10 Ara 2014

Bebek Beslenmesinde BALIK



Balığın faydalarını sanırım saymaya bile gerek yok.Evet ben malesef çok sevmiyorum yani eşim hadi balık yiyelim demese aklıma gelmez :) Ama çocuklar yesin diye ve onlara örnek olmak için mecburen yiyorum.

8.ayından itibaren püre halinde bebeklere balık vermeye başlanabilir.Bazı yerlerde 6 aylıkken başlanabileceği yazıyor fakat alerji riskini düşünüp biz 8.ayında başladık.İlk d vitamini daha yüksek diye somon balığı ile başlanabilir.Dondurulmuş balıkları biz hiç tercih etmedik.Doktorlar da pek önermiyor.

Omega 3 faydalarını düşünürsek hafta 2 kere balık tüketmekte ve çocuklara da sevdirmekte fayda var.

Balık SatınAlırken, Hazırlarken ve Pişirirken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
  1. Balığın kalitesi tazeliği ile ölçülür. Balık satın alırken, gözlerinin parlak ve lekesiz, solungaçlarının kırmızı pembe, pulları ve yüzgeçlerinin diri, derisinin gergin ve sert, anüs kısmının sıkı şekilde kapalı, karın kısmının sert ve esnek, lekesiz, yırtıksız ve kabarıksız olmasına, etli kısmına parmak ile basıldığında parmağın bıraktığı izin hemen düzelmesine özen gösterilmelidir.
  2. Bol bulunduğu mevsiminde balıkları satın almak önemlidir. Kış aylarında bulunduğumuz bu aylarda hamsi, kalkan, karagöz, mezgit, uskumru, istavrit, dil balığı ve zargana cinsi balıklar bol bulunmaktadır.
  3. Konserve balık satın alırken mutlaka etiket bilgisi okunmalı, son kullanma tarihi,Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'ndan üretim/ithalat izni bulunmasına, kutuda delik, hasar veya bombeleşme olmamasına dikkat edilmelidir.
  4. Taze balıklar satın alındıktan sonra iki saatten fazla oda sıcaklığında bekletilmemeli, pişirilinceye kadar pulları ve içi hemen temizlendikten, yıkanıp, iyice kurulandıktan sonra uygun bir kapta buzdolabı ısısında muhafaza edilmelidir. Balıkların, buzdolabı ısında 1-2 gün, derin dondurucuda ise 3-6 ay saklanması uygundur.
  5. Balık pişirmede en uygun ve sağlıklı yöntemler, buğulama, haşlama veya yağsız tavada pişirmedir. Kızartma yöntemi balığın besin değerinin azalmasına ve kanserojen maddelerin oluşumuna neden olduğundan tercih edilmemelidir. Pişirirken çeşni verici olarak, defne yaprağı,zencefil,nane,maydanoz,karabiber, biberiye, kekik kullanılabilir.
  6. Çiğ balık ve deniz ürünleri parazitler, bazı bakteri ve virüsler açısından risk teşkil eder. Ayrıca çiğ balık tüketiminin B1 vitamin yetersizliğine yol açması nedeniyle balığın çiğ veya az pişmiş şekliyle tüketimi sakıncalıdır. Özellikle kanser hastaları gibi bağışıklık sistemi zayıf olanlar, karaciğer, böbrek veya barsak hastalıkları bulunanlar ile özellikle gebe ve emziklilerin çiğ veya az pişmiş balık tüketiminden kaçınmaları gerekmektedir.
  7. Halk arasında balık ile yoğurdun bir arada tüketiminin zehirlenmeye neden olacağına dair yanlış bir kanı bulunmaktadır. Oysa ki, balık ve yoğurdun her ikisinin de taze olması durumunda bir arada tüketimi her hangi bir sağlık sakıncasına neden olmaz.
Sevgiler, Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 yorum:

  1. Balığı ben çok severim. Haftada en az iki defa tüketmek lazımmış... Değerli bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. seven için haftaiki çok iyi gelirde bana pek yaramıyor :) rica ederim cnm

      Sil
  2. Ben balığı temizlemeyi severim yemeği değil. Tabiki küçük hamsileri değil bizim Azerbaycanın balıklarını :) Şimdi Karadeniz gelini olduğumdan hamsiciğe saygisizlik olmasin diye haftada bir kez yiyorum. Ama bazen çokcanim çekiyor iki kez bile yedigim oluyor :) Güzel yaziydi. Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. temizlemeyi seveni ik defa duydum tebrik ediyorum gercekten seni daha elini surmemiş biri olarak :)

      Sil
  3. ben bayılırım balığa. bilgiler için teşekkürler. oğlum da seviyor allahtan sorun yaşamıyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla sevmesemde cocuklar icin mecbur yiyorum inanki :)

      Sil
  4. Benim eşim tam bir balıkçı. her anlamıyla. Hem tutmasını sever hem yemesini. yakalıyor, temizliyor bana pişirip yemesi kalıyor. Hatta şimdi bebekten sonra sadece yemesi :)
    Levrek, dil balığı, çipura,mercan ilk tercihlerim.
    ben de 6 aylıktan itibaren vermeyi düşünüyorum kızıma.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevince daha bir lezzetli :) 6 .ayda alerji riski varmıs yinede doktora sormakta fayda var ;) resmen canım balık cekti suan :))))

      Sil
  5. Harika bilgiler vermissin :) Bende esimde baligi cok seviyoruz, umarim cocugumuz olursa o da sever :)

    YanıtlaSil
  6. yarın balık günü ama bu karda kim gidip alıcak :( çok soğuk her yer kayıyor :(

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe