26 Oca 2015

Çocuklar da Ateş

 Çocuğu olan her anne baba genellikle hastalıklardan dolayı kış aylarını pek sevmezler.Bende bu gruptanım.

 Çok şükür öyle kolay hasta olan çocuklarım yok.Ama geçen hasta ikisi birden dağıldı resmen.Eşimin şehir dışın da oluşu ve benim 2 hasta çocukla uğraşmam beni de çökertti.

 Hasta derken öyle yatak döşek değil.Sadece kuru bir ateş oldu ikisin de de.Yağız'ın ağız yarasından dolayı kaprisi.Ela'nın babasız uykuya dalamayışı hastalıklardan daha beter bir hal aldı.

 Yüksek ateş her anne gibi benim de korkulu rüyam haline geldi.Uyuyakalırsam da ateşi yükselir diye ödüm kopuyor.Hal böyle olunca da sabaha kadar oturup nöbet tutuyorum.

 Yağız genelde ateşlendiği gece sabahı bulmadan terleyerek tüm halsizliğini atar.Ama bu sıra beslenmesi çok kötü olduğu için 2 gece ateşi sürdü.Ve ben sizi bilmem ama ateşi 39 dereceyi geçmeden ateş düşürücü vermedim.Eşim varken bunu yapamıyorum o hemen ilaca başvuruyor.Ben nöbetimi tutarım 38 dereceden sonra duş aldırıp yatırırım.Çünkü ateşin vücutta ki mikroplar için bir savunma aracı olduğuna inananlardanım.

 Ve çok sorun olmadıkça ateşli çocuğu hastaneye götürmeme taraftayım.Çünkü devlet hastanelerin de gördüğüm direk soğuk suyla yıkatılan veya klima karşısına oturtulan çocukların hallerini asla unutamıyorum.

 Her ateşte şurup ve antibiyotik yazan doktorlara da kanmayın.Onların amacı tamamen ticari.

 Ateşle ilgili netten derlediğim notlarım aşağıda ki gibi ;

 Ankara Hastanesi Çocuk Kliniği Şef Yardımcısı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ülkü Tıraş, bağışıklık sistemi henüz gelişmemiş 3 yaşın altındaki çocuklarda enfeksiyon hastalıklarının sık görüldüğünü söyledi. Ateşin, vücudun farklı virüs, bakteri ve diğer mikroorganizmaları tanımlama ve onlarla savaşın sonucu olarak ortaya çıktığını ifade eden Tıraş, şunları belirtti:
 “Ateş görülme nedenlerinin başında enfeksiyonlar gelir. Çocukların ilk 6 yaş içinde viral enfeksiyona bağlı ateşli hastalık geçirme riskleri fazladır. Ateşten şüphelenildiğinde, çocuğun vücut ısısı mutlaka ölçülmelidir. Alına dokunularak hissedilen vücut ısısı güvenilir olmayıp, elden daha hassas termometreler gerçek vücut ısısını ölçerler.”

 İnsanlar için normal vücut ısısının ortalama 37 derece olarak kabul edildiğini kaydeden Tıraş, çocuğun vücut ısısının makatta 38, kulakta 37.8, koltuk altından ise 37.2 derecenin üzerinde ölçülmesi halinde “ateşli” kabul edildiğini bildirdi.

 Ateşlenme Karşısında Yapılması Gerekenler

 ''-Ateşli çocuğu doğrudan giysilerini çıkarmak yerine, giysilerin inceltilmesi ve üzerine sadece hafif bir çarşaf örtülmeli.

-Titremeye ve dolayısıyla ateşin daha da yükselmesine neden olacağından kesinlikle soğuk duş aldırmayın ve buz kullanmayın.

-Doktorun önerdiği ateş düşürücü ilacı doktorun belirttiği dozda verin. Çocuklara aspirin vermeyin

-Oda ısısının ne çok sıcak ne de soğuk olmamasını sağlayın.

-Ateş hızla sıvı kaybına neden olacağından bol su ve sıvı gıdalar verin.

-Bol bol dinlenmesini sağlayın.''

 Ve uzmanlar, kış aylarıyla birlikte artan ateşli hastalıklar konusunda anne-babaları uyarıyor...

 İnsan vücudunun çevre ısısındaki değişikliklere bağlı olmadan ısısını ayarlayabildiğini, bunun hormonların etkisi, metabolizma hızının düzenlenmesi, yüzeysel damarlarda daralma ya da genişlemeyle sağlandığını belirten Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Mithat Ekici şunları söyledi:
 ''Vücuda giren mikroorganizmalara karşı salınan plorojen maddeler, beyindeki ısı ayarlama merkezini uyarır. Bu nedenle vücut ısısında artış görülür. Ateşin yükselmesi, enfeksiyon hastalıklarında vücudun mikroplara karşı direncini sağlar. Ancak bu yükselmenin dengede ve kontrollü olması gerekir. Aksi takdirde ateşin yükselmesi zararlı olabilir. Çocuklarda havale geçirmeler bu yüksek ateşlere bağlı olarak görülür.'

 Ateşin en fazla enfeksiyon hastalıklarının seyri sırasında görüldüğünü de vurgulayan Ekici, ateşin 41 derecenin üzerine çıktığı durumlarda, beyin ve diğer organlarda yüksek ısıya bağlı zedelenme olduğunu ifade etti.

 ''Araştırmalar da, aileler ateşi ilk tespit ettiklerinde yüzde 97,1'i giysilerini azalttığını, yüzde 90,3'ü ateş düşürücü verdiğini, yüzde 38,7'si ılık duş yaptırdığını, yüzde 16,8'i soğuk uygulama yaptığını, yüzde 5,5'i sirkeli su, yüzde 2,5'i alkol ve kolonya uyguladığını belirtti. Oysa ebeveynlerin yaptıkları bu uygulamalar ateşe neden olan hastalığı aslında daha çok tetikleyebiliyor."

 Kısaca konu çocuklar da ateş olunca ilk aklımıza havale riskine karşı ilaç vermek geliyor.Hatta ilaç yazmayan nadir doktorlarımızı bile işi bilmemekle yargılıyoruz.Haklıyız da kime güveneceğimizi şaşırmış durumdayız.

 Hastalıksız günler dilerim.
 sevgiler...

19 yorum:

  1. çok geçmiş olsun.... iyiler inşallah şimdi tatil de oldu bol bol dinlenirler..
    küçükken benim çok ateşim çıkardı hep ıslak havlular pamuklar ııııyy hatırlamak bile istemiyorum.. annem babam hep başımdaydı Allah kolaylık versin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok sağol cnm zor işler hakkaten ama allah baska sağlık sorunu vermesin yeter ki diye dua etmektende kendimi alamıyorum

      Sil
  2. Canim cocuklar hasta olunca butun denge degisiyo helede iki cocuk varsa biri rahtsizken mutlaka digeride oluyo nacizane fikrim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen oyle cnm birbirlerine etkileri tartısılmaz :)

      Sil
  3. Geçenlerde sirkeli su ile ilgili uzman bir doktorun makalesini okudum. Kesinlikle ateşi düşürmek için sirke kullanmayın diyordu.
    O anları panik olmadan atlatmalıyız. Zor ve yıpratıcı geçebiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sirkeli suyu küçükken bana uygulamıs annemler dr tan ciddi bir fırca yemişler hala anlatır annem :) panik oluyoruz işte soguk kanlı olmayı ogrenmemiz lazım da oda zor :)

      Sil
  4. Gülşahcım ikisine de geçmişler olsun, aslında anne olarak sana da geçmiş olsun, onlar hasta olunca anneler 2 misli hasta oluyor biliyorum, ben de kedi annesi olarak:)))havalar soğudu olacak o kadar..ama umarım bir daha olmazlar:) sevgiler beybisi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sagol ablacım valla bana daha zor gercekten cok sukur atlattılar kış mevsiminde normal tabi yapıcak bisey yok :) kib by :))))

      Sil
  5. umarım iyileşmişlerdir tamamen. Geçmiş olsun. Büyük oğlumda çok yaşadık ateş olayını, oturup bende onunla ağlardım. Hastaneyi birbirine katmışlığım vardır
    Yalnız duş aldırmayın olayına benim kafam takıldı. Ilık su ile duş aldırmak gerekiyor diye biliyorum ben
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iyiler çok sükür hastanelere dusmedigimiz sürece sorun yok :) soguk suyla duş aldırmamak gerekiyor ılık su olmalı ;)

      Sil
  6. Çok geçmiş olsun, tatilde bol bol dinlenip C vitamini takviyesi ile kısa sürede iyileşsin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkur ederim cok şükür atlattık :) sevgiler.

      Sil
  7. Geçmiş olsun,yazık kuzular tatilin tadını çıkaramamışlar,inşallah çabucak iyileşirler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çokkk tesekkur ederim suan cok daha iyiler sukur :)

      Sil
  8. Bende çocuklar çok küçükken ateşlenmesinden çok korkar ve Ateşli oldukları Günler'de saati 2 saat arayla kurardım ki sürekli kontrol edeyim

    YanıtlaSil
  9. Çocuklar olunca bir de hastaliksa konu bütün hayatım değişirdi şimdi büyüdü kizım ama küçükken çok ateşlendiği günler oldu ateş düşürücülerin ne kadar zararlı olduğunu biliyorum ama bir de havale denilen bir illet var ki ondan korkuma ilk yapılacak şeylerden sonra hemen sarılırdım ilaca düşmeyince düşmüyor inatçı ateş çaresiz kullandık ateş düşürücüleri sizede çok geçmiş olsun çocuktur ateşlemeden büyümüyorlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok tesekkur ederim dediğim gibi her annenin korkulu rüyası hakkaten yuksek ateş havale allah hepimizin evlatlarına sağlık versin.

      Sil
  10. Geçmiş olsun.Çocuklar küçükken maalesef yaşanıyor bunlar.Sağlıklı günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkur ederim sağlıkla büyüsünlerde bugunler de gececek elbet :)

      Sil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe