumayı sizin gibi alışkanlık haline getirmem gerek ☺️

    YanıtlaSil
  16. Khaled Hosseini'nin sırasıyla Uçurtma Avcısı, Bin Muhteşem Güneş ile Ve Dağlar Yankılandı seri romanları gerçekten olağanüstü kitaplar. Her üçünü de okumanızı isterim . Birbirini tamamlıyor çünkü. Endişelerinize gelirsek haklı olabilirsiniz ama buna ihtimal vermiyorum. Belki fazla iyimser bulabilirsiniz ama ben milletime güveniyorum. Gerekirse dur demesini bilir düşüncesindeyim. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  17. Galiba ben fazlasıyla tarihi kitaplara daldım. Piri Reis'ten, göçler tarihine :)

    YanıtlaSil
  18. En beğendiğim kitaplardan bir tanesi gerek konusu gerek karakterleriyle okuyucuyu kendine bağlayan bir kitaptı.Keyifli okumalar

    YanıtlaSil
  19. Bu kitapla ilgili güzel yorumlar okumuştum. Sizin yorumunuzda gayet olumlu.
    Teşekkür ederim kitapla ilgili yorumunuz için.

    YanıtlaSil
  20. en sevdiğim, en etkilendiğim kitaplardan biri..

    YanıtlaSil
  21. Müslümanım diyerek zulüm eden ve tüm inananların da hakkına giren kim varsa Allah katında sanırım en değersizlerdir. -Münafık, kafirden eşeddir(daha kötüdür).- Birisi açık inanmıyorum der öbürü inanıyorum deyip etmediğini bırakmaz. Ama suları bulandırıp işlerini görürler, gayeleri de bu zaten. Çok şükür biriz, birbirimize sarılıp kucaklamış bir milletiz (her ne kadar tersi bir algı oluşturmaya çalışsalar da) Allah'ın adını anarak zulmedenlerin bu dünyada da yeri yok ahirette de. Güzel okumalar...

    YanıtlaSil
  22. Khaled Hosseini'nin üç kitabını okudum. Son kitabı hayal kırıklığıydı. Ama ilk iki kitabınla ağlamıştım. Hala en sevdiğim kitaplar arasındadır.

    YanıtlaSil
  23. Şeriat istiyoruz, laiklik istemiyoruz diyenlere gelsin bu kitap, filmi de vardı yanlış hatırlamıyorsam. Afganistan'ın vaktiyle Türkiye gibi mini etekli, başı açık kızların sokakta rahatça dolaştığı bir yer olduğunu hatırlayıp, nasıl bir tehlikeye yürüdüğümüz görsünler bu kitabı okuyarak. :( Gülşah'cığım twitter hesabı açtım ben de, takipteyim:)

    YanıtlaSil
  24. Uçurtma Avcısına çok üzülmüştüm daha da okumayacağım demiştim bu yazarı.

    YanıtlaSil
  25. Bu kitabı ben de okumuş çok beğenmiş etkilenmiştim... Hala aklımda konusu...

    YanıtlaSil
  26. Aslinda bu kitabi okuyup ders almasi gereken ne çok inssn var... kurallari okumak bile moral bozucu.

    YanıtlaSil
  27. Uçurtma Avcısını okuduktan sonra karar vermiştim Bin Muhteşem adlı kitabını okumaya. Her kitap da gerçekten çok güzel, duygusal anları içinde hissettiren iki ayrı kitap. Teşekkürler bu güzel paylaşım için. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  28. Gecenlerde Büsra Bayram arkadasimiz da blogunda bu kitapla ilgili yazmisti. O, olumsuz yorumlamisti.

    Ben oraya da yorum birakmistim, simdi söyleyeceklerimden farkli olmadigi icin aynisini kopyaliyorum buraya:


    Ben cok etkilenmistim bu kitaptan. Tipki ucurtma avcisi gibi yüregime oturmustu. Hele o sonuna geldigimde hickira hickira agladigim tek kitaptir.


    Ondan sonraki ve sanirim en son kitabi olan "Ve daglar yankilandi"yi pek sevememistim. Hayal kirikligina ugratmisti beni. Anlatim, aliskin oldugum sekilde akici degildi ve sonunu pek sevmedim, daha güzel baglayabilirdi.

    YanıtlaSil
  29. çoğu yerinde göz yaşlarımı tutamadığım, hem kitabını okuduğum hem de filmini izlediğim eser... gerçekten harika, güzel paylaşımınız için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe