14 Ağu 2015

Kat Kat Giydirmeyin!

bebekler nasıl giydirilir

 Avm de dolaşıyorum üzerin de ince askılı bluzu ile bir anne elinde bebek arabası ile mağazalar da dolaşıyor. Tam şöyle mağaza da yanımdan geçerken bebek arabasının içinde peluş battaniye topanı gördüm. İçinde bebek yoktur heralde diyerek bir daha baktım çakmak çakmak gözleri açık yüzü kıpkırmızı olmuş bir bebek bakınıyor. Dehşete düştüm.

 Müdahale etmek istedim, sağında solunda döndüm arkası dönükken bebeğin üzerini bile açmak istedim ama yok yapamadım. 15dk peşinde dolanmışımdır. Aklımda bebekte kala kala yolumu değiştirdim.

"Yahu dışarısı 36 derece senin üzerinde ip askılı var o bebeğin suçu ne peluş battaniyeye sararken ne düşündün ki" dememek diyememek resmen tüm gün kendimi yememe sebep oldu.

 Sizde de varmı bilmiyorum ama ben çok yaparım ben üşüyorsam aman çocuğumda üşüyordur deyip giydiririm ya da ben sıcakladım o da sıcaklamıştır diyerek üstünü çıkarırım sonra da kızarım kendime ama bu gördüğüm örnek resmen benim yaptığımın çok daha masum olduğunun kanıtıdır. En azından ben 40 derece havada peluşlara sarmıyorum :)

 Hiç unutmuyorum Ela 5 aylıkken doktor kontrolüne gittimiz de emzirme odasında bi bayanla karşılaştım oda bebeğini emziyordu ve bana Ela yı göstererek hasta edersin o çocuğu dedi(ağustos ayında). Kendi kucağında ki bebeği polar battaniye ötesi yorgana sarılıydı Ela da ise şortlu penye takımı vardı. Kadın Ela ya bakarak dehşete düştü bende onun kucağında ki yorgan yığınına bakarak dehşete düştüm. Bebekte ağlamaktan ememiyordu dayanamadım "bebeğiniz muhtemelen sıcaktan ağlıyor" dedim olur mu hiç el kadar bebek (3 aylıkmış) kundaklanır da sıkı sıkı sarılır da dedi. Baktım ne desem işe yaramayacak çıktım odadan. Bekleme salonunda otururken duydum doktor fırça atıyordu "yahu kadın bebek bu kadar giydirilir mi öldürceksin sıcaktan" diye :) o gün umarım doktorun uyarısı faydalı olmuştur diye hep dua ettim.

 Evet türk milleti olarak hiç kabullenemeyiz ateşli bile olsa o bebek her türk annenin gözünde ÜŞÜR ama biraz vicdan ya. Doktorlar bas bas bağırıyor uyarıyor. Sıcaklarda bebekleri/çocukları sıkı sıkı giydirmeyin hatta kışın bile fazla abartıp kat kat değil kendi giydiğinizden 1 kat fazlasını giydirseniz yeter diye uyarıyorlar. O da yeni doğdunda böyle sonrasın da siz nasıl giyiyorsanız çocuğunuzu da öyle giydirin diyorlar.

"Bebekler sıkı giydirmeye bağlı olarak çok terler ve sıvıyla birlikte tuz kaybederek hastalanabilir."

 Bu ve bunun gibi uyarılar her gün defalarca karşımıza çıkıyor. Ama yok gördüğüm üzere hala bu uyarılara ikna olmayanlar anneler var.

He birde yazayım rahatlayım bebekler yıkanınca da üşüyüp hasta olmuyorlar o yine türk annelerin kuruntusu :)

Çocukları rahat bırakın kat kat giydirmeyin sık sık banyo yaptırıp rahatlamasını sağlayın. Sıkıyorsa o peluş battaniyeleri bu sıcaklar da siz sarınıp dışarı çıkın. Uzman değil fenalık basmış #annetavsiyesi dir. 

Sevgiler,


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

27 yorum:

  1. Aynen katılıyorum. Ben mesela mahalle baskısı yüzünden daha geç tecrübe ettim bazı şeyleri. Ama şu peluş battaniye ile ilgili benimde bir muzdarip olduğum durum var. Benim kızın kışın üzerine örttüğümüz bir battaniyesi var. Bildiğin 2 kat peluş, pofuduk sıcacık birşey. Ama gel gör ki benim kız o battaniyeyi kendine uyku arkadaşı mı dersin ne dersen artık, kendine yoldaş eyledi. O olmadan uyumuyor. İlla kafasını onun içine gömecek. İncecik battaniyelerini koyuyorum yatağının içine, onu kaldırıyorum yok o olmadan uyumuyor. Bu akşam tatile gidicez. Ve o battaniye de bizimle gelecek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ela nın öyle bir battaniyesi var :) neyse ki penye bir battaniye ama sıcakta çekilmiyor örtmüyor ama sadce kokluyor :) ona yapacak bisey yok o battaniyeler heryere taşınacak :)

      Sil
  2. Yurt dışana çıktığım zamanlarda hep oradaki insanların bebeklerini ne kadar rahat gezdirdiklerini görmüşümdür. Bizde dediğin gibi kat kat giydirilir, üstü örtülür. Hatta kimi havalarda çocuk gün yüzü bile göremez. Ve bana en saçma gelen de 40 gün dışarı çıkmama olayıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. neyse ki şimdki annelerin çoğu 40 gün falan beklemiyor bana da çok saçma gelen bir konu

      Sil
  3. Ayy okurken daral geldi yeminle öyle kat kat çocuğu saran kadınları boğasım geliyor !
    Kesinlikle katılıyorum . Kendi vücudu sıcağı hissedip çıplak çıplak geziyor . Çocuğa hamamı yaşatıyor bazı anneler ya . Bende görüyorum bazen ve bir şey söylememek için inan dişimi sıkıyorum ya . Hem şöyle de bir gerçek var ki çocukların vücut ısısı yetişkinlerin vücut ısısına göre daha yüksek . Doktor azarı umarım işe yarar ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla o kadına doktor azarı falan fayda etmemiştir eminim :))

      Sil
  4. gülşah ben yaz kış yananlardanım..evde kışın bile şort tişört gezerim çünkü sıcaklarım hemen..doktor kendinize göre bi kat fazla giydirceksiniz dediğinde eşim pelin'e göre mi bana göre mi demişti :) arin'i hiç bir zaman sıkı sıkı giydirmedim..kışın dışarı çıkıyosak o da bizim gibi kazak+mont giydi yazın da şort tişört..çok şükür ciddi bi hastalık falan da olmadı (maşallah) amaa babannesi çılgınlar gibi giydiriyo çocuğu! hiç unutmuyorum kışın işten bi geldim arin'in ayağında ev pandufları vardı, buraya kadar normal tabii, bi çıkardım pandufları 3 kat çorap ve eşofmanın altında bi eşofman daha ve üstünde yün kazak, uzun kollu body ve yün yelek! bütün dolabını salona getirdim "anne bak daha da var giyecek şeyleri bunları da geçir üstüne" dedim! işin kötü tarafı arin sıcağı sevmiyo benim gibi ama kimse çocuğuma saygı göstermiyor..ayyh ne dolmuşum be!! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaa o bizdede var annemi zor ikna ediyordum kışın neyse ki ela da öyle şeyler yapmadı şimdilik tek takıntısı yelek kışın o yelek giyilecek hiç şansı yok :))))

      Sil
  5. Kesinlikle katiliyorum kelimesi kelimesine

    YanıtlaSil
  6. Biz havayı nasıl hissediyorsak çocuklar da öyle hisseder... Terleyip yel çarpmaması için bluzunu değiştirmek daha mantıklı.. Avm'lerde hava dışarıya göre daha serin olduğu için bluzunun terli olmamasına dikkat etmek yeterli... üstünü giydirip çocuğu boğmaya gerek yok... Anneler her zaman için hassastırlar ama bu durum çocuğa zarar verecek yanlış bir durum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet herşeyin olduğu gibi bunun aşırı fazla çocuga zarar verici

      Sil
  7. Bu sıcaklarda bolca suda oynamalaı. Hareket eklemlerin açılmasını sağlar. Sabahın erken saatleri ile akşam 5ten sonrası da dışarıda güneş koruyucu sürerek güneşlendirmeli. D vitamini kalsiyum alsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ooo bu sıkı sıkı saran anneler için imkansız bence kadın battaniyeden cıkarmıyordur eminim değil güneş gorsun :)

      Sil
  8. Sizin bu anlattığınız olay,eskiden beri süregelen "bebekleri sıkı sıkı bağlama (kundaklama)" geleneğini,halkımızın yanlış bir şekilde devam ettirmesidir..Kundaklamanın faydası olduğu kadar ne yazık ki zararları da bu şekilde olabiliyor..Bazen sağlık açısından ciddi problemler de doğurabiliyor..Uyarmakla iyi etmişsiniz..Umarım sizin de dediğiniz gibi doktorunda uyarısı bir işe yaramıştır..İyi dileklerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim gercekten doktorun uyarısı inşallah işe yaramıştır sevgiler

      Sil
  9. Ay allahım kat kat giydirmek bu havada bir bebeği.. Amaçlar ne acaba öldürmek mi? Allah korusun ama bebek bu havada niye üşüsün ki akıl fikir versin böylelerine yarabbim!

    YanıtlaSil
  10. ay ağzınıza sağlık vallahi bende görüyorum öyle anneler bebek sıcaktan patlamak üzere olan ama dediğiniz gibi ne desek kar etmediğinden laf anlamıyorlar

    babaannem bebek doğduğunda hergün yıkattırır yıkansınki büyüsün der sarmayın çocukları öle topak topak der o yüzden bizde sizin gibi relaks takılıyoruz çocukların giyimi konusunda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet evet bizdede oyle dogdugundna beri sık sık yıkandı hep biizmkiler :)

      Sil
  11. malesef cahillik başa bela ...keşke anneyi uyarsaydınız ...sevgler

    YanıtlaSil
  12. Gülşah hanım..Bilmem sizinde dikkatinizi çekti mi?Ben blogger yönetiminden sizin blogunuza girerken (http://feedproxy.google.com) adresinden giriş yapıyor..Yani direk blounuza giriş yok..Bunu pek anlayamadım..Bunu siz mi yaptınız yoksa google ile alakalı birşey mi?Diğer blogger siteleri normal açılıyor..Yani direk gidiyor..Ama sizin blogunuz, bu adres üzerinden gidiliyor..Yanlış anlamayın..Bilmiyorsanız bilginiz olsun diye söyledim..İyi dileklerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. uyarınız için cok tesekkur ederim neden oyle cıkıyor anlamadım bi bakayım tekrar tesekkur ederim

      Sil
  13. Kesinlikle katılıyorum. Benim kızım hele sıcaktan hiç ama hiç hoşlanmıyor, kışın bile kalın giydiremedim, sevmiyor. Çok şükür hasta da olmadı, demek ki çocukları iyi gözlemlemek ve onları dinlemek onları da anneleri de rahat ettirecek ;)

    YanıtlaSil
  14. Size katılmamak elde değil, ben çocuğumu yarı çıplak büyüttüm resmen, üşütüp hasta olduğunu da nadiren gördüm. Kışın dondurma yedirdim, yaz kış buzdolabından su içer, biz anne babası olarak içemeyiz. Nasıl alıştırırsanız öyle gider. Fazla giydirmek gerçekten hareket kabiliyeti kısıtlı çocuklar da çıkarıyor ortaya. Hiç sağlıklı değil. Çok güzel bir konuya değinmişsiniz.

    sevgiler

    tolunay

    YanıtlaSil
  15. Eline ağzına sağlık çok da güzel yazmışsın canım. Biz nasıl hareket ediyorsak çocuk için de aynısı geçerli. banyo faslına da çok katılıyorum ama hala bizlerin ki gibi sobalı evler var çocukları bunaltmadan dikkatli giydirmek ve yıkamak gerekir.
    Benim yaşım 54 ama genç annelik zamalarımda da aynı bu fikirdeydim hatta su çiçeği çıkaran çocuklarımı 2 günde bir yıkıyordum rahmetli kayınvalidem kızım izi kalacak suçiçeği çıkaran çocuk yıkanmaz filan derdi ben de uygunca anlatırdım anne çocuk kaşınıyor sıcak hava ter tuz yarlara değdikçe çocuk kaşımaya kalkıyor yıkamak değil kaşınması sıkıntı derdim bol köpüklü suyla liflemeden yıkardım hiç de kaşındıklarını hatırlamam:)))

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe