14 Oca 2015

Yeni Doğan Bebek Yıkanırmı?


yeni doğan yıkanırmı?


Bazı insanlar göbek bağı düşmeden bebeğin asla yıkanmayacağını iddaa ederler.

Bazıları ise hemen yıkama taraftarı.Ve iki tarafta;
"aaa göbek bağı düşmeden asla yıkanmaz "
 "aaa sen yıkamadınmı pis pismi gezdiriyorsun?" diye birbirlerini kınarlar.

 Yeni doğan bir bebeğin göbek bağı ortalama 10-15 gün arasında düşmektedir.Bu süre içerisinde bebeği hiç yıkamamak ,suyla yeterince güzel silememek hassas cildinin mikrop kapmasına sebep olabilir.

Yıkanacağı zaman ise göbek bağı yerini iyi koruyamamak göbek bağından mikrop kapmasını neden olabilir.

İlk 24 saat yıkanması önerilmiyor.Zaten o sürede hastanede olunuyor en uygun zaman eve çıkıldığın da oluyor.Doğduğu gibi köpürte köpürte yıkayan hastanelerde varmış onu yeni duydum.

Biz doktorumuzun önerisi ve annemin tecrübesiyle 2 çocuğumu da yüz üstü tutarak küvete asla sokmadan dikkatli bir şekilde yıkadık.Banyo dan sonrada ilk iş göbek bağını temiz bir havlu ile kuruladık.Ve sonrasın da antiseptik solüsyon ile temizledik.Zaten hastaneden çıkarken doktor pansuman için gerekli solüsyonu yazıp veriyor.Ve birgün arayla da yıkamaya özen gösterdik.

Birde yeni doğanı tok karnına yıkamak hassas olan midelerinden dolayı kusmasına sebep olabilir.Bu yüzden 2 emzirme arasında yıkamak en doğrusudur.

Çocuk büyütmekte herkesin farklı farklı fikirlere olabilir.Ama en doğrusu sizin ne hissettiğiniz ve hangisini doğru bulduğunuzdur.Tabi çoğu zaman o lohusa haliyle büyüklerin işine müdahale etmek zor olabiliyor.
Ben şanslıydım öyle karışanım falan olmamıştı.
Sevgiler..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 yorum:

  1. mesela Hollanda'da doğum anında bebekleri artık yıkamıyorlarmış, doğum anın da bebek üzerinde olan dokunun bebeği koruduğunu söylüyorlar.
    4-5 Ay sonra ne yapılacağına karar versem iyi olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye dede yıkanmıyordu ama bazı hastaneler yıkamaya başlamıs diye duydum.24 saatten fazlada yıkanmazda kokar o cocuk :) yazın silinsede işe yaramıyor

      Sil
  2. Benim çocuğum yok ama kızkardeşim doğduktan eve geldikten sonra (tabii kaç gün sonra, belli bir süre beklemişler miydi hatırlamama imkan yok) her sabah 'bıcı bıcı' diyerek küvette yıkadığımızı hatırlıyorum çok iyi hatırlıyorum çünkü o kadar hoşuna giderdi ki, sudan çıkınca avaz avaz ağlamaya başlardı:)))bu unutulacak şey değil, rahmetli babam da ayaklarını tekrar suya değdirirdi anında ağlamayı keserdi:) demek çok rahatlatıcı bir şeymiş ılık su...onu hiç unutmam o yüzden bence de bebekler her sabah banyo yaptırılmalı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sahi unutmadan, Ankara malum buz gibi, üşümesin diye yatak odasında banyo yaptırırlardı ve hatırladığım 5 - 10 dakika filan sürerdi öyle uzun uzun değil..:))

      Sil
  3. Benimkileri hemşireler hemen yıkamıştı. 3 gün kaldık her gün yıkadılar ama elleri üzerine ters çevirip, yüzü yere bakar şekilde musluğun altında yani akan suda yıkadılar. Bize de her gün yıkayın dediler. Bizde 40 ları çıkana kadar her gün yıkadık. Göbek bağı düşene kadar akan suyun altında yıkadık. Bir de pansuman için alkol vermişlerdi o zaman. Sene sene değişiyor bu tip şeyler, bazı sene batikon diyorlar, sonra alkol, şimdiler de göbek bağı pansumanına ne veriyorlar bilmiyorum. Tabi işin içinde büyükler her zaman oluyor. Bana kalırsa kusuyor veya kakası bezden taşıyor derken hiç yıkamadan temiz tutmak zor olur. Neyse arık bunu yeni anne olacaklar düşünsün :))

    YanıtlaSil
  4. Hazel doğru söylemiş. Bebeğin doğduğunda vücudunu kaplayan beyaz yağlı bir doku var. Onun cildi tarafından biraz emmesini beklemek doğrusu aslında. Koruyucu bir sıvı o çünkü. Benim oğlumda doğduğunda rahimden gelen kalıntıları silmişlerdi ama o beyaz tabaka duruyordu :) Sanırım ertesi gün yıkanmıştı :)

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe