24 Kas 2015

EL YAZISI şart mı?

ilkokul da el yazısı
Fotoğrafta ki Yağız'ın duygu ve düşünceleri :)


Küçükken çok severdim güzel yazı derslerini. El yazısı yazmak bir tutkuydu benim için ve özene bezene yazardım. Doğru hatırlıyorsam 3. ya da 4.sınıfta başlardı bu ders.

 Ama şimdi ters düz olan eğitim sistemin de daha el ve kas becerileri yeni yeni oturan nesile el yazısı ile alfabe öğretiliyor. Google da baktım benim bilmediğim bir faydası mı varda milli eğitim bu kadar el yazısı konusun da diretiyor diye araştırma yaptım. Yok valla neden el yazısı diye araştırınca bir sürü şikayet yazısı okudum. Yani kimse memnun değil.

 Nasıl olsun ki? Oyun çağında ki çocuğun okula adaptasyonuna daha ilk günden parmaklarını zorlayarak köstek olunuyor. Bu zamane çocukları zaten başaramadıkları en ufak şeyde triplere giriyorlar, başarısızlığı hazmedemiyorlar birde okul hayatına böyle bir zorlukla başlayınca tam bir çıkmaza dönüyor.

 Çocuğu 1.sınıfta olup ta şikayet etmeyen veli yok sanırım. Yağız 1.sınıfa başladığın da ben hamileydim. Erken doğum yapmama sebep olacaktı çok şükür babası ile aştılar o dönemi ama sinir krizleri eşliğinde bitti resmen ödevler. Ödev değil değil daha yeni kalem tutan parmakların zorlanarak el yazısı yazma çabalarıydı onu ve bizi strese sokan. 7 yaşında olan çocuk daha o dönemde başladı sorgulamaya "tabletim de neden yazılar el yazısı değil??" "biz hep böyle el yazısımı yazacağız" açıklaması zor olan bu sorulara maalesef kimsenin cevabı yok.

 Sayfalarca verilen ödevler var bir de çok şükür bizim öğretmenimiz sadece tekrarcı yani eve çok ödev vermez 1.sınıfta da öyleydi şimdi de öyle ve asla 1.sınıfta ödevini yapamayana kızmazdı konuşarak ödev bilincini tüm öğrencilerine aşılamış bir öğretmene denk geldiğimiz için çok ama çok şanslıyız. Ama etrafım da görüyorum 1.sınıf çocuğunun elinde 7 yaprak ödev önlü arkalı 14 sayfa eder. 14 sayfa yazıyı o yaşta ki bir çocuktan beklemek doğru bir zihniyet değil bana göre. Evet bir okul öğretmen değilim ama bende çocuklarımın ilk öğreticisiyim. Yıllarca oyunun önemini, yaşına göre davranmayı öğretmeye çalıştım. Boyundan büyük sorumluluklar yüklemedim küçücük bedenine o yüzden bu kadar eziyet çekmelerine benim gibi hiç bir anne baba göz yumamıyor. Ve sadece mecburiyetten çocuklar zorlanmak durumunda bırakılıyor.
Ve bu nesil maalesef inanmadığı bir şeyi 4 yıl boyunca eziyet çekerek, zorlanarak yapmak durumun da bırakıldı ve bunun hesabını verecek kimse yok.

 Şuan oğlum 4.sınıfta ve hala kendi bile okumakta zolandığı bir el yazısı var. Seneye ne olacak biliyor musunuz? Ortaokulda el yazısı yok. Yani 4 yıl boyunca zaten anlam veremediği onu zorlayan, parmaklarının eziyet çektiği o günler havaya gidecek. Hayatının başka hiçbir kısmında kullanmayacağı el yazısı için 4 yıl bu kadar eziyet çekildiğine ve asla değmeyeceğine inananlardanım. Günümüzün bu kadar teknoloji ağırlıklı bir dönem olduğunu da göze aldığımız da ve sanal dünya da el yazısı kullanmadığını gördükçe koca bir gereksizlikten başka bir şey olduğuna inanmak çok zor değil.

 Yağız şuan büyük bir umutla seneye yani ortaokulda düz yazı yazacağı günleri bekliyor. Her ödevinden sonra ben el yazısı yazmada çok beceriksizim diye de kendini suçluyor. Seneye bu eziyetten kurtulacağı için bende çok mutluyum ve dua ediyorum ki Ela'nın ilkokula başlayacağı zamana kadar bu saçma el yazısı diretmesi kalkmış olur.

 Bu yazının bugüne gelmesi güzel denk geldi. Çünkü bizler evde tek bir çocuğa el yazısı yazdırmaya çalışırken değerli öğretmenlerimiz sınıfta çok fazla çocukla uğraşıyor. Emek harcamayanları, öğrencilerini aşağılayanları, çocuk kalplerin de derin yaralar bırakanları es geçiyorum ve bu değerli görevi hakkıyla yerine getiren tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Gününü canı gönülden kutluyorum.

Sevgiler,

20 yorum:

  1. Yağız'ın el yazısı güzelmiş :) Ben bizimkinin yazısını çözemiyordum.
    Şimdi düz yazı yazıyorlar ama doktor reçetesinden farksız vallahi :) Çözebilene aşk olsun...
    Şu el yazısı işine acayip gıcığım... Çok zorlu bir dönemdi bizim için...

    YanıtlaSil
  2. el yazısı işi sanırım yeni nesil annelerini oldukça zorlayacak. herkese kolay gelsin :(

    YanıtlaSil
  3. canım sen o yazıya mı? Çirkin diyorsun. bence Yağız kendine haksızlık yapıyor. El yazısı gayet güzel. O gelsin birde Emir'in el yazısını görsün. Onun el yazısını kendi dışında kimse okuyamıyor. Gerçi bazen kendide okuyamıyor. :)
    Bu arada evet orta okulda düz yazıya geçebilirler. Ama bu çocuklar düz yazıyı öğrenmediler ki. Bakalım hemen düz yazıyı yazabilecekler mi. Offf offf bu annelik neden bu şekilde sürekli bir sorun cebelleşmesi halinde.:(

    YanıtlaSil
  4. Ben anne değilim ama çevremdeki annelerden el yazısı şikayetini sık sık duyuyorum. Umarın Ela'nın zamanına kadar düz yazıya geçilmiş olur.

    YanıtlaSil
  5. El yazısı güzel ama gerçekten çok zor ve zorlayıcı. Kolay gelsin diyorum.

    YanıtlaSil
  6. Ah bu el yazısında neler çektik...Çocukları bi rahat bıraksalar artık..:(

    YanıtlaSil
  7. Kesinlikle katılıyorum size 3 e giden bir kızım var sadece eziyet bu çocuklara..

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar.

    Türkiye'de 1 Kasım 1928 tarihinde 1353 sayılı "Yeni Türk harflerinin kabul ve tatbiki hakkında Kanun"un kabulüyle o güne kadar kullanılan Arap harfleri esaslı Osmanlı alfabesinin resmiyeti son buldu ve Latin harflerini esas alan Türk alfabesi yürürlüğe kondu. O gündür bu gündür ilkokul birinci sınıf çocuklarına bir dönem el yazısı, bir dönem düz yazı tekniğiyle yazmayı öğrettiler.

    Çocukların kimi gerçekten güzel el yazısı yazabiliyorken, bir kısmı ise kendi yazdığını bile okuyamıyor. Şu anda benim torunum el yazısı ile yazıyor, ama okumak ne mümkün.

    Babam 1922 doğumlu olup, halen sağdır. 1930 yılında ilk okula başlamış, iki sene sınıf tekrarı yapmış ve 22.05.1937 tarihinde diplomasını almış. (orijinal diplomasını hala saklarız) Babam okula başladığı 1930 yılında el yazısı öğretiyorlarmış, ancak babamın bir güzel el yazısı var, ben okuyamıyorum diyemezsiniz. Rahmetlik annemin de öyledi. Onun da el yazısı çok harika idi.

    Ya şimdiki öğretmenler el yazısını iyi öğretimyorlar, ya da bu el yazısı çocukların kabiliyetine göre değişiklik arz ediyor.

    Ben düz yazı yazılmasından yanayım. Hiç olmazsa düz yazı yine okunabiliyor, ama el yazısı mümkün değil. Ben de 1961 yılında ilkokula başladım, o zaman bize düz yazı öğretmişlerdi.

    Bu arada, bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü olması hasebiyle, en az annelerimiz kadar haklarının asla ödenemeyeceği cefakar ve de vefakar öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü'nü kutlarım.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep Bey, öncelikle babanızın ellerinden öpüyorum. Allah sağlıklı ömürler versin. Annenize de Allah'tan rahmet diliyorum. Gülşah'a yorum yazacakken sizin yazdığınıza yorum yazmak istedim. Aynı şekilde benim babamın da çok güzel bir el yazısı var. Hatta imzası bile el yazısıdır. Hayranımdır. Ama dediğiniz gibi bence de şimdiki öğretmenler el yazısını iyi öğretemiyorlar sanki. İlla öğrenilecekse düz yazı ile başlasınlar, sonraki yıllarda el yazısını öğretsinler. O minicik parmaklar da zorlanmadan keyifle yazı yazmayı öğrense.

      Sil
  9. Bu akşam tamda bu konuyu konuştuk ,çocukların çektiği eziyeti kardeşimin oğlu İlker'den biliyorum .Dediğin gibi seneye 5 sınıf ,şükür kurtulacak çocuk :(

    YanıtlaSil
  10. Maşallah çok da güzelmiş yazısı. Bence çok gereksiz sadece Türkçe dersleri içerisin de güzel yazı etkinliği şeklin de kalabilir bu çocuklar üst sınıflara geldiğin de aynı krizi düz yazı için yaşayacaksınız maalesef el yazısından düze dönüşte yazılar da çok kötü oluyor.
    Umarım en kısa zaman da vazgeçilir.

    YanıtlaSil
  11. Çok rahatsız olduğum bir konu bu. Yazınızın başlığına cevap olarak, hayır şart değil ve olabildiğince gereksiz. Konu ile ilgili bir imza kampanyası bile başlattım ancak ilgi görmedi. Dolayısı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın dikkatini çekemedik. Toplanıp Ankara'ya mı yürüsek bilemedim ki?
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Birinci sınıfa başladığımızda bende çok kızmıştım ama alıştık sanırım hızlı hızlı yazıyor Görkem çok şikayetçi değilim yani. Hatta bazen okuyamıyorum öğretmenimiz okuyor sorun yok diyor çok bilmiş. Ama tartışılmaz bir gerçek var düz yazının yerini asla tutamaz.

    YanıtlaSil
  13. Ben de böyle öğrendim oğlum da ve ikimizin yazısı da kötü ben çok acele yazıyorum ondan ama minicik çocuklara ne gerek var bence

    YanıtlaSil
  14. El yazısından nefret ediyorum, sonradan değiştirdiğin bir sistem var ömür boyu da sürmüyor ki ne anlamı var, amaç unutulmaması ise bir ders yap madem, iş hayatında bile kullanmıyorsun, ne diye elleri zorluyorsun soğutuyorsun, anlam veremiyorum bende.

    YanıtlaSil
  15. Sanki bir işe yarıyor, anlamış değilim mantığını :) Çocuklara işkence olsun diye yapıyorlar herhalde ;))

    YanıtlaSil
  16. haklısınız. bırkaın el yazısın artık yenı nesıl yazı bıle yazmıyor hersey elektronık ortamda, gecenlerde kalemle gunluk yazıyım dedım parmaklarım acıdı. Dusundum kımse artık kalemle yazı yamıyor kı.... benımkı seneye okula baslayacak almanya cok sert bır memlekete dedım kı cocugu serbest bırakın ısterse sıze derste katılır ısterse gerıde durur hem okula gıtme konusunda hem de evde odev yapma konusunda cocuga bunları sevdırmek ıcın ortam hazırlamak dıısnda hıcbırsey yapmayacagımı soyledım. eger cocuk ıstemıyorsa odev yapmaz problem degıl ıstemıyorsa da okula gıtmez. tabı almanyada okula 1 gun bıle gıtmemek buyuk problem. ben de deıdm kı varsın cocuk devmsızlıktan 2 sene sınıfta kalsın 2 sene sonra zaten almanyadan ayrılıcaz o zaman gıttıgımız yerde ev okuluna devam edeız dedım ;) ısın guzel yanı ogretmen de bzım kafada turkıyede almanya kadar sıkı kontrol ve tehdıt yok ben ce sız de rahat olun. Sıvıl ıtaatsızlık gıbı dusunun eger herkes benzer tavırla odev ve el yazısı ısını sallmazsa bır yerdne sonra ogretmenler ustlerını sıkıstıracak ustler bakanlıkları sıkıstıracak bır sekılde duzen degısmese de uygulama degısecektır...

    YanıtlaSil
  17. Çocukları çok zorluyorlar sinir yaa....benim çocukluğumda hokka, (içine mürekkep konardı) yazı kalemi vardı böyle ucu takılan....şimdi sanmıyorum öyle şeyler olsun:))) ya her şeyi kolaylaştırsınlar şu çocuklara hiç gerek yok el yazısına filan....
    Sevgilerimle öptüm Gülşahcım.

    YanıtlaSil
  18. Ben Türkçe öğretmeniyim. 5-8. sınıflara giriyorum. Çocuklara hangi yazıyı iyi yazıyorlarsa onu yazmalarını söylüyorum çünkü yazılı kağıtlarını, kompozisyonlarını okuyamıyorum. Kötü yazı gene biraz okunuyor ama kötü el yazısı cidden okunmuyor ve dediğiniz gibi kimse bundan memnun değil ama MEB nedense el yazısında ısrar ediyor. Bu yanlıştan dönecekler dönmesine de olan birkaç nesil çocuğa olacak.

    YanıtlaSil
  19. El yazısı kadar saçma bir şey yok gerçekten de !

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe