19 Ağu 2015

Akdeniz Anemisi


talasemi taşıyıcısı

Evlenene kadar babam kansızım diye beni doktorlara taşıdı. Özelede gittik devlete de sonuç belli "kansız" kan iğnesi, demir ilaçları hop yeniden kan sayımı sonuç hala "kansız".

 Evlendim 2 ay sonra hamile kaldım. Tabii hamileliğin ilk ayların da kan alındı doktorum kan değerlerin düşük dedi. Anlattım yıllardır ne kullandıysam yükselmedi. Dünyanın demir ilacını kullandım banamısın demedi. Bunun üzerine doktorum HEMOGLOBİN ELEKTROFOREZİ testini yaptırmamı istedi.

 Sonuç 22 yaşım da Akdeniz Anemisi Taşıyıcısı (Talasemi Minör) olduğumu öğrendim. Doktorum acilen eşine de bu test yapılmalı eğer babada taşıyıcı ise bebeğin akdeniz anemisi hastalığı ile doğması yüksek ihtimal dediği anda dünyam yıkıldı. Günlerce internette araştırma yaptım.

Peki nedir Akdeniz Anemisi;

 Akdeniz Anemisi Taşıyıcılığı; ülkemizde ve dünyanın pek çok ülkesinde rastlanabilen ve anne babadan bebeklerine bulaşan kalıtsal bir çeşit kan hastalığıdır. Bu rahatsızlık Akdeniz ülkelerinde oldukça yaygın olduğundan dolayı Akdeniz anemisi adı ile anılır.

Talasemi Majör: Akdeniz anemisi adı ile de anılır. Henüz 4-5 aylıkken oluşan devamlı kan nakli gereken çok önemli bir çeşit kan hastalığıdır. Hasta çocuklar kendilerine gerekli olan hemoglobini yeteri kadar üretemezler. Bunun neticesinde huzursuzluk, halsizlik, iştahsızlık, dalak ve karaciğer büyümesi nedeni ile karında şişlik sıklıkla ateşlenme, kemiklerde değişiklik, iskelet sisteminde bozukluklar ve yüzde tipik bir görünüm meydana gelir. Bu hastalar yaşamları süresince düzenli olarak tedavi altında olması gerekmektedir. Yapılacak tedaviler oldukça pahalı ve zordur.

Talasemi intermedla: Hasta bebeklerde bir yaşın sonunda teşhis konulur. Taşıyıcılar kadar sağlıklı olmayan, daha az kan ihtiyacı olan bu hastalığın hafif türüdür.

Talasemi Minör: Bu hastalığı taşıyan kişiler oldukça sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürmektedirler. Eğer anne ve babanın her ikisi de bu hastalığın taşıyıcısı ise oluşan her gebelikten % 25’ i normal olarak %50 gibi olasılıkla doğan bebek talasemi taşıyıcısı, olarak doğmaktadır. Kalan % 25 ise talasemi majör bebek doğabilir. Ancak anne ve babadan sadece teki talasemi hastası ise doğacak her bebek % 50 olasılıkla taşıyıcı doğmaktadır. Bu sebeple ebeveynlerin bebek sahibi olmadan evvel talasemi taşıyıp taşımadığını öğrenmeleri oldukça önemlidir. Bu hastalığı taşıyanların büyük çoğunluğu taşıyıcı olduklarını bilmeden yaşamlarını sürdürürler.
Talasemi taşıyıcılığı bulaşıcı bir hastalık değildir. Bu hastalık tedavi gerektirmez ve evlenmeye engel değildir. Fakat kişilerin her ikisi de taşıyıcıysa birliktelikleri halinde hamileliğin 9-10 haftalarında testler yapılarak doğum öncesi tanı konulabilir.
kaynak

 Eşime de test yapıldı ve çok şükür bir şey çıkmadı. Yani eğer eşim de taşıyıcı olsaydı Yağız direk hasta olmuş olacaktı ve tedavi olması gerekecekti. Yağız da ben kan grubumdan doğdu ve oda şuan benim gibi taşıyıcı. Yani tedaviye gerek yok. Ama ileri de sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmesi için evleneceği kişininde taşıyıcı olup olmadığına mutlaka bakılması gerekecek.

 Öğrendiğim kadarıyla artık evlenirken istenilen evraklar arasında bu testler de varmış. Buna çok sevindim en azından bilinçli olmuş olurlar benim gibi kapı kapı doktor gezip demir eksikliğinden kaynaklı kansızlık tedavisi görmemiş olurlar.

 Bu testi öğrendikten sonra ailede herkes yaptırdı. Çünkü bu genetik babamda ya da annemde var ama biz bilmiyorduk. Evet meğer annemde varmış ona da her gittiği doktor kansızsın demirin eksik diyerek 2 hap yazıp gönderiyordu. Maalesef ülkemizde sağlık sektörü bu şekilde. Sonrasında kardeşim de çıktı. Merak ettik eşimin annesine de yaptırdık onda da çıktı. Eşimin annesinde çıkınca tüylerim diken diken oldu çünkü eşimde annesi gibi taşıyıcı olabilirdi.

  Ela benim kan grubumdan doğmadı yani onda kansızlıktan eser yok.

 Evet bu tedavi gerektiren bir hastalık değil ama bilinçsizce yüklenen demir ilaçları vücuda zarar verebiliyormuş bunu sonradan öğrendim. Ben ıspanak haricinde hiçbir yeşil sebzeyi yemem (marul, maydanoz, yeşil biber, roka vb.) o kadar demir ilacı kullandığım dönemde eğer ben deli gibi yeşillik tüketen biri olsaydım vücuduma yüklenen fazla demir bana zarar verebilirmiş. İlk defa yeşillik yemediğime o zaman sevinmiştim. Tabii artık yesem iyi olacak kullandığım bir hap falan yok çünkü :)

 Sonuç olarak ne olursa olsun tüm ilaçlara rağmen düzelmeyen bir kansızlıkla karşılaştığınız da hemen devlet hastanelerine gidip HEMOGLOBİN ELEKTROFOREZİ testinin yapılmasını isteyin.
Gereksiz yere demir ve ya kan ilaçları kullanmamış olursunuz.

Sağlıklı günler dilerim,



37 yorum:

  1. Aaa ben bu hastaligi bilmiyordum. Banada yillarca kansiz diyorlardi acaba bende de var mi ki acep.

    YanıtlaSil
  2. Çok geçmiş olsun, ne yaşayacağımızı, neyle sınanacağımızı bilmiyoruz. Allah beterinden saklasın. Bende de demir eksikliği anemisi var. Birkaç sene aralıklarla tekrar ediyor, hap-şurup-iğne atlatıyorum çok şükür. Evlenirken, akdeniz anemisi testi yapıldı bize de. Çıkmadı. Artık bu testlerin yapılıyor olması çok önemli bence de. Bilinçli olmanız ve bilmeyenleri bilgilendirmeniz açısından çok faydalı bir yazı olmuş. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben teşekkür ederimmm düzenli test yaptırmak çok güzel gercekten takip etmek gerekli

      Sil
  3. yalnız kan grubu ile taşyıcı ya da hasta olnın bir alakası yok. kan grubu farklı da olsa taşıyıcı ya da hasta olabilirdi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet doğru ama aynı kan grubundan olması oranı biraz daha arttırıyor.

      Sil
  4. Bende hafif derecede kansizlik yasayanlardanim ama cok sukur boyle bir durum yok. Iyi ki eninde sonunda ogrenip etrafinizdaki herkese de iletmissiniz cidden eger varsa onlem alinmasi gereken bir hastalik. Cok cok gecmis olsun..

    YanıtlaSil
  5. Elinize sağlık,çok faydalı bilgiler bunlar..Bende bir katkı yapayım..Biliyorsunuz bende sağlıkla ilgili bir iki yazı yazmıştım..Orada kan grubuna göre beslenme ve aşılarla ilgili bilgilerde vardı..Benim bunlardan çıkardığım sonuç şu;

    İster doğuştan olsun isterse sonradan ..(Tüm hastalıklar,yanlış ve yetersiz beslenmenin bir sonucudur.)Çünkü,tüm yiyecek ve içecekler (gıdalar) insanın kan grubu ile yakından ilgilidir..Kan grubunuza uygun olmayan gıdaları tüketirseniz,bir süre sonra bu gıdalar insanı hasta eder.Hasta kişiler tüketirse kanser vs gibi sonuçlardan ölüme kadar sonuçlar ortaya çıkabilir..Hani çok severiz de bazı gıdaları yer ve içeriz,sonra da rahatsız olmaya başlarız ya..(bazen uygun olmayan bu gıdalar rahatsızlıkta vermeyebiliyor..)İşte o rahatsızlık,kullanılan bu gıdaların kan grubumuza uygun olmadığını bize gösteriyor..

    Nerede bir hastalık varsa bilin ki orada ya yanlış beslenme biçimi vardır yada yetersiz beslenme..Kişide yada ailesinde yanlış veya yetersiz beslenme olmayabilir ama anne ve babanın (onların) anne-babalarının,onlarında anne-babalarının vs vs aile sülalesinin yanlış ve yetersiz beslenme biçimleri,yıllar hatta yüzyıllar sonra bile yeni doğacak olan insanoğlunun dna,larını da olumlu yada olumsuz yönde etkileyebiliyor..

    Her neyse ben doktor falan değilim,kimseye yanlış bilgiler vermekte istemem..Ama konuyla ilgili kitapları okurum..Faydalandığım bilgileride paylaşmaya çalışıyorum.Kimseyi yanlış yönlendirmeyeyim..Amacım bilgi vermek..İsteyen olursa,bloguma göz atıp buradaki bilgileri okuyabilirler..Ayrıca size de geçmiş olsun diyorum..Acil şifalar..İyi dileklerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim bilgilendirme kısmı içinde ayrıca teşekkür ederimm ;)

      Sil
  6. Inanmiyorum ya 22 sene biri cikip da bu testi yaoalim demez mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maalesef kimse detayına inmediği için çözemediler :)

      Sil
  7. Kulak dolgunlugu olarak bıldıgım bır hastalıktı ama gectıgımız haftalarda test ıcın tahlıl verdım. Daha sonucları almadım. Tasıyıcı olma ıhtımalım varmıs. Sebebı sanırım vıtamın ve demır degerlerım yuksek olmasına ragmen kansız olmam. Bu surede bende ayrıntılı arastırdım ve gercekten cıddıye alınması gereken ama kulak ardı edılen hastalıklardan bırı dıye dusunuyorum. İleri seviyeleriyle karsılamadıgınız ıcın sevındım. Saglıklı hayat dılıyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim inşallah çıkmaz çıkarsa da sorunlu birsey değil sadece cocuk sahibi olduğunda dikkat etmek gerek okadar ;)

      Sil
  8. Yeşillik yeme olayına çok şaşırdım bilmiyordum.

    YanıtlaSil
  9. Daha önce çok kez duydum ama aile içinde ve yakınlarda olmayınca duymakla kalıyor insan.Güzel bir yazı hazırlamışsınız, ellerinize sağlık. Bir çok insan da doktora gidip kan ilaçları ile dönüyordur uzunca bir süre.

    YanıtlaSil
  10. türkiye akdeniz anemisinin çok görüldüğü bir ülke belki de biz de taşıyıcıyız ama bir sorun çıkmadığı için farkında değiliz bile..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet sorun ancak 2 taşıyıcı evlenirse ortaya cıkıyor o vakte kadar anlayan olmuyor kimse de tahmin etmez sanırım

      Sil
  11. Benimbir tanıdığım oğlu talasemili. Çok zor bir hastalık. Sürekli kan alması gerekiyor bazen bulunamıyor. Dediğin gibi evlenirken istenen belgeler arasında ama bu ülkedeki çok iş gibi bazen oda ihmal ediliveriyor malesef....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok yok artık atlanamıyormuş yasalar gereği zorunlu yaptırılıyormus buna ayrı sevindim gercekten.

      Sil
  12. bir de akdeniz ateşi var ki fmf ondan da bahsedin bence gülşah hanım çünkü çoğu kimse bilmiyor tekrarlayan karın ağrısı ya da göğüs ağrısı şeklinde oluyor genetik bir hastalık ve pek çok kimse bu yüzden apandisit ameliyatı olmakta buna ben de dahilim maalesef tanısı çok geç konuldu bana :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öylemi hiç bilgim yok bu konuda çok geçmiş olsun sen yaz detaylı yazarsan ben blogumda seve seve yayınlarım

      Sil
  13. geçmiş olsun yaa. baksana bir de akdeniz ateşi var o da çok nadir ve ilginç bir hastalık. hergün alınması gereken ilaçları var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim deep evet onuda yeni duydum arada testlerle durumumuzu takip etmek gerek gercekten

      Sil
  14. Bazi durumlari ve rahatsizliklari yasayan insanlarin yorumlamasi bana daha etkili geliyor her zaman. Yasayan anlar bilir hesabi dusunurum o an. Kontrol sart ama cogumuz grip gibi butun rahatsizliklarda evde tedavi olmayi tercih edenlerdeniz kontrolü gectim yani en azindan benim kotu huylarimdan bu. Sayende ogrendim bende bu olayi sagol Gulsah^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sen sağol cnm allah sağlık versin de hiç uğraşmayalım boyle seylere yine de takip şart gerçi ülkemizde sağlık sektörününde durumu belli :)

      Sil
  15. bununla geçmiş olsun malesef ülkemizde insan sağlığı önemsenmiyor ver ilacı gitsin mantığı ...şükürki siz akıllıca davranıp peşini bırakmamışınız ...sağlıklı günleriniz olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok çok teşekkür ederimmm sizede sağlıklı günler dilerimmm ;)

      Sil
  16. Geçmiş olsun Gülşah'cım .
    Çok enterasan bir rahatsızlık öyle ki eşimin annesi ve 3 kardeşi taşıyıcı. Ama eşimde yok . Görümcemin oğlu da taşıyıcı .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok sağol canım. sizin oralarda daha sık karşılaşılan bir durummuş

      Sil
  17. Çok geçmiş olsun canım şifalar diliyorum aslın da herhangi bir sebepten verilmiş her kan örneğin de bakılabilir hastahanelerimiz de ama maalesef şikayetin ne deyip muayane bile etmeden ilaç yazanlar var bu ülkede:((

    YanıtlaSil
  18. geçmiş olsun tedavisi nasıl oluyor peki

    YanıtlaSil
  19. Annen 46 yasinda ben 26 yasindayim ikimizde tasiyici ciktik.. toplamda 72 yil sonra ogrendik sasirmadim pek :))

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe