5 May 2015

Tuvalet Eğitiminde Anne İtirafı


tuvalet eğitimi

  Emzik bıraktırbiberon bıraktır derken bunun ucu tuvalet eğitimine dayanır.

 Önce çocuk hazırmı diye takip edersin sonra bezi çıkarıp ufak ufak denemeye başlarsın. Şanslıysanız 1 aya kadar kurtulursunuz bezden, şansınız yoksa çocuğunuzda inatçıysa aylarca sürer bu eğitim. Yağız da 2 yaşında bir başladık tuvalet eğitimine Allah sizi inandırsın 3 yaşa doğru anca bıraktırabildik. Son dönemlerinde inat edip kakasını yapıp bezini kendi çıkarıyor halının üzerine atıyordu. Ağlayarak halı sildiğim dönemleri çok iyi hatırlarım. Yani sabır sınırlarımızı sonuna kadar kullandı Yağız.

 Ela ilk doğduğunda aklıma gelen şeylerden biri 0-3 yaş arasında ki en zor dönemin benim için tuvalet eğitimi kısmı olduğunu düşünmüştüm ki Ela kendi kendine "çişim var" diyene kadar öyle düşünmeye devam ettim. Sendromlardan korkmadım şu tuvalet eğitiminden korktuğum kadar.

 Şimdi Ela yı gözlemliyorum da 20 aylıktan beri geceleri kuru bezle kalkıyor. Bende hemen o dönemde banyoya Yağız dan kalma oturağı koydum görsün merak etsin dener belki dedim. Öyle de oldu benimle tuvalete girip beziyle bile olsa oda lazımlıkta oturma çalışmaları yaptı. 2 yaş doğum gününden önce çiş var demeyi de öğrendi. Sorun yok gibi değilmi :)

 Var var sorun büyük Ela bezi bırakmaya hazır daaa anne olarak ben hiç hazır değilim. Gece 3 de uyanıp "anne çiş var" dediğinde ruhum daraldı. "Ne oluyor Gülşah daha ne istiyorsun bak hiç mücadele etmeden çocuk çişini söylüyor" diye sorguladım kendimi. Tamam belki başta gaza geldim “aa söylüyor çocuk gece de tutuyor çişini diyerek” lazımlığı ortaya çıkardım ama kazın ayağı öyle değil ben Ela nın bezi bırakmasına hazır falan değilim.

 Bir tek o kaldı bebekliğine dair onu da atarsak büyüyecek gibi bu çocuk dursun nolcak aceleye ne gerek var. Üzerinde ki bez kokusu onun bebeklik kokusundan sonra bana iyi gelen bir koku ve ben onu da kaybetmek istemiyorum.

 Bezi nasıl bırakır korkumun yerini bezi bırakırsa büyür korkum aldı.

 Olsun şimdilik önemsemiyorum havalar ısınsın, daha yeni 2 yaşına girdi bi 2,5 olsun gibi mazeretlerin arkasına sığınıyorum. Bende hazır olunca saklandığım yerden çıkar tuvalet eğitimine başlarız.

 Şimdilik böyle ben kuzuyu beziyle küçük görmeye devam etmek istiyorum. Tuvalet eğitimine ne zaman başlıcaksın diye soran meraklı büyüklerime de şaşkın bakışlarına rağmen ben daha hazır değilim cevabı vermeye devam ediyorum.

 Kıssadan hisse; analık çocuğunun bez kokusundan bile ayrılamamak demekmiş.

Sevgiler,



30 yorum:

  1. alemsin benim de bir oğlum var 5 yaşında gündüz 2 yaşında başladı ama geceleri aylar sürdü söylemesi çok inatçı ve duygusal sanırım o da beziyle duygusal bir bağ kurmuştu :) eğer kzın söylüyorsa ve geceleri kuru kalkıyorsa hemen gece ve gündüzü aynı anda bıraktır tuvalet eğitimine hemen başla sadece benimki bir öneri

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçeklerin farkındayım ama işte ne bileyim yaa :)

      Sil
  2. biz de başladık.. bakalım neler bekliyor bizi

    YanıtlaSil
  3. Aynı konu bizim de gündemimiz de :) Tuvalet eğitimi konusu düşündürücü,zor...Nasıl olacak bilemiyorum. :) Akşamları 10 kez wc ye gidip biraz oturup geliyoruz. :) Neyse şimdilik birer adet siftahımız mevcut ama sonrası ne olur bilmiyorum. :))

    YanıtlaSil
  4. ben hiç kasmadım gündüz bezini 2.5 yaşında falan yazın bıraktı gece bezine ise 1 sene daha devam ettik sonra kendi istemedi zaten hiç sıkıntı olmadı gecede bir kere kalktı tuvalete zamanla o da oturdu..bence kendi istemişse bıraksın en iyisi hem daha kucağına alabildiğin sürece de büyümüş sayılmaz yani bana göre öyle :-))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kasmamak en güzeli sanırım 1.de o hatayı yaptım 2.de de fazla rahatım sanırım hayır olsun bakalım :)

      Sil
  5. Bence Ela'dan gelen bu uyarıları dikkate almalısın...Çok kolay bırakacak emin ol.. Kız çocuğu bu konu da daha azimli sanırım... 2 yaşında bitebiliyor geceli gündüzlü... Ama iş erkek çocuğa gelince iş değişiyormuş ben de bunu oğlumda gördüm. Çok daha inatçı bu konuda...Şimdi Yağız'da da öyle olduğunu öğrenince ben biraz rahatladım... Çünkü ben de düşünüyordum; oğlumda neden bu kadar zorlandım diye..:) Ama Ela'da çok yorulmayacağını düşünüyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla Yağız mahvetti gercekten bizi beziyle gezse daha iyidi :) Ela da ben bukadar rahat olunca annem el attı bugun lazımlıgı aldı bakalım nolcak :)

      Sil
  6. Nacizane fikrim miniğiniz hazırken bu fırsatı değerlendirmenizdir.Ben ilk kızımın tuvalet eğitimi dönemine kardeş denk geldiğinden çok zorlandım ve süreç oldukça uzadı.İkinci ise beklemediğim kadar kolay oldu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doğru çokda uzatmamak lazım havalar bi ısınsın azıcık :))

      Sil
  7. ahhh keşke benim ki de alışsa... müzikli oturaklar mı almadım. neler yaptım ama hiç bir şekilde söylemiyor. 2,5 yaşında şu an. yazlıkta başlıcam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3 yaşa kadar yolu var kendi halinde kalsın biraz mutlaka öğrenecektir.

      Sil
  8. Bezden kurtulmaya hazır olunca muhakkak bırakmak gerekiyor. Çünkü hazır bezler idrar yolunu tetikleyebiliyor. Kızımın böbreğinde reflü vardı. idrar yolu enfeksiyonu olurdu. iki yaşına kadar geceleri bactrim denen antibiyotiği kullandık. Doktor bize ne zaman bezden kırtulursa bu idrar yolundan da o kadar çabuk kurtulur demişti. Ve öyle de oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah korusun en korktugum seylerden biri idrar yolu enfeksiyonu şimdilik sadece 1 kere yasadık çok sukur bidaha da olmadı.

      Sil
  9. Ay ne zor bir şey bu yahu...Allah tüm annelere kolaylık versin....

    YanıtlaSil
  10. Bence çocuk hazır söylemişken bezden kurtul:))) sonra önemli değil herhalde deyip gündüz de çıkartmazsa işin var:)) çok sevimli şeker şey:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oo yandık ozaman rahatsız olmaktan her an bırakabilir zaten :)

      Sil
  11. Benim kızıma 2 yaşında tuvalet eğitimine başlatmak istemiştim. Kabus gibi bir hafta geçirmiştik. Resmen psikolojimiz bozulmustu. Baktım olmuyor doktoruna götürdüm. Doktoru bana daha erken bırak 2,5 yaşı veya sonrasında bbaşlarsin dedi. Bende AAlaz'ın 2,5 yaşını tamamlamasını ve yazın gelmesini bekliyorum. Korkuyor muyum hem de nasıl, stresli miyim evet hemde deli gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazısı 1,5 yaşında öğrenebiliyor bu tamamen cocugun hazır oldugunu belirten işaretlerine bağlı olmuyorsada zorlamanın anlamı yok 5 yasına kadar bezli gezmez diye düşünüyorum :) yaz gelsin 2,5 yasında olsun yavas yavas bırakır ;)

      Sil
  12. Bir yazımda itiraf etmiştim bebek büyütmenin en zor yanı tuvalet eğitimiymiş diye, ama Maşallah Ela öğreniyormuş işte ne güzel, bu yaz havalar ısındığında poposunda koca bir ısıtıcıyla gezmeyecek diye düşün annesi. Bize göre onlar hep cennet kokuyor :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o kokuları herseye bedel değilmi? allah yokluklarını gostermesinnn

      Sil
  13. Gözlerim doldu yine Gülşah'cım ya. Bizde de benzer sahneler yaşanıyor bugünlerde. Dün akşam çiş öff dedi kakasını söyledi ama tuvalete tutmadım daha erken diye. 5 dk sonra bezine yapınca çok üzüldüm, çocuk söyledi ama ben ilgilenmedim düşüncesine öem vermedim diye. kısacacı annelik zor be dostum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. büyüyorlar maalesef :) kız cocukları daha hızlı 1 yaş itibariyle soylemeye baslayanıda gördüm

      Sil
  14. Anneler bezden kurtulmk ister sizinkisi ilginçmiş gerçekten. Benim büyükle küçük arasındaki yaş farkı yüzünden Ada7Da azıcık zorlandık ama küçük birden bire bıraktı. Hiç arkasını da aramadık. Minik kızınız hazırken sıcakta o koca bezlerden kurtulması da iyi bence...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yavaş büyüsünler napayım :) iki evlat farklı oluyor gercekten abi zorladı ama bakalım Ela nasıl atlatıca

      Sil
  15. Elbet Bir gün öğrenecek kasma bence :)

    YanıtlaSil
  16. Böyle bir şey beklemiyordum okurken. Bebekliğine dair bir tek bezi kaldı... Resmen içim gitti, üzüldüm seninle...

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe