12 Mar 2015

Gripten Korunmak


grip-olmamak-için -ne yapabiliriz?

 Bu sıra etrafımda herkes hasta. Havalar bir soğuk bir sıcak derken grip olmak kaçınılmaz oluyor. İşyeri hekimimizin güzel tavsiyelerini sizlerle paylaşmak isterim. Çoğunu biliyoruz ama ne kadar dikkat ediyoruz orası meçhul :)

 Merhaba Değerli Arkadaşlar;
 Hava sıcaklığının istikrarsızlığı grip salgınlarının ortaya çıkmasında çok büyük bir etkendir. Bu sene havaların bir çok soğuk, bir çok sıcak olması hem vücudumuzun havaya adapte olmasını zorlaştırdı, hem de viral enfeksiyona bağlı hastalıklara adeta davetiye çıkarttı
.
Peki nedir bu viral enfeksiyonlar? Kendilerini nasıl belli ederler?

 Genellikle topluluk içinde insandan insana bulaşma söz konusudur. Klasik grip/soğuk algınlığı gibi başlarlar. Genellikle ilk semptomları halsizliktir. Bunu eklem ağrıları takip eder. Daha sonrasında da kas ağrıları vücüdun büyük eklemleriyle birlikte başlar ve hastalığa yakalananlar kendilerini “dayak yemiş gibi” hissederler. Bu dönemde baş ağrıları da olabilir. Sanki vücutlarında ezilmeler varmışçasına hareket ederken eklemleri ağırmaya başlar. Daha sonra boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve kuru bir şekilde kesik kesik öksürük tabloya eklenmeye başlar. Bazı olgularda ateş de çok yüksek düzeylere çıkar ve ağız/dudak etrafında yaralar da ortaya çıkar. Hastalık semptomları ve ortaya çıkış sırası kişiden kişiye göre değişiklik göstermekte beraber, süresi de yine kişinin savunma sistemine ve kendine ne kadar iyi baktığıyla orantılı olarak 2-4 haftaya kadar sürebilir.

Bulaştırır mıyım?

 Evet, çok bulaşıcıdır. Özellikle çocuklarda bu virüsün daha uzun etkileri olabilmekte ve alt solunum yolları enfeksiyonlarına da neden olabilmektedir. Bulaşı engellemek için ellerin sık sık yıkanılması, evlerin ve ofislerin de ara ara havalandırılması gerekmektedir. Mümkünse hasta olanlarla yakın iletişime geçilmemeli ve maske kullanılmalıdır. Evlerde havlu vb. gibi ortak kullanım eşyaları mutlaka ayrılmalı ve izole edilmelidir. Hastalık ilk günden yaklaşık 10 güne kadar bulaştırıcılığını da devam ettirmesiyle, diğer griplerden ayrılmaktadır.

Nasıl tedavi olurum? Ne yapmalıyım?

 Tam bir tedavi mümkün değildir. Tedaviler semptom giderme yönündedir. Boğaz ağrısı olanlarda medikal ağız spreyleri veya gargaralar işe yarayabilir. Ağrıların ve halsizliğin giderilmesinde de yine grip ve soğuk algınlığı ilaçlarından hassasiyet yaratmayan birisi tercih edilebilir.Şunu özellikle belirtmek isterim ki ilaçlar bu hastalığın iyileşme süresini kısaltmaz, sadece hastalığı daha rahat geçirmemizi sağlayabilir.
Asıl önemli olan soru şu olmalı; “hasta olmamak için neler yapmalıyım!?”

-Vücut savunma direncini yüksek tutmak anahtar role sahiptir.
-Özellikle, nane-limon-ıhlamur içeceğinin içine bal ve zencefil de katılmasıyla hem semptomlar giderilmeye başlar, hem de vücut savunma direnci artar. İçeceğin kaynatılıp 10 dakika kadar soğumaya bırakılması ve ılık-sıcak arası bir derecede tüketilmesi de önemlidir.
-Beslenme ve uyku kesinlikle düzen içerisinde olmalıdır.
-Öğünlerde mümkünse mercimek ve tarhana çorbası tercih edilmeli ve bol limonla içilmelidir. Salata yine limon ve elma sirkesiyle birlikte tüketilmelidir. Salatanın sonda kalan suyu muhakkak israf edilmemelidir ve vitamin açısından çok önemlidir.
-C vitamininden zengin doğal portakal, greyfurt, mandalina gibi meyveler mümkünse en az 1 defa menüye dahil edilmelidir.
-Yine vitamin yönünden zengin olan ve antioksidan özellikleri olan havuç, brokoli, kabak, lahana, karnıbahar gibi sebzeler de tüketilmelidir. Yemekte kullanılacaksa çok kaynatmadan tüketilmelidirler.
-Savunma sistemi hücrelerimiz sulu ortamda daha iyi çalıştıkları için, günde 2 litreden az su içmemeye çok özen göstermeliyiz.
-Gece yatarken yastığın biraz yüksek tutulması veya iki yastık kullanmak da daha rahat bir uyku çekmemize yardımcı olabilir.  

Sözlerime Hipokrat’ın bir sözüyle son veriyorum;

“Hastalığın En Güzel İlacı, O Hastalıktan Korunmanın Çarelerini Öğrenmektir”


Sağlıklı Günler Dilerim…
Dr. Ferhâl KÜÇÜKOSMAN

Hepinize hastalıksız günler dilerim ee bide artık yaz gelsin diyorum :)

Sevgiler,

6 yorum:

  1. Evet önemli olan hastalanmadan önce birşeyler yapmak.

    YanıtlaSil
  2. Kekik kaynatıp içmenizi tavsiye ederim kırgınlığı alıyor gücünü topluyor insan biraz da olsa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kekik çayı varmış onuda yeni duydum tadı nasıl bilmiyorum denemek lazım aslında tüm hastalıklara iyi gelir gibi

      Sil
  3. Kendi adıma grip ya da üşütme için fazla kafayı takmıyorum ben. Çocuklara ellerini sık yıkamalarını öneririm, çantalarında peçeteleri var mı diye uyurırım. Ama evde okula giden çocuk varsa bir şekilde hastalık sizi bulabiliyor. Bitki çayları, biraz dinlenme, rahatlık bence en iyi çözüm..

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe