25 May 2015

Başarıya Götüren Aile

başarıya götüren aile


Doğan Cüceloğlu kitapları her zaman yön bulmakta faydalandığım kitaplar arasında olmuştur. Bu kitap içerisinde okuduğum bazı sahnelerde beni kendime getirdi. Uzun uzun notlar aldım ve uygulamaya başladım.

 Özellikle çocukları sınava hazırlanan ailelerin mutlaka okuması gerektiği bir kitap olduğunu belirtmek isterim. Örneklerle anlatılmış olması kafada oluşan tüm soruların cevaplarını vermektedir.

Kitaptan aldığım bazı notları paylaşmak isterim;

KENDİ YAŞAMINI YÖNETME SORUMLULUĞUNUN BİLİNCİNE VARMAK
 Köstekleyen aile de, 5 yaşındaki Sumru nun önüne annesi dört köfte koyar ve "haydi ye"der. Sumru 2 köfte yedikten sonra annesine doyduğunu söyler. Annesi, "hayır doymadın, iki köfteyle doyulur muymuş? Tabağındaki  köfteleri bitireceksin" der. Bu aile de Sumru kendi yaşamının direksiyonunda değildir; kendi yaşamının direksiyonuna geçmesi kösteklenmiştir. Bu mesaj şudur; "sen doyup doymadığını kendin bilemezsin; ben bilirim."

 Bu şekilde büyüyen çocuk "sen bilmezsin, büyükler bilir" mesajına gerçekten inanır ve ömür boyu başkası tarafından yönetilmeyi bekler. Kendi yaşamının direksiyonuna oturamayacağını ve oturmaması gerektiğini kabul eder.

 Diğer yandan Pınar, çocuğun gelişimini "destekleyen aile" ortamında büyümektedir. Pınar önüne konan köftelerden ikisini yedikten sonra annesine doyduğunu söylediğinde, annesi "peki kızım"der ve Pınar bilir ki, bir sonraki yemek saatine kadar ıvır zıvır yeme hakkı yoktur. Yemek, zamanı gelince yenir ve bu, ailede birlikte yapılan bir iştir.

 Küçük Pınar, kendi yaşamının direksiyonundadır; ama direksiyonda olmanın her istediğini aklına geldiği gibi yapmak olmadığını bilmektedir. Kendi yaşamının direksiyonunda olmanın bir sorumluluğu vardır ve Pınar dan, bu sorumluluğun bilincine varması beklenir.

"İzin verin, çocuğunuz yaşamını tribünlerde seyirci olarak değil, sahada oyuncu olarak geçirsin."

"Çocuğunuzun yaşamında,  'keşke'leri değil, 'iyi ki' leri çok olsun."

 "Çocuğunuz, kurnaz ve açıkgöz biri olacağına, başkalarının hakkını yemeden üreten ve kazanan biri olsun."

 "Çocuğunuz, kendisine güvenmeyen ve kimsenin güvenmediği, bilgisi ve diploması olan pısırık ve şevksiz çalışan biri değil, özgüveni ve saygısı olan, 'ben yapabilirim' duygusu güçlü, girişken ve sorumlu biri olsun."

Yukarı daki örnekler bir çok aile de yaşanıyordur diye düşünüyorum. Okudukça insan bazı şeylerin farkına varıyor ve gerçekten durup düşününce çocukların hayatına yön veren ve "Başarıya Götüren Aile" dir demeden geçemiyor.

 Sevgiler,

15 yorum:

  1. süper, facebook profilimde de paylaşacağım - zeynep

    YanıtlaSil
  2. iyi ki okudum bu yazıyı :) çok teşekkür ederimböyle bir kitabı bizimle paylaşdığın için :) bu arada yazar sanırım pendik bölge hastanesinin kadındoğum uzmanı. çünkü ismini ordaçok duymuşum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben teşekkür ederimmm. yok canım yazar kadındoğumcu değil iletişim psikolojisi uzmanı ;)

      Sil
  3. hep ikinciyi yapmaya çalıştık bakalım inşallah başarılı olmuşuzdur..

    YanıtlaSil
  4. Doğan Cüceloğlu dilini çok severim bende...
    Onu okudukça bilmeden ne çok hatalarım olduğunu farkediyorum her seferinde...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. anlatım dili cok güclü gercekten bende seviyorumm ;)

      Sil
  5. Kesinlikle bilmeden bu hatayı yapıyoruz.. Çok dikkat etmek gerek:..Sevgiler..:)

    YanıtlaSil
  6. Doğan Cüceloğlu okumayı çok severim.Bu kitabını okumuştum,velilerime de önerdiğim bir kitaptır.
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. Sumru icin uzuldum. Herkes Pinar kadar sansli olsun diliyorum:)

    YanıtlaSil
  8. yazı için teşekkürler.. benzer birşeyi ben de başka bir yerde okudum. 3-5 yaşlarındaki çocukların boyama kitabında, aynı resmin bir de boyanmışı oluyor ve çocukların o boyanmış resimdeki renklerle boyaması gerekiyor resmi. kırmızıysa kırmızı, maviyse mavi... aslında bu da çocuğun ilerki yıllarda kendine güven duymaması, kendi kendine seçim yapamaması gibi nedenlere sebep oluyormuş. öğrenince şaşırmıştım.))

    YanıtlaSil
  9. Elimdeki kitabı bitirir bitirmez okuyacağım :)

    YanıtlaSil
  10. Doğan Cüceloğlu'nun bu kitabı harika ben çok beğendim.

    YanıtlaSil
  11. çok güzel bir konuya yer vermişsin canım süper. paylaşmak ihtiyacı hissettim:)

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe