31 Ağu 2015

Sinüzit Hakkında

sinüzit hakkında

3 haftadır burunlarım tıkalı, gözlerimin altı şişiyor. Burunların akmaya başladı fakat o bile 2 haftadır kesilmeden devam ediyor. Sonuç; Sinüzit  Kurutmak için antibiyotiğe başlamak zorunda kaldım.
Kışın bile bu kadar beni zorlayan rahatsızlığım olmamıştı. Peki nedir Sinüzit?

Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Gözaltları başta olmak üzere yüz genelinde yaşanan basınç hissi ve ağrılar sinüzitin karakteristik belirtileridir. Ayrıca burundan sarı (açık yeşile yakın) renkte akıntı olabilir. Başınızı öne doğru eğdiğiniz de ağrı ve basınç hissi artar. Belirtilere göz ağrısı ya da şiddetli baş ağrısı eşlik edebilir.
Sinüslerin dolu olduğu zamanlarda balgamlı öksürük, ateş, diş ağrısı görülebilir ve ağız kokusu artabilir. Burnun tıkalı olması nedeniyle tat ve koku duyularında azalma yaşanır.

Sinüzit Çeşitleri
Sinüzit; akut (birden ortaya çıkan) ve kronik (uzun dönemli) olmak üzere 2’ye ayrılır. Akut sinüzit genellikle viral bir enfeksiyon nedeniyle sinüslerin dolması neticesinde görülür. Akut sinüzit belirtileri ortalama 1 hafta içinde kendiliğinde kaybolur.
Bir diğer akut sinüzit nedeni olan bakteriyel enfeksiyonların yol açtığı sinüzit ise viral enfeksiyondan farklı olarak tüm sinüslere yayılabilir ve tedavi edilmezse kronik sinüzite çevirebilir.
Eğer sinüzit 10 gün içinde iyileşmediyse ve 5 gün geçmesine rağmen burun akıntınız artarak devam ediyorsa bunun nedeni bakteriyel enfeksiyon olabilir.
Bu enfeksiyonlar dışında bazı alerjiler de sinüslerin dolmasına neden olabilmektedir.
Kronik sinüzit genellikle uzun süreli tedavi edilmeyen bakteriyel enfeksiyonlar neticesinde oluşmaktadır. Bu tip enfeksiyonların tedavisi pek kolay değildir ve 2,3 farklı antibiyotik ile enfeksiyon kurutulamadıysa doktorla görüşmeniz gerekebilir.
Kronik sinüzit, sinüslerde kalıcı değişikliklere neden olur ve bölgeyi enfeksiyonlara daha yatkın hale getirir.

Sinüzit Belirtileri
Sinüzit; gözaltlarında, elmacık kemikleri ve alın bölgesindeki ağrılarla kendini belli eder. Yine bu bölgelerde sanki ağırlık var gibi baskı hissedilir.
Burun akıntısı sinüzitin en çok görülen bir diğer belirtisidir.
Balgam sarı renkte ve yoğun olabilir. Sinüs enfeksiyonları sırasında orta dereceli ateş, kulak iltihabı, dolu öksürük, diş ağrısı yaşanabilir. Yine enfeksiyon nedeniyle ağız kokusu artabilir, koku ve tat duyularında azalma görülür.

Çocuklarda Sinüzit Belirtileri
Çocuklarda sinüzitin başlıca belirtileri öksürük ve 7-10 gün ya da daha uzun sürelerde devam eden burun akıntısıdır. Bu belirtilere baş ve yüz ağrısı eşlik eder. 2 yaş ve üzerindeki çocuklarda sinüzitle beraber alerjiler de görülür. Ayrıca sık sık kulak enfeksiyonları yaşanabilir.
Sinüzit belirtileri bazı diğer hastalıklarla benzeşebilir. Örneğin diş ağrısı, grip ya da üst solunum yollarını etkileyen hastalıklar sinüzitle aynı belirtilere neden olabilir.
Yaşadığınızın sinüzit olup olmadığını 7 günden uzun süren ve zamanla kötüleşen burun akıntısı ve ağrılardan anlayabilirsiniz.

Sinüzitten Korunmak Mümkün mü?
Şu anda sinüzitten korunmak için özel olarak geliştirilmiş bir aşı bulunmuyor ancak grip aşısı olmak sinüzite neden olan virüs ve bakterilere karşı vücudunuzu güçlendirecektir.
Sinüziti her yıl belirtili dönemlerde yaşıyorsanız bunun nedeni alerji olabilir. Bunu önlemek için bir alerji testi yaptırarak nelere alerjiniz olduğunu belirleyebilir ve sinüslerinizin dolmasına neden olan alerjenlerden uzak durarak koruma sağlayabilirsiniz.
Kış aylarında yüzünüzü soğuğa karşı korumak, klimalı ortamlarda uzun süreli kalmamak, vücudu güçlendiren vitaminler bakımından zengin bir beslenme sinüs enfeksiyonlarını önlemek için yapabilecekleriniz arasında bulunuyor.

Sinüzit İçin Evde Yapabilecekleriniz
*Evde yapabileceğiniz bazı basit uygulamalarla sinüzitin neden olduğu bazı sorunları hafifletebilirsiniz.
*Bol bol sıvı içerek balgamın incelmesini sağlayabilirsiniz.
*Sıcak su buharı solumak hava yollarını açar, balgamı yumuşatarak atılmasını kolaylaştırır.
*Sinüzit ağrısının arttığı anlarda bir havluyu ısıtarak yüzünüze koyun. Aynı şekilde sıcak çay poşetlerini de kullanabilirsiniz.
*Sıcak ve buharlı bir duş almak hava kanallarının açılmasına yardımcı olur.
*Aşırı soğuk ve kuru havalarda dışarı çıkmamaya çalışın.
*İç mekanlarda, ısıtıcı ve kaloriferlerin çalıştığı kış aylarında havayı nemlendirmek için bir buhar makinesi kullanabilirsiniz.
*Hava kanallarını açmak için burnunuza tuzlu su çekebilirsiniz. Karışımı evde hazırlayabilir ya da eczanelerde hazır olarak satılan tuzlu spreylerini kullanabilirsiniz. Ayrıca gün içinde 3-4 kez tuzlu suyla gargaraya yaparak enfeksiyonun yayılmasını önleyebilirsiniz.
Balgamı çıkarmak için hımkırırken kendinizi fazla zorlamayın. Şiddetli hımkırmak baş ağrısını arttırır ve burun damarlarının çatlamasına neden olabilir.
Kendinize sıcak bir çay hazırlayıp buharını soluyabilirsiniz.

Ne Zaman Doktora Gitmeli?
*Yıl içinde 2-3 kere akut sinüzit yaşıyorsanız bunun kronik sinüzite çevirmemesi için doktora gitmelisiniz.
*Aşağıdaki belirtiler yaşanıyorsa vakit kaybetmeden muayene olun;
*Gözlerde ağrı ve göz çevresinde şişlik
*Alnın şişmesi
*Hafifletilemeyen baş ağrıları
*Zihin karışıklığı
*Çift görme ve görüşte yaşanan diğer değişiklikler
*Boyun ağrısı
*Nefes darlığı
*Çok nadir olarak sinüs enfeksiyonu yüz kemiklerine ve göz boşluğuna yayılabilmektedir. Yine nadir olarak beyne yayılan enfeksiyon menenjite yol açabilir.
*Göz çevresinde yaşanan şişlikler enfeksiyonun göz boşluğuna yayıldığının belirtisi olabilir. Bu durumda en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.

Sinüzit Tedavisi
Sinüzitin nedenine, akut mu yoksa kronik mi olduğuna bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri kullanılabilir.
Hafif vakalarda hava kanallarını açmaya yardımcı spreyler ve reçetesiz ağrı kesiciler önerilebilir.
Burundaki nemi azaltarak nefes alıp vermeyi kolaylaştıran “dekonjestan” ilaçlar verilebilir.
Sinüzitin neden olduğu ağrıları kontrol altında tutabilmek için doktor önerisiyle ağrı kesiciler kullanılabilir.
Ancak bazı ağrı kesiciler sinüziti kötüleştirebileceği için ağrı kesici kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız.

İlerlemiş sinüzit için steroid yapıda olan ve adrenal korteks tarafından salgılanan bir grup hormon olan “corticosteroid”ler tablet veya iğne şeklinde kullanılabilir. Bu tablet ve iğneler uzun süreli kullanılmamalıdır.


Sağlıklı günler dilerim,

15 yorum:

  1. sanki bende kendimi bildim bileli var. bir türlü geçmedi gitti. tuzlu ılık su rahatlatıyor ama sonra yine baş ağrısı olarak dönüyor. kendi yöntemimde soğan doğramak, gözümden yaş gelince rahatlıyorum ))

    YanıtlaSil
  2. ay çok fenadır eskiden olurdu bende çok başım ağrırdı :-((

    YanıtlaSil
  3. Çok baş ağrısı yapıyor, denize girince iyi gelir bana. Denize girmek her zaman mümkün olmaz o yüzden evde tuzlu su yaparım genzime çekince biraz rahatlatıyor yine de ileri durumlarda doktor genelde antibiyotik verir. Geçmiş olsun canım.

    YanıtlaSil
  4. bende de var ve baş ağrısı yapıyor hep kafam ıslak gezmekten oldu ah ah :(

    YanıtlaSil
  5. benimde sizutimim var be o kışın baştaki agrı ah o agrı gitmiyor :( bant falan hikaye kışın agır bir başla geçiriyorum :)

    YanıtlaSil
  6. Reklama girecek ama sinus rinse super çözüm

    YanıtlaSil
  7. Geçmiş olsun Gülşah'cığım, ortaokuldayken bende de vardı, sonra ne oldu bilmiyorum kendi kendine geçiyor sanırım, dilerim senin de kendi kendine - dertsiz- geçer. Ama soğuk alırsam senin gibi musluk gibi geçmeyen nezle oluyor belki hala geçmemiştir yani bilemiyorum...:) imdadıma tylehot yetişiyor o nezleyi kesiyor ama sen yine de doktora sormadan kullanma tabii...tekrar geçmiş olsun canım
    Kendine iyi bak. Öptüm :)

    YanıtlaSil
  8. bende de var bu illet geçmedi gitti doktor '' saçların ıslak bırakma,azitli içecekler içme '' dedi ama bunları yapmama rağman ginede başım ağrıyor allah herkese şifa versin

    YanıtlaSil
  9. Uzun zaman önce bendede vardı çok zor dayanılmaz şiddetl, agrılar oluyordu.Çok şükür şimdi yok.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. Öncelikle çok güzel bir konuya değindiğiniz için teşekkür ederim.
    Bende de uzun süredir var fakat bendeki çok şiddetli değil ama yinede elimden geldiği kadar dikkat ediyorum. Örneğin banyodan sonra hemen saçlarımı kuruturum , sizin de bahsettiğiniz gibi buhar gerçekten çok iyi geliyor kanalları açıyor ve insanı ciddi anlamda rahatlatıyor. Güzel ve bilgilendiri yazınızdan dolayı teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  11. sinuzit deyip geçmemek gerek bundan yıllar önce başlamış bir kronik sinüzitim vardı ve maalesef fazlaca ilerlemişti. doktora gittiğimde tat ve koku hissinde kaybolma ve genizde sürekli mikroplu bir tat.. sonuç; sinüzit o kadar ilerlemiş ki mikrop artık içime akmaya başlamış. Kabus gibi günlerdi. sana da geçmiş olsun canım..

    YanıtlaSil
  12. Geçmiş olsun, zor bir hastalık...

    YanıtlaSil
  13. Benimki de alerjik tıkalı. Çok zor. Özellikle uyurken çok zor. Geçmiş olsun

    YanıtlaSil
  14. Bela hastalık yemin ediyorum.

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe