7 Ara 2015

Boza İsteyen?

bozanın faydaları


 Seveni olduğu kadar sevmeyini de çokmuş ama ben bu tada bayılıyorum.

 Bana nedense çocukluğumu hatırlatıyor. Sokak arasın da gezerdi o zamanlar bozacılar. Bozacının sesini duyduğum an içim kıpır kıpır olurdu. Aklımıza gelmezdi o zamanlar sokakta satılan boza sağlıklı mıdır değilmidir? Kimbilir nerede nasıl yapıldı? Ne kadar katkı maddesi var içinde diye sorgulamazdık. Kış aylarında evimize huzur verirdi tarçın kokusu bu yüzdenmidir bilmem ama tarçın da boza da bana inanılmaz huzur verir.

 Artık sokak aralarında değil marketlerden temin ediyoruz. Yalan değil alırken aklıma da acaba güvenilir mi diye sorular geliyor. Ama evime gelip tarçın kokusuyla birleştirdiğim o tat bana inanılmaz bir keyif veriyor. Çocukları da alıştırdım bu sıra her akşam boza içiyoruz. Özellikle yeni başlayan öksürükte her gece yatmadan önce bir bardak boza içmek iyi geliyor. Ve tabii ki emziren annelere şiddetle öneririm şahane bir süt arttırıcı özelliği var ;)

Faydaları ne biliyormusunuz?

Öksürüğe Faydaları: Kış aylarında çocukların düzenli olarak Boza tüketmeleri bronşların rahatlamasına, balgam çıkarmanın kolaylaşmasına neden olur, böylece solunum yollarının temizlenip, daha rahat hedef alınmasını sağlar. Bunun dışında 2-3 gün düzenli bir şekilde boza alımına devam edilirse çok şiddetli öksürükleri bile kesme özelliği vardır.
Boza Anne Sütü İçin Faydalıdır:Bozanın en bilinen faydaları arasında anne sütünü arttırdığı yer almaktadır. Bununla birlikte içerisinde ki zengin vitamin ve minerallerin anne sütü ile birlikte bebeğe geçtiği de göz ardı edilemez. Grip ve bunun gibi enfeksiyon hastalıklarının önlenmesi ya da nekahet dönemlerinin hızlı atlatılmasını sağlaması bozanın faydaları arasındadır.  Ayrıca çocuğun sağlıklı bir kemik yapısının oluşması için gerekli vitamin ve mineralleri içermektedir. Annenin kemik sağlığının korunmasına da yardımcı olur.
Boza Kemik Sağlığını Korur: Gelişmekte olan çocukların kemik yapılarını kuvvetlendiren vitamin ve vitaminler açısından zengindir. Yaşılılığa bağlı olarak meydana çıkabilecek kemik hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Boza Kanserle Mücadele Eder: Bozanın içerdiği vitamin ve mineraller genel anlamda bünyenin savunma sistemi için faydalıdır. Bunun yanında kanserle mücadele için savunma sisteminin gerek duyduğu besinler sağlar.  Vücudun drencini arttırdığı için kansere neden olan unsurların ortadan kalmasına yardımcı olur.
Boza Sindirim Sistemine Faydalıdır: Boza genel anlamda sindirim sitemi için faydalıdır. Hazmı kolaylaştırarak midenin aşırı yorulmasını engeller, bunun yanında içerdiği asitler sayesinde midedeki asit seviyesini sağlıklı bir seviyede tutar. Aynı şekilde içerdiği asitler yardımıyla bağırsakların temizlenmesine yardımcı olmaktadır.
Soğuk Algınlığına Boza: Özellikle kış aylarında soğuk algınlıklarından dolayı meydana gelen nezle ve grip gibi hastalıklarla mücadelede ciddi anlamda katkı sağlamaktadır. Bu tür hastalıklara yakalanma riskini azaltır ve aynı zamanda hastalıklardan daha hızlı kurtulmak için yardımcı olur, hastalıkların şiddetini azaltır.
Enerji Vericidir: Bozanın en önemli özelliğinden bir tanesi de enerji verici olmasıdır. Zengin miktarda B vitamini içerdiği için sporcular tarafından düzenli olarak tüketilmektedir. Bunun yanında hamile kadınların doğum öncesi ve doğum sonrası güç kaybının yerine gelmesini sağlayabilir.
Boza Stresle Mücadele’de Yardımcı Olur: Bozanın hoş tadı ve kokusu yanında içerdiği maddeler sinir sitemi üzerinde de olumlu etkiler yapmaktadır. Farklı nedenlerden dolayı yıpranmış ve yorulmuş sinir sistemini sakinleştirici özelliği vardır.  B vitamini açısından zengin olduğu için zihinsel yorgunlukları gidermektedir.
Boza Cilt ve Saç Sağlığını Korur: Bozanın içerdiği B12 vitamini ve diğer mineraller cilt sağlığı ve saç sağlığı için faydalıdır. Özelikle kuru ciltlerin dolaylı olarak nemlenmesini sağlar ve cildi yumuşatıcı özelliği vardır. Kuru ciltlerde meydana gelen dökülmeleri engelleyebilir. Cilde sağlıklı bir görünüş katar.


Açıkçası bu kadar faydasını olduğunu bende araştırırken öğrenmiş oldum. Bu arada Ela nın öksürüğü yeni başladığında 3 gece üst üst 1 çay bardağı içirdim ve geçti. Artık geçesimi vardı yoksa boza mı iyi geldi bilemeyeceğim denemekte fayda var ;)

Sevgiler,

bozanın faydaları
küçük bozacı :)





36 yorum:

  1. Oy oy her şeye de faydası varmış. Aslında vefadakı geleneksel boyacıda içmek gerek ben İlkin market bozmasını denemıs ve içememiştim belki yerinden içilirse daha lezzetli olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. marketlerde ömür bozası var onu sevdim ben her markanın ki güzel olmuyor

      Sil
  2. Bayılırım Bozaya.. Bursa kışlarına da ne şahane gider.. Geçen sene kışın Bursa'dayken hem bardak bardak boza içmiş hem de Orhan Pamuk'un "Kafamda bir Tuhafllık" romanını okumuştum, bozayla ve bozacılarla ilgili çok güzel bir hikaye.. Hele azıcık da leblebi olursa yannında, aaaah ah!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayy pek iştah açıcı yorum yazmıssın canım boza çekti resmen :)

      Sil
  3. Boza diyince hep Ankara Akman pastanesi gelir aklıma... Orda bulduğum lezzeti hala içtiğim hiçbir bozada bulamamışımdır :(

    YanıtlaSil
  4. Ben de boza seven tarafta yer alıyorum :)Sizin gibi marketten alıyoruz. Şimdi düşündüm de acaba Vefa'ya gidip oarada içsem tat farkı olur mu?Bu arada afiyet olsun küçük kuzuya:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok farklıdır eminim her markanın ki gercekten güzel olmuyor

      Sil
  5. aramız hiç iyi olmadı bozayla, ama şu faydalarını okuyunca etkilenmemek mümkün değil..

    YanıtlaSil
  6. Yıllar önce deneyip pek sevmemiştim. Hiç alışkanlığım olmadı. Benim çocuklar da tadına bakmadı. Aslında onlar için almalı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklara sevdirmekte fayda var bizim kızda sevmiyordu ama her akşam alındığını gördükçe içmeye başladı :)

      Sil
  7. Bozaya ben çocuk yaşta değilde anne olduktan sonra tattım. Ve daha önce neden içmedim diye üzüldüm. Bence harika bir lezzet...

    YanıtlaSil
  8. Bundan bir ay kadar önce faydalarını okuyup değişik marketlerden tam 3 kez boza alıp tükettik. Hepsi de bana çok tatlı geldi. Çocukluğumdan hatırladığım bu kadar tatlı olmadığıydı. Ben mi yanlış hatırlıyorum bilmiyorum. Ama Vefa markasını görürsem sevdiğim bozayı tekrar almayı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ömür bozası var marketlerde heryerde varmıdır bilmiyorum ama tattıklarımın arasında en iyisi diyebilirim

      Sil
  9. Vallahi eşim çok seviyor ama ben nedense sevemedim kendisini.

    YanıtlaSil
  10. Şu anda tam ihtiyacım olan şey desene.Öksürügüm var da:((

    YanıtlaSil
  11. Ya sorma Gülşah'cığım nedense hiç sevmem, bir gün komşumuz kendisi yapmıştı bir yudumdan sonrası içemedim:))))ama belki sokaktaki bozacınınki güzeldir komşum becerememiş de olabilir..yalnız geceleyin o "Boooo zaaaa" sesi var ya çok nostaljik geliyor...Üsküdar'dayken gelirdi ama burada hiç yok...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ev yapımını hic bilmiyroum ablacım o tadı tutturmak evde zor olabilir başka bir şekilde bidaha dene faydası cok baksana ;)

      Sil
  12. Hiç boza içmedim desem...Derken bile kendimi yadırgadım. Ama nedense çok da merak etmemiştim tadını. Sanırım bi denesem iyi olacak..:) Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaa kaçırılmaması gereken bir lezzet benceee tabi :) sevgiler

      Sil
  13. çok eskiden içmiştim o zaman değişik gelmişti tekrar denk gelirsem tatmayı düşünüyorum ama kilo da aldırıyor diye duymuştum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla 1 aydır her aksam içiyorum henüz kg almadım ama evet abartınca kg alınıyormuş :)

      Sil
  14. Hic boza icmedim desem inanir misiniz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaa olmaz mutlaka deneyin belkide çok seveceksiniz :)

      Sil
  15. çok faydalıymış ama ben hiç sevmiyorum bozayı :-((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. herkes sevmiyormus gercekten ben nedense sevmeyen yoktur diye düşünüyordum :))

      Sil
  16. Çok faydalı bir paylaşım olmuş teşekkürler Gülşah'cım. Bizdede eşim çok sevmesine rağmen ben bir türlü sevemedim ama oğluma sevdirmeye çalışacağım. Sevgiler ;)

    YanıtlaSil
  17. Afiyet olsun, bir türlü sevemedim (:

    YanıtlaSil
  18. Boza kaşıklayan güzelliğe maşallah. Ben sevip sevmediğimi anlayamadım daha şu mereti.Ama bayılarak içtiğim bir boza görmedim, bence doğrusunu bulamadım daha^^

    YanıtlaSil
  19. Çocukluğumda ne çok içerdik sokaktan ses gelirdi hemen dedem çıkar alırdı eski günler geldi aklıma eski tadı yok gibi geliyor bana tşk ederim paylaşım için :)))

    YanıtlaSil
  20. Çok severim. Ama yazın saysinde uzun zamandır tüketmediğimi farketmedim. Ömür mü demiştin???

    YanıtlaSil
  21. Boza, içeriğindeki bulgur, darı ve yoğurt üçlemesi: B vitamini noktasında zengin olduğunu gösterir. Bir de sindirim sistemi şişkinlik ve de hazımsızlık çekenlerle iştahsızlara özellikle önerilir. Tabi kişilerde "gluten intoleransı" olmamalı...
    Öksürük ve soğukalgınlığı noktasında özelliği olan bir içecek değil.
    Ayva kompostosu ile salep dersen evet. Bunlar kesinlikle öksürük, soğukalgınlığı yaşayanlara iyi gelir.

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe