29 Oca 2015

Evde Yoğurt Nasıl Yapılır?

ev-yoğurdu

 Valla canım bloğuma yoğurt mayalama taktiklerimi yazmazsam çatlardım :) Her yiğidin yoğurt mayalaması farklıdır ;)

 Bizim evde süt ve süt ürünleri fazlasıyla tüketilir Yağız da annem sağ olsun yoğurt mayalayıp gönderirdi. Ama Ela da kadın o kadarıyla uğraşamıyor. Hazır yoğurtları da ufacık çocuğa yedirmeye gönlüm razı olmayınca iş başa düştü.

 Eşimin ailesinin süthaneleri var. Artık onların yanın da değil ama yoğurt mayalamayı iyi bilirdi. Bana öğretmek için denedi gayette güzel tutturdu. Ama ben onun yaptığı gibi başlarda güzel tutturamadım.

 1 yıldır gayet güzel tutturabiliyorum. Gelelim nasıl yaptığıma;

 Sütümüz köyden geliyor. Sütü kaynattıktan sonra mayalayacağım tencereye boşaltıyorum. Parmak yakmayacak kadar soğumasını bekliyorum. Bunu başlarda anlamak zor olabiliyor. Serçe parmağınızı sütün içinde  7 ye kadar sayarak tutun parmağınız yanmayacak kadar sıcaklığı varsa süt istenilen ısıya gelmiştir ;)

 Maya ölçüsünü de; 1kg süte 1 kaşık mayalık yoğurt olacak şekilde ayarlıyorum. Ilıttığım sütten de 1 kaşık alıp mayalık sütü tahta kaşıkla karıştırıyorum.

 Tencerede ki süte üzerinde ki sütün kaymağını dağıtmayacak şekilde mayamı koyup kapağını kapatıp etrafını sarıyorum. Kapak diyorum ama aslında kapağı çok fazla kullanmıyorum tencereye de yapsam, kavanozlara da yapsam üzerine süzgeç kapatıp her yerini sarıyorum. Böylece yoğurt mayalanırken hava da almış oluyor ve kıvamı daha bir güzel oluyor.
 
 Genel de geceden mayalıyor sabah da dolaba koyup akşama kadar dinlenmesini sağlıyorum. Dolapta durdukça kıvamı daha da oturuyor.

 Tüm bu işlemler güveç tencere de yaparsanız çok çok daha güzel bir yoğurt elde edersiniz.

 Çok fazla vakit almayan bu ev yoğurdu için hazır yoğurt yemeğe değmez diyorum. Köy sütü bulamasanız bile günlük sütlerden dahi olsa evde yoğurt mayalamanın tadı bambaşka.

 Her gün sofraya konan ev yoğurdunun çocuklarınızın ve sizin bağışıklığını güçlendirdiğini unutmasak yeter diye düşünüyorum.

 Sevgiler..

25 yorum:

  1. Köyden gelen sütle evde yoğurt yapmanın tadı bir başka :) Özellikle yoğurdun mayalanması bitince tencerenin ilk kapağını açıp ,yemeyi çok seviyorum.Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla bende bayılıyorum o ilk ana cocuklugumdan beri bayılırımmm şimdiki cocuklar daha hazırcı :) tesekkur ederim

      Sil
  2. ayrıca kanserin artmasındaki başlıca sebeplerden birininde bir ay dolapta durupta hiç bozulmayan yoğurdun olduğunu bilmek ve bunu yavrularımıza nasıl yedirebiliriz ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok doğru içindeki kimyasalları dusunmek bile istemiyorum işte bu yuzden tembellik etmeyip evde yogurt mayalamak gerekiyor.

      Sil
  3. ben de evde yoğurt yapıyorum arada gerçekten insanın evinde yaptığı yoğurt bambaşka.. , annemden öğrendiğim de bir tekerleme var her mayalayışında o söyler, artık ben de söylüyorum...
    1 taş,1 kuş, ben uçuyorum sen tutuş :)

    YanıtlaSil
  4. Ayy çok faydalı bir paylaşım olmuş annem de hazır yoğurt alsın hıh :) Tabi çocuğu büyüdü koskoca kız oldu artık eskisi kadar özenmiyor :) Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cok guldummm ya :) doğru cocuklar buyuyunce aa tamam artık deniyor arada sanırım :)))) sagol cnm

      Sil
  5. Ellerinize sağlık ,bende kendim mayalıyorum yoğurdumu hatta bugün mayaladım kavanozlara dolaba kaldırıcam birazdan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkur ederim sizede afiyet olsun :) sevgiler.

      Sil
  6. Ben de 6 yıldır yoğurt yapıyorum. Tarif güzel ve anlaşılır. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla ben cok gec kalmısım onu farkettim cocuklar vesile olmus oldular cokda iyi oldu :) tesekkur ederim sevgiler ;)

      Sil
  7. güzel tarif..denemek lazım..elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  8. Ev yogurdu gibisi yoktur. Ellerinize saglik...

    YanıtlaSil
  9. hiç bakkal market yoğurduyla ev ve el yapımı yoğurt bir olurmu annemin el yapımı yoğurtları geldi aklıma

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. olmuyor hakkaten annelerimiz kadar bizde bu işi bırakmazsak cocuklarımıza bırakacagımız guzel bir miras olur yoksa market yogurdu ile buyuyen nesiller çoğalır gider.sevgiler..

      Sil
  10. En güzeli mayalamak ama doğru sütü de bulmak önemli. Ne zamandır mayalarken sütçünün değişmesi üzerine mayalamayı bıraktım.
    http://ciziyorumdikiyorum.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hiç bulunamazsada gunluk sütten yapmak bile market yogurdundan iyidir diye dusunuyorum sevgiler ;)

      Sil
  11. Ellerinize sağlık ben de evde mayalıyorum sütçümüzden açık süt alıyorum böylesi daha iyi geliyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkur ederim valla en güzelini yapıyorsunuz :) sevgiler.

      Sil
  12. Eline sağlık Gülşah'cım, afiyetle tüketin, en iyisini yapıyorsun mis gibi, tertemiz..ne zaman evde yoğurt dense aklıma rahmetli anacım gelir, hep kendi yoğurdunu yapardı biz çocukken...ah, ah...dün rüyamda gördüm mavi bir elbisesi vardı onu yeniden bir yerlerini bozup söküp dikecekmiş (elinden gelirdi) öyle hoştu ki sanki rüya değil gerçek gibiydi...
    öptüm beybisi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol ablacımmm rüyam çok ferah bi rüya mavi renk görmek iyidir derler annenen ta oralardan huzur yollamış sana ne güzelll çok öptümmm

      Sil
  13. Evde yoğurt yapana kadar valla gidip marketten alıyorum fiyat olarak uygun oluyor ben bide ev yoğurdunun tadını beğenmiyorum. Paylaşım için saolun

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe