27 Kas 2015

Göbek Bağını Ne Yapsak?

 Dün evde bir şeyler ararken kalemlik içinde sarılı bir parça buldum tabii ki 2,5 yıldır gömeriz diye saklayıp bir türlü gömemediğimiz Ela nın düşen göbek bağı!!!

 En büyük kararsızlıkları bu göbek bağı meselesinde yaşadık biz. Yağız doğdu eşime dedim al bunu güzelce git Uludağ Üniversitesine gömmmm :) Takım elbise ile gidip çukurmu kazacağım dedi ve yıllarca arabasında gezdirdi artık ortada yok ve gömdüğünden emin değilim 5 yıl yanında gezdirdi sonra atmışta olabilir. Kısmet artık Yağız büyüdüğünde yolunu bulamayan bir gezgin olursa babasının göbek bağına ne yaptığını tahmin ederiz.

 Ela'nın göbek bağını ise ben hallederim dedim ama maalesef çöpe atmaya kıyamadım gömmek için vakit bulamadım. Evimizde koleksiyon gibi kurutup saklıyoruz. Bu durumda geleneklerimize göre evine bağlı bir hanım olacak kendisi.

 Azimle Oxford a gönderip gömülmesini sağlayanları bile duymuşluğum var :) Ben o kadarını beceremedim.


 Bu arada dün hala oldum. Dünyanın en güzel duygusuymuş. Kardeşimin bebeği demek, yeğen demek kendi evladından ayıramamak demekmiş. Yiğit paşamıza Allah analı babalı uzun ömürler nasip etsin. Ela ise tüm hastane evrelerinde yanımızdan ayrılmadı bana abla diyecek diye merakla bekledi. Şimdilik kıskanma göremedik ama bebiş eve geçince neler olur bilemiyorum :)





Tam konusuna denk geldi bakalım bizimkiler Yiğit in düşen göbek bağını ne yapacaklar merak ettim. Olmadı ben bir el atayım halası evde ki göbek bağı koleksiyonuna bir yenisini eklesin.

 Tabii ki bu batıl inançlara inanmıyorum. İslamiyetle de alakası olmadığına eminim. Sadece güzel ve eğlenceli bir geleneğimiz olarak anıyorum.

Camiye gömülürse imam olur.
Evde tutulursa evine bağlı olur.
Üniversiteye gömülürse meslek sahibi olur.
Falan filannn....

Var mı sizin de göbek bağının gömülmesi ile duyduğunuz örnekler?

Sevgiler,



51 yorum:

  1. Ahahahaaa :)))
    Benimkini annem bana verdi mesela :) Bende Oytununkini yanına koydum :))
    Ne zamana kadar saklarım bilmiyorum ama :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sende toruna verirsin artık aile geleneği olur :)))) atma artık okadar saklamışsın

      Sil
  2. hahhahaa :D Baya güldüm bu konu bir tek bizde mi var diye hep düşünüyordum ve yalnız olmadığıma sevindim . :))
    Berrak 'ın göbek bağını 2 yıl boyunca evde saklayıp kurutup kıyıp atamayıp 2. yılını tam 3 gün geçe okul bahçesine gömdük okusun meslek sahibi olsun diye . İşte adet olmuş artık aman bu işler saçma geliyor bana neyse yaptık bizde :)
    Gülşahcım hayırlı uğurlu olsun sağlıklı mutlu ömürlü olsun minik Yiğit . Hala olmak güzeldir eminim . :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okulll değil ünüversite bahcesine gömmeliydinnn olmazz oyle :)) sagol cnm halalık süpermişşşşş siparis verdim bitane daha yapıcaklar :)

      Sil
  3. ay arin'inki de duruyor. kaybettim sandım bir kaç önce, muhtemelen tatilde düşürdüm cüzdandan falan diye düşündüm ama sonra arin'in ilaç çantasından çıktı. hmm doktor mu olacak? :P ay napcam bilmiyorum gülşah göbek bağı oldu ayak bağı! sanırım yurtdışında bir yerlere gömcem ya da gömdürcem....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. az daha bekle verirsin eline ne yaparsa yapsın hep bizmi düsünücez cnm kendileri karar veriyorlar nasılsa herseye :)))

      Sil
  4. Annemler babamın ameliyatı için Hacettepe Tıp fakültesine gitmişlerdi İdil'in ki orada gömülü bakıp görecez ne olacağına :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ooo sağlam yere gömmüşssünüz siz sırtınız yere gelmez cnm :)

      Sil
  5. Biz Duruşun göbek bağını Gazi Üniversitesine gömdük :)) Dayımız orada öğrenciyken sağolsun yalvarmalarım neticesinde halletti, hayır sanki ilk okul bahçesine gömsek olmayacak :)) Anneliik takıntısı işte ille üniversite bahçesi olacak..
    Yiğite sağlıklı uzun bir ömür diliyorum, tüm sevdikleri ile birlikte. Resim çok Duru bu arada :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sadece türk annelerinde mi var acaba bu takıntı diye merak etmekteyim :))) sağolll cnm aminnnn

      Sil
  6. bence sakla :)

    ben hala saklıyorum gazlı bez ıcınde:)

    YanıtlaSil
  7. İstanbul'da boğaziçi üniversitesi, topkapı sarayı civarı ve bilimum gösterişli yerler mekan olabiliyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kız kulesinin bir yerinemi saklasam acaba hımmm olabilir bak

      Sil
  8. Ayy bizimki de koleksiyonda ;) Odtü'ye, Hacettepe'ye gömecektik olmadı. Hakikaten oraya gidip çukur mu kazacağız Allasen?:) Dediğin gibi bunlar batıl, evde sakla gitsin bence:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) git göm ya ne olcekkk evladının göbek bağı o kolaymı onu düşürmek :)))

      Sil
  9. Yıllar önce, orta okula giderken, çekmecelerimizden birinde sıkı sıkıya sarılmış birşey bulmuştum. Anneme sorduğumda söylemeyip geçiştirmişti konuyu :) Sonra öğrenmiştim ki abimin göbek bağıymış. Meğer bizimkilerde ne yapsınlar karar verememişler :) O geldi aklıma şimdi, bir dahaki gidişe eve bakayım bakalım duruyor mu hala :) Acaba benimkini bankanın önüne falan mı gömdüler de bende bankacı oldum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)))) seninkini gömüp abininkini sakladılırsa oda olmaz sor bunu mutlaka her çocuk göbek bağının hesabını sormalı :)

      Sil
  10. Gözünüz aydın.. Sağlıkla büyüsün kuzucuk...:)

    YanıtlaSil
  11. Yiğeninin ömrü uzun olsun hayırlı olsun halalığın :)
    Göbek bağı her iki oğlumun da duruyor evlenince eşlerine verecem al kızım birbirinize bununla bağlanın diye :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok hoş fikirmiş :)

      Sil
    2. Teşekkür ederim :) Biraz muzipçe bir fikir ;)

      Sil
    3. Yorumlara şöyle bir göz gezdirdim de Gülşahcım üniversite bahçesi çok geçiyor. Demekki üniversite bahçelerinde bir kazı çalışması yapsalar çok göbek bağı çıkacak :)))

      Sil
    4. sagol cnm teşekkür ederim. çok tuttum bu fikri Ela nın ki evde bende damada vereyim :)

      Sil
  12. benim oğlumun göbek bağı da duruyor ne yapsam bilemedim :)

    YanıtlaSil
  13. Halalığın hayırlı olsun canım, Allah uzun ömürler versin. Benim kızımın göbek bağı da anı kutusunda duruyor. Kutuya ilk saçı, doğum günü süsleri, diş buğdayları gibi önemli şeyleri topluyorum :) gömmeyi de düşünüyorum açıkçası :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol cnmm aminnn. benimde anı kutum varda yarın öbür gün demezmi bunudamı sakladın anne diye bilemedim inan :))

      Sil
  14. Benimki evde duruyor 24 yıldır :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sende cocuguna verirsin artık bu bir kısır döngü oldu :)

      Sil
  15. Kuzeniminkini üniversite bahçesine gömdüğümüzü hatırlıyorum (:

    YanıtlaSil
  16. Benimkini anneannemlerin bahçesindeki bir ağacın dibine gömmüşler, 24 yıldır Ankara'dayım. Ay ben kalacağım herhalde burada :)

    YanıtlaSil
  17. Merhabalar.

    Göbek bağı ile ilgili inanışınızı açıklamışsınız. Bu durumda açıklanacak bir şey yok. Ancak, eğlenceli bir tarafı olduğunu söylüyorsunuz ya, siz de eğlenmek için dilediğinizi yapın. Göbek bağı bir insan uzvudur. İnsanların artık işe yaramayan ve bedenlerinden kesilerek alınan ya da göbek bağı gibi koparak düşen uzuvlarını toprağa gömmek lazım. Bu uzuvların yeri orasıdır. Çocuğun hangi mesleğe sahip olması isteniyorsa, o meslekle ilgili hizmetin verildiği yerleşim alanındaki toprağa gömülmesi batıl bir inanç olduğu kadar, aynı zamanda bir hurafedir. O göbek bağını, Cenab-ı Hakk'a (vatana, millete, ana ve babasına hayırlı bir evlat olmasını) dua ederek varsa bahçenizin toprağına derince gömebilirsiniz.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  18. Büyük oğlumu göbek bağını bir okulun çatısına attırmıştım uzun yıllar oldu tabi. Küçük oğlumun ise dağcı bir arkadaşım, tırmanış sırasında zirveye gömdü. Arkadaşım; 3. üniversiteyi okuyan namazında niyazında biriydi. Umarım benim afacana da bulaşır:)
    Bu arada Yiğit'e sağlıklı kocaman bir ömür diliyorum.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Yiğenin hayırlı olsun :) Benimkini ne yaptıklarını hatırlamıyorlar.Herhalde ondan nereye atsam kendimi sıkılıyorum :) Ama genel olarak evdeyim evin bir yerine mi koydular acaba :D

    YanıtlaSil
  20. Yazını okuyunca benimkilerin ne olduğunu bilmediğimi farkettim. O zamanlar biz de gömeriz demiştik ya gömdük mü attık mı hiç anımsamıyorum:(((

    YanıtlaSil
  21. Gülşah'cığım ileride Allah korusun herhangi bir sağlık sorununda kök hücre için lazım olurmuş filan diye duymuştum bir araştır istersen......yoksa bildiğim bir konu değil, toprağa gömmek filan Recep bey de demiş hurafe, kocakarı lafı:)))
    sevgiler

    YanıtlaSil
  22. Hahahaa bizimki de evde komplo kurmuşum çocuğa resmen bu arada tebrik ederim minik kuzucuğa sağlıklı bir ömür diliyorum <3

    YanıtlaSil
  23. Tuhaf ama annem benimkini Ege Üniversitesi bahçesine gömdü. Bunu yaparken yanındaydım. Ben Ege mezunuyum, hatta orada çalışıyorum. :) Büyük kızımın göbek bağı bize nasip olmadı; GATA da küvözde 20 gün yattığından orada düştü. Küçüğünkünü de hatırlamıyorum.
    Yeni gelen yeğeniniz de hayırlı uğurlu olsun. Sağlıklı, şansı bol bir insan olarak yaşasın. Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  24. Bizim kızların göbek bağları da evde,babamız kızlarına kıyıp evlendiremeyeceğinden evde kalsınlar diye saklıyor :))))

    YanıtlaSil
  25. Demek ki benimkini evde tutmuşlar. Hiç evden çıkasım gelmiyor bazı zamanlar.

    YanıtlaSil
  26. Oxford muhabbetini ben de duymuştum 😊

    YanıtlaSil
  27. Malesef ben bu tür hurafeleri çok duyuyorum. Evden uzağa gömülürse çok uzağa gider aman yanımızda dursun denilenleri bile duydum :) Hayırlı evlat olsunlar..

    YanıtlaSil
  28. Ben bunu eğlencesine bile yaparım, hayırlı çocuklar olsun inşallah hepsi^^

    YanıtlaSil
  29. ben kediye kaptıranı duymuştum :)

    YanıtlaSil
  30. bunlar keyifli inanışlar, benim kızımında göbek bağının yarısı kendiliğinden sağlık ocağında düştü aradık bulamadık, kalan yarısı da düşünce bir okulun bahçesine gömdük :) kendisinin doçent doktor olmasını bekliyoruz :), hayırlı evlatlar olsun iş meslek bahane vicdanlı ve dürüst olsunlar inşallah sevgiler..

    YanıtlaSil
  31. Benim kızlarımın göbek bağları Boğaziçi Üniversite'sinin bahçesine gömülü :)

    YanıtlaSil
  32. kuzenimin kayınvalidesi okumuş etmiş de birisi -ki kendisi yüksek inşaat mühendisi imiş geçmişte- ama buna çok fena kafayı takmıştı. torunu doğduğunda gizlice evden göbekbağını kaçırmış, doğru gitmiş meclise. kendisi siyasetle çok alakalıydı kız torununu da milletvekili yapmak istemiş :)
    meclisin misafir girişine durmuş, nasıl girerim kime ne derim nasıl gömerm diye düşünürken güvenlik görevlisi yanına gelmiş. "teyze göbek bağı mı gömeceksin" diye sormuş :) gün içerisinde o kadar çok gelen giden varmış ki meğer.. "gir şurdan şuraya göm hadi" demiş adam ve gömmesine izin vermiş :)
    tabi mecliste sadece milletvekil çalışmıyor. sekreteri var, odacısı var, güvenliği var. bakalım bizim kızın akıbeti ne olacak :))
    ben 2,5 yaşındaki oğlumun göbekbağını hatıra olarak saklıyorum, şimdi kızımınkini de saklıycam. gömmeye kıyamam onlardan bir parçayı bile toprağa :(

    YanıtlaSil
  33. bizim buralarda eskiden ''dama atılır'' derlerdi, e şimdi her yer gökdelen atacak dammı kaldı onun için bende ikizleriminkini ki 18 yaşına geldiler hala evde saklıyorum, dursun bakalım...

    YanıtlaSil
  34. Hayırlı olsun Gülşah hanımcım

    Meclis hikayesi güzelmiş :))
    Bizim kızların ki de evde, ben de damada veriyim hoşuma gitti o fikir :)

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe