21 May 2015

Göz Alerjisi


göz alerjisi
 Kendim bildim bileli gözlerim hassastır güneşe, ışığa bakamam kaşınır, kızarır ve şişer.

 Ortaokulda ilk gözlük verildiğinde arkadaşlarım dalga geçiyor diye takmamıştım sonuç olarak da göz numaram hızla ilerledi ve yıllardır lens ile mücadele ediyorum.

 Maalesef Yağız da bana çekmiş. Onda benden erken başladı ilkokul 1.sınıf itibariyle daimi olmasa da gözlükle tanıştı. Bunda şimdi ki çocukların telefon, tablet, tv gibi teknoloji aletleriyle daha bir iç içe yaşamalarının etkisi var.

 Tüm arkadaşları gözlükle çok yakışıklı olduğunu söylediği için ara ara takması gereken gözlüğü Yağız bey bu iltifatlar yüzünden yatana kadar takmaya başladı ve ondan mı tam bilinmiyor ama göz numarası ilerledi.

 Bahar ayları da geldiği için bir taraftan gözlüğün verdiği ağırlık diğer taraftan gözde kaşınma başlaması kabusumuz oldu. Çoğu zaman damla ile iyileştirdik ama dün gözü iyice kapanınca öğretmenide panik olmuş ve acilen alıp doktora götürdük sonuç belli göz alerjisi!

  Top oynadığı pis elleriyle güzelce ovduğu içinde mikrop kapması kaçınılmaz. 6 yaşına kadar sık sık el yıkayan çocuğun büyüdükçe bu alışkanlığını bırakmasını hala aklım almıyor oda ayrı bir mesele :)

 Neyse akşam korkuyla eve gittim aklım onda kalmıştı içeri bir girdim tek gözüyle hala bilgisayar başında oyun oynamaya çalışıyor. Öylece şaşırdım kaldım ne diyeyim çocuk yani anlamıyor. Aslında anlıyorda işine gelmiyor diyelim :) Babası benden çok söylenince hemen ağlama moduna geçsede suçunu bildiği için çok uzatamadı.

 Çok şükür şimdi iyi damlalar anında etki gösteriyor. Şişlik indi yaz ortasına kadar tekrarlayacaktır ama geç kalmadan müdahale etmekte fayda var.

 Küçük bir öneri; ailenizde olsun ya da olmasın 2 yaş itibariyle çocuklarınızı mutlaka göz muayanesine götürün. En ufak kaşıntı ve kızarıklığı da mutlaka önemseyin.

 Alerjik konjonktivit nedir? Belirtileri nelerdir?
Alerjik konjonktivit en sık rastlanan alerjik göz hastalığıdır, genellikle çocuklukta başlar, İnsanların yaklaşık yüzde 15'inde alerjinin bir veya birkaç çeşidi görülür. Çevreyle direkt teması nedeniyle göz alerjik hastalıklara daha sık meyil gösteren bir organımızdır. Gözlerde, kaşınma, yanma, batma, kaşıntı, çapaklanma, kızarıklık, sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve görme bozukluğu meydana getirebilir. Göz kapakları hafif şişmiş olabilir, kornea, çoğunlukla salimdir ve kişinin görmesi etkilenmemiştir. Aynı zamanda, burun akıntısı, hapşırma, burunda tıkanıklık ve kaşıntı gibi, alerjik rinit bulguları da olabilir.

Hastalığın çeşitleri var mıdır?
Beş değişik göz alerjisi vardır. Bunlar:
Mevsimsel ve mevsimsel olmayan alerjik konjunktivit,
Bahar keratokonjunktiviti,
Atopik keratokonjunktivit,
Dev papiller konjunktivit,
Temas göz alerjisi.

Kimler risk altındadır?
Çocuklarda ve gençlerde, ayrıca erkeklerde daha sıktır. Bu hastaların yüzde 75'inde astım, atopik ekzema ve alerjik rinit gibi ek hastalıklara da rastlanabilir.

Havuzlar ciddi tehlike oluşturuyor mu?
Havuzdan çıktıktan sonra birçok kişinin gözlerinde kızarıklık olur. Deniz suyu da gözlerde kızarıklığa yol açmaktadır. Ancak havuzda kirliliğin yol açtığı göz rahatsızlıkları olasılığı daha fazladır. Ayrıca eğer havuz suyu fazla klorlanmışsa gözleri, genzi, burun içini yakar. Gözlerde alerjik kızarıklıklar ortaya çıkar. Havuz suyunda gereğinden çok klor varsa hemen hemen herkes bundan etkilenir. Çok klorlu havuzlarda ve ayrıca çok tuzlu denizlerde suyun içinde gözleri açmamak bizi alerjik göz rahatsızlıklarından koruyacaktır.

Tedavi yolları nedir?
Alerjik göz hastalıklarının tanısı hastadan alınacak bilgiler üzerine yapılacak muayene ve laboratuvar incelemeleri ile konur. Doğru tanı için iyi bir göz muayenesi gerekir. Muayenede göz kapakları, göz yüzeyini örten konjunktiva isimli zar, bezlerin açıldığı bölümler, kirpikler ve kornea dikkatle incelenir. Bazen göz kapaklarının arka yüzeyinin de incelenmesi gerekebilir.
Alerjinin tedavisinde en önemli yapılması gereken şey alerjen madde tespit edilebiliyorsa mümkün olduğu sürece ondan kaçınmaktır. Gözdeki şikayetlerin rahatlatılması açısından soğuk uygulama ve suni göz yaşı ilaçları faydalı olabilir. Çoğunlukla da antihistaminik ilaçlara, damarları büzen ilaçlara, alerjik şikayetleri ortaya çıkaran hücreleri dengeleyici ilaçlara, iltihap giderici ilaçlara ve kortizonlu ilaçlara ihtiyaç duyulur.

Sevgiler,

30 yorum:

  1. geçmiş olsun vanım. çocuklar işine geleni yapıyo.

    YanıtlaSil
  2. Göz alerjisi bu aralar salgına dönüştü... Mevsim değişikliğinin etkisi var sanırım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet evet polenlerde sagolsun destekliyor bu durumu

      Sil
  3. Göz hastalıkları şimdiki çocukların çoğunda var. Okula her gittiğimde görüyorum ki en az 10 çocuktan 1'inde gözlük var. Benim ufaklıklar da doğuştan gelen bir problem olduğu için ikisi de gözlük kullanıyor :( Allah daha beter hastalıklardan yavrularımızı korusun... Amin....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aminn beterinden korusun allah. ama hakkaten ilerki hayatları icin sıkıntı olacak daha bu yaştaki goz bozuklukları :(

      Sil
  4. Göz sorunu benim kızım da da var. Alerjik olay baharda 1 ay devam ediyor.
    Sıkıntılı durumlar inşallah kolay yollarla son bulur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. allah dan damlalarla geçebiliyor hemen cok uzamıyor

      Sil
  5. Çok geçmiş olsun canımm..Evet çocuklar işine geleni anlıyor sanırım gözlemlediğim o yönde yani..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol canım sen bayagı tecrubeli bir anne olacaksın :)

      Sil
  6. çocuklarda çok rastlanan bir durum ne kadar dikkat etsek de oluyor maalesef geçmiş olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim evet maalesef bende bile oluyorken cocuga bisey diyemiyorum zaten

      Sil
  7. maalesef ben de yaşıyorum bu sıkıntıyı, çocuklar için daha zahmetli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok geçmiş olsun yaz iyice gelince kalmıcaktır diye umuyorum ;)

      Sil
  8. anneler boşa demiyor ona gelecek olan bana gelsin diye:) kıyamam geçmiş olsun .
    göz bozukluğu ve alerjileri ne çok yayıldı hayret ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim :) doğru ya bu sıra hakkaten cok duyuyorumm

      Sil
  9. çok geçmiş olsun canım benim gözüm de aynı maalesef :(

    YanıtlaSil
  10. Tatlım çok geçmiş olsun bilirim çok zor birşey ve ben yine 1 ay hiç makyaj yapamadım her gün ağlıyor gibi dolaştım .s

    madamoje

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sana da geçmiş olsun canım evet makyajda olmuyor o sürecte bende cok zorlanmıstım

      Sil
  11. Geçmiş olsun. Göz sorunları bizde de var ama alerjimiz yok iyi ki...Değilse dediğin gibi büyüdükçe çocuklar hijyeni bir kenara bırakabiliyorlar malesef...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkur ederim hijyen en baslıca sorun aslında zamanla normale doner diye umud ediyorum :)

      Sil
  12. ben de çocukluktan beri allerjik konjiktivit ile mücadele ediyorum. neyse ki şu ana kadar çocuklarda bir şey yok. ben göz makyajımı dalin bebe şampuanı ile yıkamaya başladığımdan beri şikayetlerim inanılmaz ölçüde azaldı. söylemek istedim. geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dalin i ilk defa duydum iyi temizlermi onu merak ettim mutlaka deneyecegim tesekkur ederim ;)

      Sil
  13. öncelikle geçmiş olsun. güzel bilgilendirici bir paylaşım olmuş....

    http://hur.so/dbzvo0

    YanıtlaSil
  14. tam üstüne bir konu oldu canım 2 hafta önce bizde aynı durumu yaşadık Buse'de. Panikle doktora gittik. Jel verdi. Sorun jeli sürmek imkansız, kıyameti koparıyor, asla gözünü açmıyor. sürebildiğimiz kadar sürdük, geçti şükür

    YanıtlaSil
  15. Çok geçmiş olsun canım .Eşimde oluyor ve dalin bebek şampuanı kullanıyor.Çok faydasını gördü.

    YanıtlaSil
  16. Aynen ya... Küçükken evde bile güneş gözlüğü takardım kimi zaman. Belli bir noktaya bir saniyeden uzun bakamadım, şakır şakır yaşlar inerdi gzümden. Çok bilgilendirici olmuş yazın canım :)

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe