31 Mar 2015

Bahar Yorgunluğu



bahar yorgunluğu
Ayakta uyutulduğumun kanıtıdır :)
 
 Son 1 haftadır kolumu kaldırmak bile canım istemiyorum.

 Yataktan kalkmakta zorlanıyorum, evi toplamaya üşeniyorum, arabalarda, bilgisayar başında uyukluyorum. Ve ben bunun sadece bahar yorgunluğu olduğuna inanmak istiyorum. Çünkü normal şartlarda gece hiç uyumasam bile güne gayet enerjik başlarım şuan çökmüş durumdayım. Yaşlanmışta olabilirim :)

  Valla şaka bir yana şuan resmen biri beni sabaha kadar dövmüş sonra da köprü altına savurup atmış gibi hissediyorum. Allah yaşatmasın tabii sadece hissetmiş olmaya razıyım :)

 Yazıyorum ama bir taraftan da şeytan işi gücü bırak çık şirketin çatısında kıvrıl bir köşeye uyu diyor o derece bitik durumdayım. Ki bu durum bende her yıl maalesef nisan ayı boyunca devam ediyor. 1 ay bu kadar enerjisiz gezmemek içinde elimden geldiğince vitamin ilaçları, bol su ve bol meyve tüketmeye çalışıyorum.

 Bu konuda Prof.Dr.Osman Müftüoğlu nun çok güzel önerileri var. Eğer sizde benim gibi dağılmış vaziyette geziyorsanız uygulamaya başlayın :)


Enerjik olmak için öneriler

Eğer yorgunsanız, kendinizi güçsüz ve halsiz hissediyorsanız, yani enerjiniz yetersizse aşağıdaki beslenme önerilerinden yararlanabilirsiniz.

ÖĞÜN SAYISINI ARTIRIN Küçük porsiyonlar halinde günde 5-6 öğün yiyebilirsiniz. Sık sık ve az az yemeniz kendinizi daha enerjik hissetmenizi sağladığı gibi şişkinlik ve yorgunluğunuzu da azaltacaktır.

DÜZENLİ SIVI ALIN Düzenli ve sürekli sıvı alın. Yorgunluk çoğu kez susuzluğun ve sıvı eksikliğinin belirtisidir. Günde en az 8-10 bardak su içerek enerji düzeyinizi koruyabilirsiniz.

HAMURA EL SÜRMEYİN Hamur işlerinden uzak durun, hayvansal yağları terk edin. Birçok araştırma fazla miktarda hayvansal doymuş yağ ve hamur işi tüketenlerde yorgunluk ve halsizlik şikáyetlerinin daha sık olduğunu ortaya koymaktadır.

DAHA ÇOK MEYVE Daha çok meyve yiyin. Özellikle glisemik indeksi düşük, lif ve posa miktarı yüksek, antioksidan kapasitesi fazla meyveleri gün boyu küçük porsiyonlar halinde tüketmeniz enerji düzeyinizi artırır. Elma, şeftali, siyah erik, kiraz ilk tercihleriniz olmalıdır.

CİPSİ UNUTUN Patates, mısır cipsi ve kuruyemişler yerine taze hazırlanmış sebze çubuklarını (kabak, salatalık, yeşil veya kırmızıbiber) veya cevizi, bademi, fındığı tercih edin.

ŞEKERLEME YOK Küçük şekerlemeler, çikolatalar veya pastalar yerine kuru veya taze meyveler (kuru veya taze elma, erik, kayısı) yiyin.

KURU MEYVE Dondurma yerine dondurulmuş üzüm taneleri veya dondurulmuş küçük kavun ve şeftali parçaları yiyin.

FINDIK FISTIK Yağlı, tuzlu krakerler yerine tuzsuz badem, fındık ya da cevizi tercih edin.

SALATAYA DİKKAT Mayonez veya kremalı salata sosları yerine sirke, limon suyu veya balzamik sosları deneyin.

 Kısa sürede bahar yorgunluğu denen bu ruh halimi atlatıp yaz enerjisi moduma geçmek dileğiyle...

Sevgiler,

24 yorum:

  1. psikolojik olarak da kendini desteklemen gerek bence, "iyiyim" "iyiyim" demek de işe yarayabilir, biraz "self-yalanizasyon" işe yarayabilir :))
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. normalde polyanna gibi kadınımdır ama malesef şuan kendimi itekleyemiyorum kandırma kendini kötüsün yorgunsun diyor içimdeki ses :))))

      Sil
  2. paylaşım için teşekkürler çok güzel bilgiler sevgiler

    YanıtlaSil
  3. hava kapalı çok sinir bozucu 2 gündür de gece uykumu alamadım şu an klavyeye doğru uzanıp uyumak istiyorum :(

    YanıtlaSil
  4. ayyy cnm tek değilimişim valla :) Benim de hiçbir şey yapasım yok yahuuu

    YanıtlaSil
  5. önerileriniz için teşekkürler, bir an evvel toparlarsınız inşallah siz de

    YanıtlaSil
  6. Bahar yorgunluğu da denebilir bence. Hava değişimi etkiliyor bizleri.Beslenme destekler önerileri, için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben tesekkur ederim mevsim geçişlerinde malesef bunların ysanması normal kabul ediliyor.

      Sil
  7. Fotoğrafı twitter'da gördüm ilk:) Nasıl güzel görünüyorsunuz böyle ana kız maşallah. Abi kardeş dayanışması da takdire şayan:)) Bitkinliğe halsizliğe gelince. Farkında olmasak da ruhumuz sıkılıyor, daralıyoruz. Özellikle senin gibi annelerin en büyük endişesi böyle bir atmosferde güvensizlikler içinde evlat yetiştiriyor olmak. İnşallah en kısa zamanda geçecek. Geçeceğine inanmak istiyorum; çünkü toplum olarak inan bu haldeyiz hepimiz. İyi ve keyifli olmamıza fırsat bırakmaksızın her gün yeni bir ayıp yeni bir yanlış bir rezillik yaşanıyor...Bilinç altımızda birikiyor bunlar haliyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cok tesekkur ederim canım :) evet malesef gun icinde okudugum kotu haberler bile cocuklarım icin endiselenmeme mutsuz olmama yetiyor bende umutluyum hersey daha guzel olacak en cok buna inanmak istiyorum

      Sil
  8. Bendede 2 haftadır var üzerimde bu yorgunluk... Hiç enerjim yok ne çalışırken nede evdeyken....
    İnanılmaz nerjim düşük bu aralar Umarım biranönce kendimizigeliriz diyeyim...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaz gelsin hepimiz birden canlanacagız insallah :)

      Sil
  9. Ufaklık pek canlı çıkmış ama:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zaten bahar bi bana carptı Ela yı etkileyen bisey yok :)

      Sil
  10. Demekki bir tek bende yokmuş iyi ya gerci benimkinin sebebi belli ama neyse, bir süre daha bekleyin cok zorlarsa kan testlerinizi yaptirirp plt ve d vitamini ve potasyuma bakın en çok üçünden kaynaklanabiliyor çünkü bu hal, gecmis olsun diyorum, devam ederse muhakkak testlerinizi yaptırın bende de uzun sürmüştü bu yorgunluk kolumu bile kaldiracak halimyoktu, dilerim sadece yorgunluk bahar rehaveti olsun kocaman sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok tesekkur ederim daha yeni kan verdim emin olmak icin cok sukur sonuclarım iyi ;)

      Sil
  11. Bu yorgunluk ben de çok yoğun derecede var hele ki saatler ileri alındığından beri sabah uyanmakta çok zorlanıyorum ya :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen aynen nisan dan sonra düzeliyormus az daha sabretmemiz gerekecek ;)

      Sil
  12. Merhaba. Bende uzun zamandır bu hallerdeyim. Gece çocuklar da uyumuyor bir aydır sebepsiz. Herhalde herkeste bir depresyon hali dolaşıyor. Bunu havalara da bağlayabiliriz, güneşli günleri özlememize de ve daha bir çok sebebe. En son biraz zayıflamak için gittiğim akupunktur psikolojime çok iyi geldi. Üzerimde fazla enerji var ve mutlu hissediyorum. Spor yapmakta insanı çok mutlu ediyor..Dua ve biraz maneviyat yapmakta insanı yeniliyor. İnşallah çabuk düzelip enerjinizi kazanırsınız. Çocuklarınız çok güzeller maşallah Allah huzurunuzu bozmasın sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. hava misss ruhum yenilenmeye mi başladı ne..çıktım kış depresyonundan..üç çocuklu anne bu havalarda ne yapar?alır çocuklarını adalara gider:))evet hafta sonu planım adalar..tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe