14 Nis 2015

Büyüme Ağrıları


çocuklarda eklem ağrıları
 Yağız'ın ara ara ciddi anlamda bacak ağrıları oluyor. Ve bu şikayetleri her defasında gece uykuya yattığı anda meydana geliyor. Bu sene iyice azaldı ama aklıma gelmişken bunu da yazmak istedim. Sebepsiz ağrıları bazen önemsemeyebiliyoruz. Biz çoğunlukla masajla bu dönemi atlattık herhangi bir ilaç falan kullanmamıza gerek kalmadı.

 Ne olursa olsun her ağrıyı önemsemekte ve acilen doktora görünmekte fayda var. Bizim ağrılarımızın nedeni büyüme ağrıları olarak adlandırıldı.

BÜYÜME AĞRILARI NEDİR?
 Büyüme ağrıları genellikle iki bacağı etkiler ve geceleri meydana gelme eğilimindedir. Birçok durumda, artan büyüme ağrıları çocuğu uykudan uyandırmaktadır. “Büyüme ağrıları” tabiri belki de yanlış bir kullanımdır; çünkü ağrıların büyüme ağrısı olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur.
 Doktorlar büyüme sancılarına neyin neden olduğunu tam bilmemektedirler, ama psikolojik sorunlar ve alçaltılmış bir ağrı eşiği gibi bazı durumlar da büyüme ağrıları ile bağlantılı olabilir.
Büyüme sancılarını kesin hiçbir tedavisi yoktur. Ancak çocuğunuzun ağrıyan kasları üzerine sıcak bir ısıtma yastığı koyarak veya masaj yaparak ağrılarının rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Çocukların çoğunda ağrılar gençliğe ulaşınca durmaktadır. Büyüme ağrıları zararsız olmakla birlikte, çocuklarda görülen bacak ağrılarının bazı türlerinin altında yatan nedenler tedavi edilebilir.

BELİRTİLERİ
 Büyüme ağrıları genellikle bacaklarda, uyluk kemiğinin önünde ya da dizlerin arkasında bir ağrı veya çarpıntı şeklinde görülür. Genellikle iki bacak birden ağrır. Bazı çocuklar büyüme ağrıları sırasında karın ağrısı ya da baş ağrısı da yaşayabilir.
Büyüme ağrıları genellikle öğleden sonra ya da akşama doğru başlar ve sabaha kadar kaybolur. Bazen çocuklar ağrı ile gecenin ortasında uyanır.

 NE ZAMAN BİR DOKTORA GÖRÜNMELİ?
Çocuğunuzun bacak ağrısı varsa veya aşağıdaki ağrılar ilgili endişeleriniz varsa, çocuğunuz için bir doktora danışın:
• Ağrılar kalıcı ise ve sabahları ağrılar halen mevcutsa,
• Çocuğunuzu normal faaliyetlerinden alıkoyacak kadar şiddetli ise,
• Ağrı eklemlerde ise,
• Bir yaralanma ile ilişkili ise,
• İştahsızlık, halsizlik, yorgunluk, şişme, kızarıklık, hassasiyet, ateş, aksama ve döküntü gibi diğer belirtiler eşliğinde gerçekleşiyorsa,

NEDENLERİ
Bir çocuğun büyümesinin ağrılı olduğuna dair herhangi bir kanıt yoktur. Ancak, koşma, tırmanma ve atlama gibi aktiviteler çocuğun iskelet sistemi üzerinde zorlama yapabilir. Gündüzleri kasların aşırı kullanılmasından kaynaklanan ağrıların geceleri artması bu ağrıların büyüme ağrısına işaret ettiğini gösterir.

RİSK FAKTÖRLERİ
• Büyüme ağrıları yaşları 2 ila 12 arasında değişen çocuklarda görülür. Kız çocuklarda erkek çocuklara oranla daha sık görülür. Gün boyunca, Koşma, tırmanma veya atlama gibi faaliyetler geceleri bacak ağrısı oluşma riskini artırabilir.

TESTLER VE TEŞHİS
• Doktorlar genellikle herhangi teste ihtiyaç duymadan büyüme ağrılarını teşhis edebilir. Bazı durumlarda da, doktorunuz çocuğunuzun belirtilerine neden olabilecek diğer sorunları ortaya çıkarmak için kan testleri veya röntgen isteyebilir.

 TEDAVİLER VE İLAÇLAR
 Büyüme ağrıları için spesifik bir tedavi yoktur. Ancak, çocuğunuzun bacaklarına masaj yaparak ve diğer kişisel bakım önlemlerini uygulayarak rahatsızlığının hafiflemesine yardımcı olabilirsiniz.

YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİKLERİ VE EV İLAÇLARI
Aşağıdaki ev ilaçları çocuğunuzun rahatsızlığının giderilmesine yardımcı olabilir:
Çocuğunuzun bacaklarını ovuşturun. Bazı çocukların ağrıları yumuşak masaja olumlu yanıt verir. Diğerleri tutulduğunda veya kucağa alındığında kendilerini daha iyi hissederler.
• Bir ısıtma yastığı kullanın. Isı ağrıyan kasları yatıştırmaya yardımcı olabilir. Çocuğunuz yatmadan önce veya bacakları ağrıdığında bir ısıtma pedi kullanın. Çocuğunuzun uyuduğunda ısıtma pedini çıkarabilirsiniz. Yatmadan önce sıcak bir banyo da çocuğa yardımcı olabilir.
Ağrı kesici kullandırmayı deneyin. Çocuğunuza ibuprofen veya asetaminofen ağrı kesicilieri verebilirsiniz.

25 yorum:

  1. ne guzel bir konuya deginmissin Gulsahcim, sorma biz ne çok çektik buyume agrilarindan Arda'da, simdi 12 yasinda giderek azaldi ama 10 yasina kadar falan devam etti. yazik geceleri agliyarak uyaniyordu. baska birsey olmadigindan emin olmak icin baya bi tetkik yaptirdik sukur birsey çikmadi. o yuzden dr lar buyume agrisi olabilir dediler. sadece 1 dizinde oluyordu ve sicagin aksine soguk suyla ve masajla rahatliyordu. Onat'da ise da az oldu , halen ara ara oluyor, anlatmaya calisiyorum iste oglum buyuyorsun o yuzden falan ama ne ayda bana verdigi tek cevap "ben buyumek istemiyorum" oluyor. Yagiz'da da azalmasina sevindim, insallah tamamen biter, kocaman sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben tesekkur ederim canım.12 yaşa kadar cok uzunmus ya ben bu sene bitecek heralde diyordum :) sıcka su ve masaj iyi geldi yağız ada ne kadar anlatsakda yeri geldimi ağrısız buyumek istiyorum diye cok ağlıyor :)

      Sil
  2. Bacak ve diz ağrılarını büyük oğlumda çok yaşadık.Doktor büyüme ağrıları dedi.Masaj yaparak bu süreci geçirdik.Faydalı bir yazı hazırlamışsın Gülşahcım :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben tesekkur ederim canım bunların hepsi büyüme süreçleri malesef

      Sil
  3. Çok güzel bir yazı olmuş.. Çok faydalı.. Nitekim çocuklar bu durumdan gerçekten çok muzdarip.. Ama ne yapalım büyüyorlar işte..:))) Moral de çok iyi gelir.. Çünkü çocuk vücudunu saran bu ağrılardan endişe duyabiliyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet anne baba da panikle yaklaşmamalı cocuk gercekten bu ağrılardan korkabiliyor ;)

      Sil
  4. oğlumda da olmuştu bu ağrılar, çok şükür uzun sürmedi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ara ara ergenlik dönemine kadar tekrarlıyormus

      Sil
  5. kızlarım çok çekiyor büyüme ağrılarından.çok güzel bir konuya temas etmişsin canım.sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bol bol masaj yaparak atlatılacak bir dönem canım geçmiş olsun ;)

      Sil
  6. Ayy bana da olmuştu küçükken. İnanılmaz ilginç bir ağrıydı :(

    YanıtlaSil
  7. Çok faydalı bir paylaşım olmus.. Kaleminize sağlık..

    YanıtlaSil
  8. Hemen hemen her çocukta oluyor bu ağrılar. Bende çok telaşlanmıştım zamanında. Kolay gelsin. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet evet hepsi yasıyor bunu gercekten ;) sevgiler

      Sil
  9. ne güzel bir konu seçmişsiniz faydalanan çok olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim umarım birilerinin işine yarar ;)

      Sil
  10. hiç bilmediğim bir konu bu ayrıntı ve detaylar için teşekkürler canım

    YanıtlaSil
  11. Çoğu insan bunu bılmıyor ve bazen doktorda söylemıyor ınsan doktor doktor gezıyor aagrıbın sebebını bulmak için hali ile anneler endıselenıyor gecms olsun masallah buyumusde agrıları varmış:))

    YanıtlaSil
  12. bende de olmuştu çocukken..hatta bazen arin sebepsiz yere huysuz olduğunda acaba bebeklerde de oluyor mudur diye düşünüyorum..
    yağızcım çok yakışıklı bir delikanlı olacak, bu ağrılar tuzu biberi napalım :)

    YanıtlaSil
  13. Hem cok guzel hem de cok farkli bir konudan bahsetmissin Gulsahcim, galiba yazilarini ilerleyen gunlerde donup donup tekrar okucam :)
    Bu guzel paylasim icin tesekkurler...

    YanıtlaSil
  14. büyüme ağrılarını ben de çocukken çok çekmiştim. yaz okulunda basketbola gittiğimde birden boyum uzamıştı. bu dönemde çocuklara bol bol nemlendirici kremler kulanmak gerekiyor . benim vücudumdaki tek çatlaklar maalesef bacaklarımda oluşanlar. özellikle kız çocukları için önlemler alınmalı .

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe