16 Ara 2014

Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalı?

2 çocuklu bir evimiz olmasına rağmen öyle yığınla oyuncağımız yok.Evet Yağız da çok heves ettim ve pahalı bir sürü eğitici oyuncak aldım.Altını özellikle çiziyorum sırf almak için değil eğitici olduğunu düşündüğüm için aldım.

Sonuç birden okadar çok oyuncak olunca Yağız ın ilgisini çoğu çekmedi.Öyle ki erkek çocuğu diye babası bir sürü araba almıştı ama onlara bile ilgisi 3 yaştan sonra başladı.

Bu durumda ne yapılabilir ve biz ne yaptık;

* Çocuğunuzu gözlemleyin ,
Yağız ı gözlemledim ve çok sesli oyuncaklardansa resimli kitap ,puzzle,elektronik eşyaların dikkatini çektiğini gördüm.Bozuk kumanda ,tahta puzzle lar ve yaşına uygun kitaplar almaya yöneldim.

* Yaşına uygun oyuncak seçimi,
1 yaş çocuğuna 3 yaşa uygun oyuncak almak mantıklı değil.Fakat şekilli küplerin üzerinde de +6 ay yazıyor diye 6 aylık bebekten doğru şekilleri bulmasını da beklemeyin.

* Cinsiyet ayrımı yapmayın,
Peluş oyuncaklar aldığımda çevremde kız oyuncağı diyende oldu.Kız çocuk arabayla oynadığında erkek ,erkek çocukta bebekle oynadığın da kız olmuş olmuyor. Benim öyle bir sınırlamam yok.Bebek istese bebekte alırdım.Nitekim Ela şuan bebekle değil abisinin arabalarıyla oynuyor.Cinsiyet ayrımı yapmayı bırakın çocuklar meraklarını gidersinler.

Oyuncak yığını yaratmayın,
Önüne birden fazla oyuncak koymak dikkatini erkenden dağılmasını ve kısa sürede ilgisinin kaybolmasını sağlıyor.Tüm oyuncakları saklayıp hergün 2 şer tane hediye paketine sarılmış halde oyuncak çıkararak merak etmesini sağlayabilirsiniz.

* Belli bir yaştan sonra aile kutu oyunlarına yönelin,
Yağız 3-4 yaşındaydı meyve bahçesi kutu oyunu almıştık ve ailecek bayağı keyifle vakit geçirmemize sebep olmuştu.2-3 senede oynadığımızı hatırlıyorum.

Yağız dan kalanlar itinayla Ela ya saklandı ilgi alanları zamanla farklı olacaktır ama o döneme kadar idare edeceğiz. 

Çocuklarımıza istediği her oyuncağı alarak onları biz doyumsuz yapıyoruz.Ve büyüdükçe alınan oyuncaklardan bile memnun olmuyorlar.Aslında oyuncaksız da oyun oynanabileceğini öğretebilsek ,birlikte ev toplama,bulaşık makinası boşaltmanın bile bir oyun olduğunu anlatabilsek eminim daha mutlu çocuklar yetiştirmiş olacağız.

NOT: Unutmamak gerekir ki hiç oyuncaklara el sürememiş çocuklarda var.Etrafta böyle çocukları da bulup sevindirmeyi ihmal etmeyin.

Sevgiler,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 yorum:

  1. Çok doğru. Çocuklara çok oyuncak alındığında aslında doyumsuzluk hissi yaratıyoruz. Çoğu zaman alınan oyuncağa ilgili 1-2 günü geçmiyor. Oysa evdeki mutfak eşyalarıyla çok daha güzel oyunlar yaratıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynenn oyle ama malesef durda diyemiyoruz işte :)

      Sil

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe