20 May 2015

Ela 26 Aylık

26 aylık bebek gelişimi


  Artık bebeklikten çıkma çabası içinde büyüme meraklısı bir minik var evimizde.

 Çığlık çığlığa dediğini yaptırma huyları had safhada. Elimden geldiğince uyarımı açık bir şekilde yaparak başka tepki vermemeye çalışıyorum.

 Vurma huyunun başladığı bir dönemdeyiz fakat kızdırılmadığı sürece gayet mutlu bir çocuk ve kimse ye saldırmıyor. Dediğini yapmayan abisi hariç :)

 İştahı için dağlara taşlara vurayım maşallahı var. Ve artık tamamen desteksiz yemeğini yiyebiliyor. Sofrada onunda çatalı bıçağı tabağı var. Ve bu onu çok mutlu ediyor.

 Uyku konusuna değinmiyorum hiç hala az uyuyan bir evlat az uyku çokça yemekle yaşamını sürdürüyor. Kg almıyor formunu şahane koruyor.

 Oyun hamurlarından ve boya kalemlerinden uzaklaştı gibi artık daha fazla kalabalık oyunlara yöneliyor. Evcilik, saklanmbaç gibi...

 Renkleri daha öğrenemeden harfleri öğrenme merakı başladı. Özellikle adının harflerini tanımak için çaba sarfediyor.

 Pembe etek, pembe elbise, pembe toka tepeden tırnağa pembe giyinmek gibi bir çabası var. Pembe sevdasına oje merakıda başladı. Şimdilik küçük tırnağına sürerek hevesini bastırabiliyoruz.

 Durduk yere dakikalarca ağlayabiliyor etraftan tepki görmezse "anne ben neden ağlıyorum" diyerek beni gülme krizine sokabiliyor. Ne kadar boş yere ağladığını siz düşünün artık :)

 Durduk yere sevdiği herkese sıkıca sarılıp "seni seviyorum" diyebilen bir çocuk. Bu yaşta bukadar güzel sevgisini ifade ediyor oluşuna hayran kalıyorum.

 İnternetten 26 aylık bebek gelişimi hakkında notlar;

Çocukta Algısal Gelişim

Her  geçen  gün çocuğunuzun dikkat süresi biraz daha uzamaktadır ve öyle ki bazen oyuna öyle dalacaktır ki sizin araya girmenizi bile istemeyecektir. “Küplerle beş dakika daha oynayabilirsin, ondan sonra yemek yiyeceğiz.” Gibi onu önceden uyararak geçişi kolaylaştırabilirsiniz. Zaman konusunda mümkün olduğunca esnek davranmaya çalışın.
Çocuğunuz zihninde imajlar canlandırabilir, kategorileri organize edebilir ve eşyaları düzene sokabilir. Sıralamak için çok zaman harcayacak ve bir sayfadaki tüm kedileri ve balonları işaretleyecektir. Fakat “güzel” ve “ağır” gibi şeyleri işaretleyemez çünkü bunlar soyut kavramlardır. Çocuğunuzun hafızasının gelişmekte olduğunu ve kavramları daha yeni yeni anlamaya başladığını unutmayın.

Niye? sorularını çok sorar. Bazen bir açıklama istemektedir, bazen de ilgisini belirtmek için başka bir kelime bulamaz, fakat bazı zamanlar uzun bir cevap alan bir soru bulmak tatmin eder. Onun sorularına cevap verin ve sabırlı olun. Onun bir “niye” sorusunu sizin bir “niye” cevabınızla yanıtlayabilirsiniz. “Niye kedi kaçtı zannediyorsun? Kapı  açık  kalmış da ondan.” gibi. Bu şekilde aradığı cevabı da vermiş olursunuz.

Bu  yaşlarda  yavaş yavaş çocuğunuz cinsiyetler arasındaki farklılığı keşfetmeye başlar. Siz de ona insan olmanın bütün yönlerini öğrenme şansı verebilirsiniz. Bir kız davranışlarını kadınlara göre, bir erkek de erkeklere göre modellemeye başlayacaktır. Çocuğunuz ilk başta her zaman aynı cins modelini taklit etmeyebilir ki bu normaldir. Çocuğunuz gelişiminin bir aşaması olarak deney yapmaktadır.

Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Destekleyebilirsiniz?

Onu dişlerini fırçalaması, ellerini yıkaması konusunda teşvik edin. Bu yaşlarda kazandığı alışkanlıkları hayatı boyunca sürdüreceğini unutmayın. 
2 yaş çocuğunuz bu aya kadar basit emirleri kolaylıkla yerine getirebiliyordu. Ona artık iki aşamalı talimatlar verin. “Çorabını dolaptan al ve annene getir. Giyip parka gideceğiz.” 
Enerjisi çok fazladır ve onun için en iyisi dışarıda koşup oynamaktır. Hareket etmek onunbecerilerinin gelişmesine katkıda bulunur.  

Yap-bozları düzenlemek ve elle hareket ettirmek onun motor becerilerini iyileştirmek, el-göz koordinasyonunu geliştirmek için çok uygundur.
Doğru bir şey yaptığında onu övün, teşvik edin. Sizin yaklaşımınız onun davranışlarını şekillendirir. 2 yaşındaki çocuğunuz sürekli soru soracaktır. Soru sormasının çeşitli nedenleri vardır. Zaman zaman gerçekten bir açıklama ister, bazense ilgisini göstermenin başka bir yolunu bulamadığı için sorar. 
Ona mutlaka açıklayıcı cevaplar verin ve kuralların nedenlerini anlatmaya çalışın. Koyduğunuz kurallara bağlı kalın. Sınırlarını denemeyi sever. Bu ebeveynlerin sabrını zorlayabilir ama sınır çizmek çocuğunuzun dünyayı anlaması için önemlidir. Kararlı ve tutarlı sınırlar çocuğunuzun kendini güvende hissetmesini sağlar ve gelişimini destekler.

Dil Gelişimi

Çocuğunuz artık iki kelimeden oluşan basit cümleler kurmaya başlamış olabilir ve “Ayakkabılarını al ve annene getir de birlikte giyelim” gibi iki aşamalı talimatları yerine getirebilir. Şimdilerde belki de söylediklerinin yarısını anlıyorsunuzdur fakat 4 yaşına gelene kadar da tamamını anlamayı ümit etmeyin. 
Dil gelişimine katkıda bulunmak için onunla konuşmaya devam edin. 2 yaş çocuğu için, kitap okumak da aynı derecede faydalı olur.  

Çocuklarda Sinirlilik

Çocuğunuzdan her zaman mükemmel davranışlar bekleyemezsiniz. Çocuğunuza  belli  durumlarda farklı tavırlar almak yerine, konuşmayı deneyin, daha iyi sonuç  alacağınızı göreceksiniz ve bir şeyi doğru bir şekilde yaptığında onu bunu ifade edin. Bu yaşlardaki çocuğunuz çok meraklı olacak ve bir çok soru soracaktır. Sabırlı olun. Çocuğunuzun kuralların sebebini anlamasına yardım etmeniz onun onlara uymasını kolaylaştıracaktır. Koyduğunuz kurallarda açık ve tutarlı tutun. 
kaynak

Sevgiler,

34 yorum:

  1. Kızım Berrak 31 aylık ve Ela ile yaşadıklarınızı okuduğumda birçok şey tanıdık geldi. En önemlisi sabır gösterip duyarlı olmamız ve yerine göre esnek ya da ısrarcı davranmamız. Berrak istediği bir şeyi alamazsa kızıp bağrır ve vurmaya da başlıyor. Ama baktı ki ilgi yok hemen susup offfff çekiyor ve cici kız moduna geçiyor anında...oyuncu yetenekleri inanılmaz miniklerin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tam oyuncular gercekten cok üstelememek inatlasmamak gerek :)

      Sil
  2. En tatlı zamanları. Hoş çcukların her anı ayrı bir keyif ama yarım yarım konuştukları şu zamanlarını ben daha çok seviyorum sanki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet gercekten en güzel zamanları sonra dan dan laf yetiştirdikleri donem geliyor hiç olmuyor :)

      Sil
  3. ahhh ahhh.. aynı manzara bizde de var
    hayır, hayır, hayır
    - otobüs orda napıyor?
    - yolcu alıyor
    - almasınnnn

    gibi gibi gibi :)

    YanıtlaSil
  4. ya yerim ben bu cimcimeyi:))
    Çocukların dünyalarına hayranım , neden ağlıyorum ha! :)) bir de şey duymuştum ona da çok güldüm sence ben doydum mu anne:)))))))
    Eski yıllar ya da yeni hiç fark etmiyor her zaman tüm çocuklar aynı evreden geçiyor sanki hayat böyle kurgulanmış:) sağlıkları daim olsun tek.
    sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eskiler daha kolay atlatıyordu ve adına sendrom denmiyordu simdikilerin her donemi ayrı bir sendrom :))

      Sil
  5. Hiç mi hiç yabancı gelmedi bana :)) Berrak da aynı pembe delisi :) Ara ara geçiş dönemleri yaşıyoruz işte biri bitiyor diğeri başlıyor :))

    YanıtlaSil
  6. Vurma problemi bizde de var.. Kızdırılırsa vurarak tepki veriyor.. İstemediği bir şey yapılırsa falan...
    Onun dışında gayet iyiyiz.. Bir de çok hareketli...çok yoruyor bu durum beni.. Enerjisine yetişemiyorum..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. onlardaki enerjinin birazı bizde olsa yetişemeyeceğim iş kalmaz zaten :) şahaneler her konuda

      Sil
  7. en güzel kucağa alınabildiği sevilebildiği dönem ne tatlı :-))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet fırsat buldukca kucaklamak lazım sonra kacacaklar kesin :)

      Sil
  8. Cok tatli masallah. Pembis kiz. Simdiden suslu. Kolaylik diliyorum :D

    YanıtlaSil
  9. Maşallah Allah bağışlasın,Küçük hanım çok tatlı.En sevimli ve keyifli dönemlerini yaşıyorsunuz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok tesekkur ederimm evet oyle bu donemleri en masum zamanları :)

      Sil
  10. ben kızımı büyüttüm şu an 17 yaşında ama o da bu yaşlardayken pembe den başka renk giymezdi şu an pembe görmek istemiyor. :) Sorgulayan çocuk zekidir sakın sıkılmasın anneler sonuçta sorarak öğrenecekler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bıkıyorlar değilmi :) bende oyle dusunmustum :) sormayan cocukdan korkmak lazım bencede ;)

      Sil
  11. Her dönemin farklı bir zorluğu var,büyüdükçe dertleri de büyüyecek sözünün anlamını yaşayarak öğreniyorum bende :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. katılıyorum o söze 9 yasındaki ergeni gordukce ilerisi daha bir korkutucu gelmiyor desem yalan olur :)

      Sil
  12. Ve sürekli gülümseyen, mutlu bir çocuk... Allah nazardan saklasın. Keşke bütün çocuklar sevgiyi tanıyarak yetişse ve Ela gibi sevgisini ifade etme konusunda sıkıntısız büyüse...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu beni cok mutlu ediyor gercekten cok mutlu bir cocuk allah bozmaasın insallahhh darısıda senin basına ;)

      Sil
  13. Gülşah Hanım çok bilgilendirici bir yazı olmuş yine ellerinize sağlık. Benimki de büyüdü artık, o dönemleri hakikaten çok keyifliydi. Her yaşlarının güzellikleri farklı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zaman geçiyor değilmi bizde bu dönemleri ilerde hatırlayıp güleceğiz kısmetse :)

      Sil
  14. Canıım, maaşallah yaa çok tatlış :) Cicilerine de bayıldııım :)

    Balköpüğü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çokkk teşekkür ederim canım ;) darısı başına

      Sil
  15. Çok tatlı maşallah :) Vurma dönemi bizde de başladı malesef :( Sadece biri kızdırırsa yapıyor.
    Faydalı bir yazı olmuş.Ellerine sağlık Gülşahcım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim cnm geçici bir dönem işte uyarmak gerekli sürekli

      Sil
  16. Herkeste aynı ısrarcı girişimler herkeste aynı inat ayhhh bu 2 yaş sendromu yerini gözünü sevdiğim 3 yaş sendromuna bıraksa da azcık nefes alsak.
    Benim de küçük oğlum 26 aylık maşallah sizinkisi tam bi sevgi kelebeği olmuş. Seni seviyorum falan ohooo evet iki kelime var ama bunun kadar içten cümleler yok malesef pembe araba siyah çanta vb. mevcut bizde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayy yok 4 yaşa kadar kurtulunmuyor sonra da erken ergenlik giriyor çıkış yok :)))
      Ela bu konuda hızlı cıktı :) ezberi ve kelime haznesi sağlam çokda iyimi bilemedim susmuyor :)

      Sil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe