14 Ara 2015

Çocukla Uyumak

çocukla uyumak

Şu bloğu açtığımdan beri en yoğun, en çaresiz yazılarım farkettim ki uyku eğitimi (uyku egitimi verememek üzerine yazılmış. Bu yüzden uyku eğitimi falan yazmıyorum nasılsa Ela hala uyumuyor gece de belli bir saatte kadar kendi yatağın da uyuyor ve hiç aksamaz 1 de yanımıza gelmeye devam ediyor. Pardon kendi gelmez küçük hanım sanki yataktan kafa üstü düşmüş gibi ağlar ve biz koşarak gidip alırız. Hemen gidip almasak belki susar diye yaptığımız denemeler bütün apartmanın inlemesine sebep oldu. O yüzden deneme falan da yapmıyor uyku sersemi koşarak gidip alıyoruz.

Belirtmekte fayda var; pes etme deki en anlamlı ( ya da anlamsız) cümlemiz "amannn daha kaç sene yanımız da yatacak ki elbet bizi istemediği günler gelecektir"oldu. Bu cümleyi kullanmaya bizi Ela mecbur etti o ayrı. Yani biz yatağın da mışıl mışıl uyuyan çocuğu zorla aramıza alıp alıştırmadık. Ne zaman (18 aylık) emzik gitti bizde de uyku bitti. Resmen çocuk bizden emzik bıraktırmanın intikamını alıyor. Keşke bırakaydım da 5 yaşına kadar emeydi neyseee sorun o da değil artık. Sıkıntı çift kişilik yatağa karı koca olarak değil ailecek giriyor olmamız. Neyse ki Yağız ın böyle bir özentisi yok sadece sabahları gelir yatar sonra da kaçar gider. Ama Ela için bu sıra arkadaşlar arasında bile espri konusu yaptığımız bir söz var " bu kız karı kocayı boşatır" aynen öylee gerçekten kocamla sarılıp uyumak resmen bir rüya oldu. Hayır oturma odasında koltuk da bile adamın yanına oturtmuyor. Resmen beni özendiriyor. Gece de bana inat gibi gidiyor adamın koynuna usul usul sokuluyor ve pis pis de bana sırıtıp "o benim kocam" diyor. Gece boyunca da en uç köşelerde biz yatıyor olmamıza rağmen koca yatağa sığamıyor. Saat başı isteklerini yazmıyorum bile...

Kısaca aman ağlamasın, aman üzülmesin diye aramıza aldığımız evin prensesi resmen kocamla her an her saniye aramızda. Eskiden eşimle kavga edince uyurken farkında olmadan sarılır barışırdık şimdi barışamıyoruz. Çocuk gibi küsüyor birbirimize de fazlasıyla gergin davranıyoruz. Bu baba kız aşkının getirdiği bir sonuç değil bu direk uykusuz bir çocuğun yaşattığı aile dramı olma yolunda ilerliyor.

Öyle tek çocukda ki gibi anneme bırakalım da baş başa bir sinemaya gidelim dönemimizde kalmadı. Kadın zaten hafta içi Ela ya bakıyor aman gece de 2 çocuğa birden bakmasın diyerek kırıp dizimizi evde oturuyoruz. Evde de Yağız uyunca film açar baş başa izler keyif yapardık ama maalesef Ela ile külkedisi misaliyiz gece 1 e kadar keyif yaptık yaptık yoksa her şey bir anda bal kabağına dönüşüyor. Eee gece 10 da yattığını 1 saat babasını başında vezir gibi diktiğini yani ortalama 11 de uyuduğunu düşünürsek bize lütfedilen saat sadece 2 saat. Durum budur.

Akıl verecek şöyle yapın böyle yapın diyebilecek konum da değilim. Bu yazıyı sadece 1.çocuk da hiç uyku sorunu yaşamamış; 2.çocuk da da bir türlü çocuğunu uyutmayı becerememiş bir annenin iç dökme yazısı olarak kabul görün yeter. Uyku eğitimini genelde çocuk psikoloji açısından ele alırlar ama birde karı koca açısından bakmak gerektiğinin en açık örneği durumundayız.

Aman siz siz olun uyuyan bir çocuğunuz varsa ayy kıyamam ayrı yatıramam diyerek aynı odada tutmayın bırakın odasın da yatsın. Uyanıkken bol bol koynunuza alırsınız. Gidin kocanızla sarmaş dolaş uyuyun. Omzunuz, sırtınız tutulmadan keyifle gerinerek güne başlayın. Aaa yok biz de de Ela gibi bir çocuk var diyorsanız geçmiş olsun o zaman sizde bizim gibi koca yatakta karı koca olarak uyuyanlara daha uzunnn bir süre iç geçireceksiniz.

Not: Kızım, meleğim iyi ki varsın, iyi ki benimsin, iyi ki yatağımın ortasında uyuyor iyi ki bana sarılıyorsun ama azıcık insaf be yavrum bırak bari bir sabah sırtım da ağrı olmadan uyanayım ;) Biliyorum bugünler de geçecek ve biliyorum ben onun bizim aramızda  yattığı günleri mumla arayacağım ama umarım o vakite kadar dul kalmam :))

Sevgiler,
Sağlıklı bir hafta dilerim.





25 yorum:

  1. ahahahaaa :)
    Ela'ya not şahane :)
    Kolay gelsin ne diyim ;)

    YanıtlaSil
  2. Allah yardımcınız olsun Gülşah :) Biz de evde aynı durumdayız. Tam oğlumu kendi yatağında tek başına uyumaya alıştırmıştım ki kızım doğdu. Tüm düzen değişti. Ufaklık kendi yatağında uyuyor ama oğlum her gece yanımda. Üstelik babasını da kovuyor uykumuzun arasında :)) Böyle saçma bir dönemdeyiz. İyice darlanmadan atlatırız umarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) geçici bir dönem ama işte geçene kadar anne babaları mahvediyor :)

      Sil
  3. 3 çocugu da uyku sorunu yasayan ve anaokulu ogretmeni bir anne olatak sana tavsiyem su gecici bir durum kabullenip sabirli olmak gerekiyor. Biz su yöntemi uyguladik kimse bizim yataga gelmiyor uyaninca ben gidip yanlarinda yattim en azindan kendi yerlerine alistilar. 2 oglum da 5yasina dogru artik beni istemediler kizim su an 4 yasinda daha sorun bitmedi. Bazi durumlarda hic bir kitap ve tavsiye problemi cözmüyor. Ama zamanla hersey yerine oturuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ehh biraz zaman lazım cok doğru ama işte sabah uykusuz sırt ağrılarıyla işe gitmek insanı zorluyor :) az daha sabredeceğiz artık :)

      Sil
  4. bizde 2 yaşına kadar birlikte yattık haklı gerginlikleri bizde çokça yattık ama nasılolsa o devir de bitiyor ve bence biz çocuk için en huzur duyduğu yer orası.. bırakın bu gunlerın keyfını cıkıarın nasıl olsa gececk ve sonra çok ozleyeceksınız/ özleyeceğiz yani..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. canım Ela'cım niye böyle yapıyorsun yazık annene :)) bizimki de sabaha karşı 4 te uyanıyor acıkınca ağlıyor kıyamıyorum yanımıza alıyorum bu yazıdan sonra acaba getirmesem mi dedim :)

    YanıtlaSil
  6. Ahh Gülşah'cım Ela'nın erkek versiyonuda bende var :) İlk 5 ay kendi yatağında yatırdım ve kesinlikle yanıma almam derken 5. aydan sonra çoğu zaman kendi yatağına yatırdım ama gece bizim aramıza geldi ve dediğin gibi sanki eti kopmuşcasına ağlayarak uyanıyor şansıma bazende sabaha kadar kendi yatağında yatıyor. İkinci gelmeden düzene koymayı çok istiyorum ama nasıl olacak bilemiyorum :S Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Babayı kıskanıyor belki de. Eşiniz o gelince gidip onun yatağına yatsa ne yapar acaba?

    YanıtlaSil
  8. Ama çok tatlış Ela yaaaaa :)))

    YanıtlaSil
  9. benim oğlum da bir ara çok uyanır ve korkardı biz de hem o hem de biz uykusuz kalmayalım diye yatağa alırdık evet bütün yatağa yayılır bizi iterdi ama o günleri çok çok arıyorum çünkü ona sarılıp o minik yanağına dokunup uyumanın keyfi ayrıymış daha sonra istesem de gelmedi zaten bizim yatağa herşey dönem dönem geçiyor ..

    YanıtlaSil
  10. Aaah bunun bir benzerini büyük kızım bana da yapmıştı. Babasını esir alıp kesinlikle beni yanına yatırmıyordu. Yanii, senden de beterdi. Nasıl vazgeçti? Hiç hatırlamıyorum. Babasına sarılısını tahmin edersin. Aklıma 17 sene önce anılar geldi. Şimdi söylesem: Anne yaaa. "Der, gülerek. :))

    YanıtlaSil
  11. Çok şükür bizim öyle bir sorunumuz yok, Berrak yatağını sever ama arada gece geldiği de oluyor. Genelde bana sarılır ve daldıktan sonra bende onu yatağına yine yatırırım. Nedense hep ikinci çocuk bu tarz patlaklar veriyor, ilki uyumlu ise. Dediğin gibi bu da geçer allah yardımcınız olsun, öptüm <3

    YanıtlaSil
  12. ay çok tatlı bu yaa maşallah..yaşarken zor hakikaten gece uykusuzluğu, ama her çocuğun huyu farklı öyle uyku eğitimi falan inandırıcı değil çocum.Benimkiler ikiz, kız gece mışıl mışıl deliksiz uyur oğlum senin kız gibi bizi nöbette bekletirdi. 18 lik oldular hala kızım uykucu oğlum zor uyuyan bir genç. Allah sağlık mutluluk versin..

    YanıtlaSil
  13. Ah bu iç döküşler ah bu zor günler. Kolaylıklar dilerim canım.

    YanıtlaSil
  14. Bir tane de bizde var ondan. Bununla ilgili de herkes farklı farklı şeyler söylüyor insan ne yapacağını şaşırıyor. Bazısı yanında yatırmanın yanlış olduğunu, bazısı doğru olduğunu söylüyor. Ben de artık ayıracağım zamanı geldi diye düşünüyorum. Zor bir durum seni çok iyi anlıyorum. Allah kolaylık versin. ;)

    YanıtlaSil
  15. :))) Öncelikle sabırlar diliyorum canım .
    Ela büyüyüp bunları okuduğun da kahkahalarla gülecek eminim:))) şirinlik abidesi.

    YanıtlaSil
  16. Bebekliğinden beri istesekte yanımızda yatamayan bir çocuktan sonra ikinci'de bir hataya düşerek üşümesin bu gece de yatıversin diyerek yanımıza aldığımız çocuk kısa bir süre sonra bizsiz yatamaz oldu.Her gece kendi yatağında uyusa da gecenin bir saati uyanıp mutlaka geliyor.Yakında ablası ile odasını paylaşmasını sağlayarak sorundan kurtulmayı planlıyoruz bakalım...

    YanıtlaSil
  17. Yanınızda yatması dışında aynı tablo malesef bizde de mevcut! Bloğumda bangır bangır da yazıyorum "uyu çocuğummm" diye! 18 aylık oldu, hala maksimum 1,5 saat deliksiz uyuyor! Tüm gece ayaktayız.. Uyku gitti, dediğiniz gibi gerginlikler arkasından geliyor! Hiç uyumadı doğduğundan beri böyle! Bir de diş çıkarınca, aşı olunca, hastalanınca o maksimummmm 1,5 olan saat 15-30 dakikaya iniyor!

    Önerileri artık dinleyemiyorum! Uyku eğitimi veremiyoruz. Belki 5 aylıkken verseydik olurdu ama başka sebeplerden veremedik. Şu anda da çok zor ve tek bakamadığımızdan standart sağlamak mümkün değil!
    Yapacak bir şey yok, uyumasını bekliyoruz. Biz bizde kalırsak..

    İnanın çok içten okudum ve hissettim! En iyi yaşayan bilir..
    Bizde daha 1.çocuk...

    Allah sabır versin bize :) ve her zaman dediğim gibi ASV (Allah sevgisini veriyor).. elbet uyuyacaklar ;(

    YanıtlaSil
  18. burada okuduklarımı yeğenimin üstünde uyguluyorum :)) bana çok faydası oluyor :))

    YanıtlaSil
  19. Zor ama biraz sabırla geçecek bu dönem.

    YanıtlaSil
  20. eğitim felan hikaye, çocukların huyu suyu 2 ayda bir haftada bir bazen ayda bir değişiyor

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe