17 Ara 2014

Sana Vurana Sende Vur Çocuğum

Başlıkta ki cümle doğrumu? Bence değil.

Genelde bu cümle erkek çocuklarına söylenir.Yağız çok sakindi illa iten ,kakan, vuran olurdu.O kadar akıllıydı ki kendinden küçüklere asla elini kaldırmazdı büyüklerden ise korkup kaçardı.Benim akıllı dediğim çocuğa ise büyükler sopa yediği için saf derlerdi.Sonuç ne oldu çocuk resmen çocuklardan hep uzak durdu 3 yaşına yani anaokuluna başlayana kadar arkadaşlık etmedi kimseyle.Ya vurursa , ya iterse anne dediği zamanları biliyorum.Babamız "sana vurana sende vur" dedi ama ben asla demedim.Elimden geldiğince kendini savunmasını ama bunu asla vurmadan yapması gerektiğini anlattım.

Evet çoğunlukta parklarda şahit olduğum "sende vursana" diye öğüt veren anneler olduğu için iten ,kakan çocuklar da çok olacaktır.Çocuğum ezilmesin diye kurulan bu cümle farkedilmeden şiddet yanlısı çocuk yetiştirmeye birebir örnek oluyor.

Peki küçük bir çocuk başka bir çocuğu itti diye kavga eden annelere ne demeli?Amaçları güya çocuklarını korumak peki çocuklarının yanında yaptıkları bu kavga onlara ne msjı veriyor hiç düşünüyorlarmı acaba?Sanmıyorum.

Ben psikolog falan değilim ama anneyim tabii ki çocuğumun canını yanmasını istemem ama bencilde değilim başka çocukların da canını yanmasını istemem.Bu yüzden çocuklara öğretilmesi istenilen herşey anne babaların örnek olmasından geçer.

Ne yapılabilir;

Öncelikle çocuğun hiçbir vurma davranışı göz ardı edilmemeli ve buna izin verilmediği, bunun istenmeyen bir davranış olduğu ona hissettirilmelidir. Eğer çocuk kendinden küçük birine vurduğunda buna kızılıyor, kendinden büyüğe vurduğunda buna gülünüyorsa bu tutarlı bir tutum değildir. Bu nedenle durum ne olursa olsun çocuğun hiçbir zaman başkasına zarar vermesi hoş görülmemelidir. Ayrıca çocuğun ne zaman, hangi durumlarda vurduğu gözlemlenip; bunun yerine kullanabileceği daha uygun yöntemleri/ davranışları ona göstermek gerekmektedir.

Olumsuz/İstenmeyen Davranışın Nedenini Anlamak: Çocuklar, özellikle 1-3 yaş arası dönemde, karşı gelme ve itiraz davranışları gösterirler, bağımsız olmak isterler, kıskançlık gibi çeşitli duyguları hissetmeye başlarlar. Bütün bu gelişimsel özelliklere bakacak olursak, çocuğunuz bunlardan dolayı olumsuz birtakım davranışlar sergiliyor olabilir. Çocuğunuzda herhangi bir olumsuz, istenmeyen davranışı engellemek için önce neden bu davranışı yaptığını anlamanız gerekiyor. Örneğin, çocuğunuz kıskandığı için, kendisini güvende hissetmediği için ya da başkasından gördüğü için vurma davranışı sergiliyor olabilir. Olumsuz bir davranışın nedenlerini araştırırken, çocuğunuzun içinde bulunduğu gelişim dönemi özelliklerinin yanı sıra onun kişisel özelliklerini, gelişim seviyesini, yaşını, davranışın ortaya çıktığı zaman ve durumları da dikkate almak gerekir.

Bir diğer önemli nokta da, çocuklar çevrelerindeki yetişkinleri taklit etme eğiliminde oldukları için, saldırgan davranışlar gösteren kişileri ve de saldırgan davranışların sergilendiği film, video, dizi, klip, poster, kitap, resim, gibi materyalleri çocuğunuzdan uzak tutmalısınız. Olumsuz/İstenmeyen Davranıştan Sonra Yapılabilecekler: Anne-babalar sabırla ve aynı kararlılıkla çocuğun her vurma davranışından sonra onunla birkaç dakika geçirmeli, yaptığının yanlış olduğunu ve neden başkalarına vurulmaması gerektiğini açıklamalıdırlar. Hatta vurma davranışının hangi durum ve zamanlarda gerçekleştiğini tespit ettikten sonra, istenmeyen davranış gerçekleşmeden önce gerekli önlemleri alıp, çocuğun dikkatini başka bir şeye yöneltmek ya da onu engellemek de faydalı olacaktır.

Yağız şuan 9 yaşında ve 1.sınıfa başladığından beri kendini koruyan ama bunu asla vurup ,iterek yapmayan önce arkadaşını uyaran dinlemiyorsa da öğretmenine söyleyen bir çocuk.Özgüveni de tavan yapmış durumda ;) 1.sınıfa başlayıp koruyacak insan olmadığında görürüm ben sizi ezilir o çocuk diyenlere duyurulur :) 

Sevgiler..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 yorum:

  1. Gerçekten çok önemli bir konuya değinmişsiniz..Çocukların yaptığı hatalar kesinlikle göz ardı edilmemeli. "Yaptığının farkında değil, anlamıyor şimdi " diyip çocuğu haklı çıkarmaya çalışanlar yok mu deli oluyorum resmen.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sagol cnm bide direk saldıranlar var cocuk o deyip cocugunun hakkını savunuyor kendince :)

      Sil
    2. ayy evet ya çocuktan çok kendileri kavga ediyorlar zaten

      Sil
  2. Çok faydalı bir paylaşım olmuş.. Bizler çocuklarla beraber aileleri de eğitiyoruz.. Maalesef çok zorlayan aileler var.. şiddet yapan çocuklar mutlaka evde şiddet görüyor.. öyle şeylerle karşılaşıyoruz ki.... aslında çok yoruldum anaokulunda çalışmaktan.. çocuklar değil aileler yoruyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim :) çok güzel demişsiniz öğretmenleri çocuklardan cok aileler yoruyor.Herkese göre kendi çocugu kıymetli kendi çocuğu suçsuz.Malesef toplumumuzun çoğu bu şekilde ve bu şekildede çocuk yetiştiriyor.

      Sil
  3. Böyle bilinçli anneler çoğaldıkça, belki kadına şiddet de son bulacak. ( Okudum ve ses vermek istedim :) )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkur ederim canı gönülden insallahhhhhh diyorummm çoğalırmıyız o biraz şüheli :)

      Sil
  4. canım maşallah ne kadar güzel bir konu

    YanıtlaSil
  5. Yazınızı çok severek okudum. Kaleminize sağlık benimde oğlumun adı Yağız ve çok sakin diğer çocuklar elinden oyuncağını alsa veya herhangi ters bir davranış yapsa, ( büyük bir şey olmasına izin vermem) tepki olarak ağlar bende kendini korumasını istiyorum ancak dediğiniz gibi '' sana vurana sende vur '' yöntemiyle değil. Çevremde çocuğumun bu davranışını pısırıklık olarak görenlerede sinir oluyorum. Çünkü oğlumu sakin yetiştirmek için özen gösteriyorum...Bizler gibi erkek anneleri çoğaldıkça daha sakin bir toplum olacağız inşallah... Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederimmm hoşgeldin ;) merak etmeyin gercekten büyüdükce kendini korumayı öğreniyor dediğim gibi ozamanlar pısırık diyenler şimdi şaşırıyor yine şiddet uygulamaz ama hakkını arar.Hele o pısırık diyenlere ne desem boş ısrarla çocuklara sıfat takma merakları nerden geliyor bilmiyorum.Karsılarındaki anneleri huzursuz etmekten başka bir işe yaramıyorlar.

      Sil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe