20 Nis 2015

Ela 25 Aylık

25 aylık bebek gelişimi

Ela dün itibariyle tam 25 aylık oldu. Artık bebeklikten iyice çıkmış durumda.
Ev içerisinde 4.bir birey olduğunu bize iyice kanıtlama çabaları var. Herşeyi ben yapacağım moduna da iyice girdi.
minnie mouse sevgisi

Bende asla "sen yapamazsın" mesajını vermemek için müdahale etmiyorum.
Ayakkabılarını giyebiliyor.
Külotlu çorabını çıkarabiliyor ama yardımsız giyemiyor.
Fermuarı çekebiliyor + açabiliyor.
Montunu kendisi giyip çıkarıyor. Ve boyuna göre olan sandalyesinin arkasına asıyor. Odasına boyuna göre bir askılık takma kararı aldık.
Üstünden çıkardıklarımızı asla yere değil banyo daki kirli sepetine atıyor. Ellerini kendisi sabunlamaya başladı.
Dişlerini (macunsuz) fırçalayabiliyor.
Bu ay bağımlısı olduğu battaniyesini ( kokusunu) bıraktırdık. Ve doğum gününde hediye gelen minnie mouse peluşuyla yatıp kalkmaya başladı. Öğrendiği herşeyi minnie ye de anlatıyor :)
Boyumuz normal (87cm) ama kg muz maalesef düşük (10kg) çok takılmıyorum çünkü gayet iştahlı ve sağlıklı hasta olmadığı sürece zayıf olmasının cok zararı yok.
Dil gelişimi "koca karı" modunda :)
Evcilik oynama moduna geçti ama hala yalnız oynamıyor.
Gece uykularımız hala bölük pörcük çok sık uyanıyor.
Bu ayda üstte 2 kök dişimiz de patladı ve huysuzluk had safhada.
Kinder bağımlısı oldu diyebilirim gördüğü an da gözü dönüyor dişi acıyor ama birşey yok diyerek yiyor ve bittiği gibi dişim acıyor diye 15dk aralıksız ağlıyor :) gelde delirme :))
Anne ve baba arkasından "gitmeyin" diye ağlamalar bu ay başladı. Özellikle haftasonu gideceğimizi düşündüğü için yapışık durumda evin içinde geziyoruz. Bu da sanırım geçici bir süreç.
Etkinliklerimiz de artık yapıştırıcı kullanıyoruz makas da tutmaya başladı. Oyun hamuru hala gözbebeğimiz.
Renkleri arada karıştırıyor ama işin içine oje sokarsan tüm renkleri hatasız sıralıyor :)
1-20 ye kadar sayabiliyor.
Ve kendi adının harflerini tanımaya başladı.

Not: Ela için ısrarla öğrensin diye uğraşmıyorum. Amacım sadece eğlenceli vakit geçirmek yani oynayarak öğretmek. Ve çalıştığım için kısıtlı olan görüşme saatlerimizi ev işlerine değilde ona ayırmaya çalışarak onu ne kadar önemsediğimi hissetmesi en büyük amacım.
resim çizmeyi öğretmek

İnternetteki 25 ay gelişim özellikleri aşağıda ki gibi;

 Her çocuk farklı olup belli aşamalara kendi yaşlarındaki çocuklara göre daha erken veya daha geç ulaşabilirler. Onun kendine özgü bir gelişim yolu olduğunu hatırlamanız gerek. Dolayısı ile bu tarihler değişebileceği için bu ayları çocuğunuzun gelişimini ölçmek için kullanmayın, bir tereddütünüz varsa doktorunuza danışın.
Gerçek Yürüme
 Motor becerilerini geliştirdikçe artık çocuğunuz yürüyüp zıplayabilir, hatta koşabilir. Bundan sonra her ay bu becerileri biraz daha iyi hale gelecektir. Sıçramakta, top atmakta, yardım edilmeden dişlerini fırçalamakta ve ellerini yıkamakta daha becerili olacaktır. Dolayısı ile yardımınız olmadan kendi kendine bakabilmeyi öğrenecektir. Çocuğunuz aynı zamanda küpleri üst  üste dizerek kuleler yapabilir, yaptığı  kuleleri yıkabilir, ayakkabılarını çıkarabilir, kitap sayfalarını çevirebilir ve bir kupayı tek elle tutabilir.
Gerçek Konuşma
 Çocuğunuz artık iki kelimeden oluşan basit cümleler kurmaya başlamış olabilir ve “Ayakkabılarını al ve annene getir de birlikte giyelim.” Gibi iki aşamalı talimatları yerine getirebilir. Şimdilerde belki de söylediklerinin yarısını anlıyorsunuzdur fakat 4 yaşına gelene kadar da tamamını anlamayı ümit etmeyin. Çocuklar sıklıkla zamirleri karıştırabilir – dolayısı ile “top getir” veya “bebek at” gibi zamirleri hiç kullanmadığı cümleciklere sıkça rastlarsınız.
Şekil Değiştirme
 Çocuğunuz ikinci yaş gününden sonra sürekli incelmeye devam edecektir. Kafa, kol ve bacaklar gibi vücuda bağlı parçalardan daha yavaş büyüyecek, gövde uzayacaktır; zamanla da vücut oranları daha ziyade bir yetişkine benzeyecektir. Dolayısı ile üzülmeyin, bunun beslenme ile bir alakası yoktur. Bu oluşacak temel bir değişikliktir.
Hiddetler
 Çocuğunuzdan her zaman mükemmel davranışlar bekleyemezsiniz. Çocuğunuza  belli  durumlarda  farklı tavırlar  almak  yerine, konuşmayı deneyin, daha iyi sonuç  alacağınızı göreceksiniz. – ve bir şeyi doğru bir şekilde yaptığında onu övmeyi ihmal etmeyin-. Bu yaşlardaki  çocuğunuz çok meraklı olacak ve bir çok soru soracaktır. Sabırlı olun. Çocuğunuzun kuralların sebebini anlamasına yardım etmeniz onun onlara uymasını kolaylaştıracaktır. Koyduğunuz kurallarda açık ve tutarlı tutun, zaman zaman göz ardı edilmesine fırsat vermeyin.
Daha Az Uykuya İhtiyacı Olacak
 2 ile 3 yaş arasında çocukların gecede 9 ile 13 saat arasında uykuya ihtiyacı vardır. Çoğu çocuk aynı zamanda öğleden sonra erken saatlerde gündüz uykusuna dalar, bazıları ise gündüz uykusunu tamamen bırakır. Bu yaşta tam anlamı ile doğru bir uyku saati yoktur. Çocuğunuzun dinlenebilmiş  ve  zinde olabilmesi için ne kadar ihtiyacı varsa o kadar uyumasına müsaade edin.
2-2,5 yaş çocuk pratik özet:
Fiziksel-zihinsel-duygusal  gelişim
Sıçrayabilir,  topu başının üstünden fırlatabilir, düğmeleri çözebilir. Kalemi büyüklere benzer şekilde tutar . Ellerini yıkama, Çıt-çıt açma ve kapatma, Fermuar açma-kapama başlar. Ev işlerinde annesine yardımcı olmaktan hoşlanır, ev işlerini taklit  başlar(bezle silme, toz alma). Masa-Sandalye(plastik) taşıma. Halıyı rulo yapma. Bez peçete katlamasını ve peçete kullanmasını öğretin. Renkleri ayırt etmeye başlar, renkli, desenli ve ilgi çekici peçeteleri yanında kullanarak özendirin ve öğretin. Kaşıkla bir kaptan diğer kaba kuru baklagil, vs. koyma. Bu yaşlarda almanız gereken oyuncaklar özellikle Legolar, küpler değişik boyutlarda kesilmiş tahtalar olabilir. Kendisi tuvalete gidebilir Çoğul geçmiş zaman kullanır, ben zamirini genellikle doğru kullanır, adını ve soyadını söyleyebilir. Sorulduğunda vücudun 10 kısmını gösterir. Kavramları göstermeye başlar.(Büyük-küçük seçenekler içinden büyük olanı gösterir).  Çocuğunuza öğretirseniz eğer; Lego'dan değişik şekiller yapmaya başlar.  4–5 parçalık puzzle’ları yapar (öğrendikçe sayı artabilir). Ama henüz dikkati kısadır.  Paralel oyun dönemidir.(hayali oyun-dramatize oyun başlar). Ama tek oynamayı tercih eder. Genital organları ile ilgilenmeye başlar,  sakın kızmayın.
kaynak

Sevgiler,

29 yorum:

  1. cimcime Elacık büyüyor artık :)
    şu yaşımda ben bile Kinder bağımlısıyım çok iyi anlıyorum onu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen artık kızçenle karşılıklı bol bol kinder yersin :)

      Sil
  2. oğlumla aralarında sadece birkaç gün var anladığım kadarıyla
    benzer şeyler yaşıyoruz :)
    oğlumu merak ederseniz
    http://www.elitstil.com/2015/03/19/kursadin-denizci-temali-2-yas-dogum-gunu-partisi/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet evet 19 mart bizim de azmış araları :) sizin partiye bayıldım gercekten

      Sil
  3. Büyümelerini adım adım gözlemlemek ne kadar keyifli oluyor, ben özlüyorum bazen küçük hallerini...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eminim bende özleyeceğim elimden geldiğince tadını cıkarmaya calısıyorum :)

      Sil
  4. Allah bağışlasın çok tatlı maşallah...

    YanıtlaSil
  5. Ela cık çok şeker çok tatlı maşallah.Gelişim süreciyle ilgili verdiğiniz bilgiler özellikle yeni anne baba olacaklar için çok değerli.Emeklerinize sağlık.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Yapışık olma durumu bizde de var...:) Özellikle de bana karşı hep öyle oğlum... Bu çağda çocuklar hızlı gelişim gösteriyorlar maşallah...:) Oğlum da yaşıtlarına göre fazla bıcır bıcır.... durmadan konu yaratıp konuşabilir gün boyu... Anlattığı masalları dinlememiz üzerine konuşmamız gerek uzun uzun... Bir de şarkı mırıldandı mı mest oluyorum...
    Nasıl öğrendiğini bilmiyorum bana: annem, tatlı güzel annem diyor ya...:))) Anlatılmaz...:) Velhasıl büyüyorlar.. Şimdi ablalarının küçüklüğünü hayal kurarak hatırlamaya çalışıyorum.. Hoş.. onlarla la doya doya yaşama şansım oldu.. her anlarını, her duygularını tattım ama özlemişim..:))) Oğlum da büyücek.. ve anı kaçırmamak gerek...:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen oyle her anın tadını cıkarmaya calsıyorum bu yazılarımda ilerisi icin hep hatıra kalıcak dönüp dönüp okuyacagıma eminim :)

      Sil
  7. Güzel bilgiler paylaşmak ve bilinçli çocuk yetiştirmek. Tebrikler. Çok güzel bilgiler bunlar.

    YanıtlaSil
  8. Maşallah Ela'ya. O gülen yüzü hiç solmasın.

    YanıtlaSil
  9. Allah bağışlasın, şimdiki çocuklar çok şanslı bilinçli anneler sayesinde.

    YanıtlaSil
  10. allah bağışlasın,maşallah

    YanıtlaSil
  11. Allah bağışlasın. Bir anda büyüyorlar.keYfIni çıkar

    YanıtlaSil
  12. 41 kere maşallah hem Ela'ya hem de annesine.. Bilinçli ve ilgili annenin, sevimli ve mutlu çocuğu olur. Yürekten tebrik ediyorum seni Gülşahcım.. Keşke tüm anneler çocuklarının başarılarından ziyade onlarla birlikte geçirdikleri güzel zamanları önemseseler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok çok teşekkür ederim canımmm neyse ki artık annelerin cogu bilincli yeni nesil de bunu gerektiriyor gerci :)

      Sil
  13. benim için çok faydalı oluyr canım bu postlarını okumak. teşekkürler

    YanıtlaSil
  14. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe