1 Nis 2016

Uyku, Beslenme ve Oyun Oynamanın Önemi (0-11 Yaş)

1-      Çocuklar İçin Uykunun Önemi ve Tavsiyeler

Çocuklarda zihinsel gelişimin en önemli aracı düzenli uyku alışkanlığıdır. Her ne kadar anne-babalar, ağırlıklı olarak beslenme konusuna eğilse de düzenli uyku alışkanlığı olmayan çocuklar da iştahsızlık meydana geleceği de kesindir. Kesintisiz, kaliteli gece uykusu çocuğun beyin gelişimini hızlandırır ve beynin karanlıkta salgıladığı melatonim hormonu sayesinde sağlıklı büyüme/fiziksel gelişim gerçekleşir.

UYKU ALIŞKANLIĞI İÇİN TAVSİYELER

0-3 Yaş arası çocuklar günde 16 saat ile 12 saat arasında uyumalıdır. Bu uyku süresinin büyük bir bölümünü gece uykusu oluşturmaktadır. (16 saat ile başlayıp büyüme gerçekleştikçe 12 saate doğru düşen günlük uyku süresi)

4-7 Yaş arası çocuklar günde 11 saat 30 dakika ile 10 saat 30 dakika arasında uyumalıdır. Bu uyku süresinin %99’u gece uykusudur.

7 Yaş ve üzeri çocuklar günde en az 8 saat uyumalıdır ancak çocuğu çok erken saatte yatağa göndermek doğru bir tutum olmayacaktır. 22:00-23:00 saat aralığında uyumak üzere yatağa girmesi tavsiye edilir. (7 yaş üzeri çocuklar 8 saatin üzerinde uyku da uyuyabilir ancak 12 saati aşmaması gerekmektedir)

2-      Çocuklar İçin Oyun Oynamanın Önemi ve Tavsiyeler

Oyun, çocuklar için bir deney sahasıdır ve duyguların dışa vurumu için önemli bir araçtır. Çocuklar, oyun oynarken kendilerini ifade etme yeteneklerini geliştirirler. Çocukların hayal gücünü ve sanatsal yeteneklerini geliştirmesindeki en önemli araç oyundur. Oyun oynarken efor sarf eden çocuklar, daha sağlıklı gelişir, iştahı açık olur ve uykuya daha rahat geçiş yaparlar

 ÇOCUKLAR İÇİN OYUN TAVSİYELERİ

En genel tabiri ile “evcilik oyunu” olarak adlandırılan “aile kurgulu” oyunlar çocukların sorumluluk duygularını geliştirir. Fiziksel oyunlardan tutun da bilmece, bulmaca tarzında oyunlara kadar tüm materyaller çocuğa sunulmalıdır. Çoğumuz, sıcak-soğuk, nesi var? Benzetmece, çiçek ol-böcek ol gibi oyunları biliyoruz. Bu tür oyunları çocuklarınızla birlikte oynayabilirsiniz. Bununla birlikte mental oyunları da uygulamanızda fayda var (Yap-boz vb.)

Bilişim çağı çocukları teknolojiyle haşır neşir olduğu için TUBİTAK destekli MentalUP uygulamasını da muhakkak kullanın. MentalUP Beyin Egzersizleri Uygulaması, muadili olmayan, Türk doktorlar ve akademisyenler tarafından geliştirilmiş, pedagojik ürün sertifikalı güvenilir bir uygulamadır. Artık teknolojinin nimetlerinden yararlanmak ve teknolojiyi doğru kullanmak gerektiğinde hemfikiriz değil mi? İncelemek için bu sayfayı ziyaret edin > www.mentalup.net (Yazının devamında tekrar bilgi vereceğim)

3-      Çocuklar İçin Sağlıklı Beslenmenin Önemi ve Tavsiyeler

Çocuk yaşta edinilen sağlıklı beslenme alışkanlığı, insanın bir ömür yaşamını etkileyecek güçtedir. Sağlıklı beslenme çocukların duygusal, fiziksel ve sosyal gelişimleri açısından asla göz ardı edilemeyecek kadar önemli bir unsurdur.

Bilimsel araştırma sonuçlarına göre: sağlıklı beslenme alışkanlığı olmayan çocuklarda dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü ve davranış bozukluğu gözlemlenmektedir.

ÇOCUKLAR İÇİN SAĞLIKLI BESLENME TAVSİYELERİ

Kahvaltı alışkanlığı olmazsa olmaz! Çocuklarınıza, çocuk gelişim uzmanlarının tavsiye ettiği (yaşına uygun) şekilde kahvaltılıklar sunabilirsiniz. Cips ve benzeri abur cuburlar yerine meyve, tuzsuz kuruyemişler gibi sağlıklı atıştırmalıklar vermelisiniz. Öğünlerde, içecek ihtiyaçlarını mümkün olduğunca SU ile gidermelerini sağlamalısınız.

Bunlarla birlikte, iştah açıcı uygulamalara yer vermek de önemli. Birlikte yemek hazırlamak, yemek sunumunu görselleştirmek, hızlıca yemek yerine yavaş yavaş yiyebilmesine fırsat vermek hem iştah açıcı hem de sağlıklı yöntemlerdir.

MentalUP

 BİZDEN DESTEK 

Doğru oyun ve oyuncaklar ile ilgili paragrafta bahsettiğim MentalUP Beyin Egzersizleri Uygulaması tam olarak şu işe yaramaktadır:
Üstün zekalı çocuklar da dahil olmak üzere tüm çocuklarda etkilidir. Dikkat eksikliğini önlemeye yönelik egzersizler, hafıza gelişimi, analitik düşünme, görsel-sözel zekâ gelişimi, konsantrasyon, mantık, muhakeme yeteneği gelişimi gibi konularda etkilidir. Dolayısıyla, uygulamayı kullanan çocukların okul hayatında daha başarılı, öğrenme konusunda daha istekli, problem çözme yetenekleri gelişmiş, dikkatli ve zekâ potansiyelini iyi kullanabilen bireyler olmaları amaçlanır.
Ayrıca bu uygulama, her çocuğun zekâ potansiyeline göre zorluk seviyesi değişen egzersizleri otomatik belirler ve kontrollü bir şekilde kolay eğersizlerden zor egzersizlere doğru sırasıyla sunar. (Otomatik bir rehber özelliği taşır)

Uygulamayı denemek ve tam sürümünü hemen kullanmak isteyenler için 30 kişilik bir indirim kuponumuz mevcut. Uygulamayı kullanmak isteyen ilk 30 ziyaretçimize hayırlı olsun.

Uygulamaya Git > Öğretici Oyun
İndirim Kodu:
310316

DİKKAT: Bu indirim kodu, MentalUP’a sağladığımız destekten dolayı ziyaretçilerimize HEDİYE edilmiştir. Başka platformlarda paylaşılması etik dışı ve YASAKTIR!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 yorum:

  1. Ne zor şey çocuk olmak:)))Neyse teog stresine kadar uyku sorunumuz olmadı hiç. Bu aralar Ada'nın uyuması bir mesele malesef...

    YanıtlaSil
  2. Şahane bir yazı olmuş yine canım.

    YanıtlaSil
  3. güzel bir şey çocuklar için böyle eğlenceli zihinsel faaliyetler çok iyi oluyor minikler için..

    YanıtlaSil
  4. Harika bilgiler ... emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  5. süper bir paylaşım daha ellerine sağlık canım. Ayrıca iki tatlı bıdıkla zaman ayırıp bu kadar detaylı anlatımlar yapabildiğin için tebrikler teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Kesinlikle denenmeli nen de çok beğendim

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel bir yazi olmus.

    YanıtlaSil
  8. mental up epey bir karşıma çıkıyor artık sayenizde öğreniyoruz :)

    YanıtlaSil
  9. Bizimki 12 saat bile uyumuyor toplamda :) Ah annelik...

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe