13 Şub 2015

Çizgi Filmler

çizgi-filmler

 Çizgi film sevmeyen çocuk hatta büyük bile yoktur diye düşünüyorum. Evet bazı çizgi filmler öğretici nitelikte fakat ne kadar eğitici, öğretici olsa da çocuklarımıza ne kadar zarar verdiğimizin farkında değiliz.

 Hayal dünyalarının gelişmesi gerekiyor bu çok doğru fakat bu saatlerce çizgi film izleyerek asla olmayacak bir şey. Aksine saatlerce hareketsiz tv karşısında oturan çocuk zamanla sosyalleşemeyecek ve içine kapanacaktır ve başkalarıyla iletişim kurmakta zorlanacaktır. Bu da geç konuşma, dikkat eksikliği gibi sorunları gün yüzüne çıkaracaktır.

 Daha da ilerleyen yaşında şiddete meyilli çocuklar olacaklardır. Elbette tamamen engellemek çok zor. Ama 2 saat gibi bir süre sınırlaması koyarak birçok olumsuz etkinin önüne geçebiliriz.

 Birde son zamanlar da yakından tv izlemenin epilepsi nöbetlerine yol açtığı konuşuluyor.

  "Türkiye'de çoğunlukla 50 hertz TV kullanılıyor.
  Çocukların beyni 50 hertz TV monitörlerdeki resim kaymalarını daha kolay algılıyor. Beyin, istem dışı bu    atlamaları takip ettiği için yoruluyor. Yorulan beyin daha sonra bir boşalma isteğiyle vücuda nöbet geçirtiyor."


 Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Okan'ın bu sözleri çocuklarımıza oyalansınlar diye çizgi film açarken hatırlanacak cinsten değilmi?

 Birde çok tutulan ticari bir iş var ki oda çok sevilen çizgi film karakterlerinin kıyafetlerini satın alıp çocuklara giydirmek. Anaokulunda ki öğretmeniz tüm sınıfa bunu yasakladığın da Yağız çok üzülmüştü bende nedeni o dönemde çözememiş kendisine sormuştum. Ve öğretmenimiz "lütfen çocuklarınızın hayal dünyalarını sadece sevdiği çizgi film karakterleriyle sınırlandırmayın. Bırakın her rengi, her canlıyı tanısın çizgi film dışında bir dünya olduğunu öğrensin demişti." O günden sonra çizgi film karakteri olan kıyafetler hiç almadım. Bu mantıkla büyüyen çocuklar da zamanla o kıyafetleri istemeyi bırakıyor.

 Bunlar bir yana bir de göz problemleri var!!
 Fazlasıyla tv, tablet, bilgisayar gibi teknolojik aletlerle içli dışla olan çocuklarımız özellikle ilkokula başladıkların da miyop sorunu yaşıyorlar. Yağız nerdeyse sırf bu yüzden 1 yıldır gözlük kullanıyor. Umarım aldığımız önlemlerle numarası düşer diye umut ediyorum.

 Yağız da çok fazla bilinçli değildim bir dönem odasın da tv bile bulundurduk o döneme kadar çok fazla çizgi film izlemeyen çocuk odasına tv konulunca iyice düşkün oldu ve bizden uzaklaşıp odasına kapandı. Bunu fark ettiğimiz an tv yi odasından çıkardık ve hayatı normale döndü.

Sonuç olarak neler yapabiliriz ?

 * 18 ayın altında ki çocukların yanında tv açmamalı,
 * tv izleme süresi 2 saati geçmemeli ve bu süre sadık kalmalı,
 * izlenecek programlar aile tarafından önceden seçilmeli ve mümkünse birlikte izlenilmeli,
 * çocuklara seviniyor diye çizgi film karakterli kıyafet almaktan kaçınılmalı,
 * çocuk şiddet içerikli çizgi filmlerden uzak tutulmalı,
 * çocuğun odasın da asla tv bulunmamalı,
 * oyalanmaları için evde kitap, resim, etkinlik gibi yöntemler tercih edilmeli,

 Aman oyalansın, sesi çıkmasın, sıkılıyor vakit geçirsin diyerek izlettiğimiz çizgi filmlerin zararlarını ve günümüzde ki çizgi filmlerin çok da masum olmadıklarını asla unutmayın. Ben ettim siz etmeyin gibi bir şey oldu bu varsın öyle olsun :)

 Sevgiler,

10 yorum:

  1. ah bu ekranlar yokmu: tv,tablet, telefon, ds, playstation....çocuklarimizi hüüüüp diye içine çekip hapsediveren, o kadar çekici ve etkileyiciler ki karsi koymak tamamen ortadan kaldirmak ya da yoksaymak mumkun degil ama kontrol etmek sinirlamak elimizde tabiiki, sevgiyle Gulsahcim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla cnm tv yi söküp atanlar varmıs tebrik ediyorum onları biz beceremiyrouz saatleri azaltsak yetecek :)

      Sil
  2. Basarmak zor ama bir kere ogretildimi gelecekleri adina atilmis en guzel adim olur

    YanıtlaSil
  3. Ah teknoloji! İyi mi kötü mü? Kafamız karıştı artık... Sanırım her şey dozunda güzel, tabii becerebilirsek... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla becermek zorundayız aslında :) cok da iyi bisey degil cocuklar icin

      Sil
  4. Gülşah hanımcım bana mail adresinizi gönderin sizi bluz çekilişime kaydedicem. benim mail adresim ozen64@yahoo.com. bu adresime gönderebilirsiniz. bi de ad soyad

    YanıtlaSil
  5. Merhaba,
    Blogunuzu takibe aldım bana da beklerim. Sevgilerle....
    www.neclasolen.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hosgeldiniz bloguma sizi takip ediyorum zaten ;) sevgiler

      Sil
  6. 2 yaşından sonra ben de biraz biraz başlattım. Ama 1 saati bulduğunda bile rahatsız oluyorum. Bir seferde yarım saatten fazla izletmemeye gayret ediyorum. Zaten senin de dediğin gibi düzgün çizgi film bulmak da zorç

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gercekten oyle eskiden olsa sirinler, tomve jerry gibi gayet masum cizgi filmlerle idare edilebilirdi ama simdi malesef cogu siddet icerikli

      Sil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe