2 Ara 2014

Ebeveyn Tutumları


Bu yazıyı okurken kendi ailemi düşündüm biz nasılız sanırım biraz demokratik birazda otoriter baskıcı yönümüz var.Yer yer gevşek tutumda sergilediğimiz oluyor sonuç dengesiz oluyoruz sanırım :)

Yağız a sormak lazım en büyük şikayeti herşeyine çok karışıyormuşuz zorla odasını toplatıyor ve azıcık playstation oynasına izin veriyormuşuz.

Geçenler de Yağız a sordum hep şikayet ediyorsun peki sen baba olsan çocuğuna nasıl davranırsın?
Yağız : her istediğini yaparım.
Ben ; ya yinede mutlu olmazsa ?
Yağız ; sorununun ne olduğunu sorarım.
Ben ; bişey yok deyip surat asmaya devam ederse?
Yağız ; ozaman alır psikoloğa götürürüm sorunu ne bu çocuğun çözün derim dedi :)

Çocuklar anne babanın aynasıdır derler sanırım doğru ben her sıkıştığımda anaokulunda da etüd de de hemen gidip pedagog a soralım derdim hala da öyle Yağız da da bu mantık oluşmuş neyse Allah dan döverim demedi çünkü sıkıştımı babam beni dövüyor diye adama iftira atmışlığı var :)

Gelelim kitaplarda ki ebeveyn tutumlarına ;

DEMOKRATİK TUTUM
Bu gruptaki ebeveynler çocukları için çeşitli
sınırlandırmalar getirdikleri gibi anaç, sorumluluk sahibi
ve destekleyicidirler. Çocuklarının davranışlarını kuralları açıklayarak, nedenlerini belirterek ve tartışarak kontrol etmeye çalışırlar. Çocukların düşüncelerini dinlerler fakat
bu her zaman onların bu düşünceleri onayladıkları anlamına gelmez.
Bu tarzla yetişen çocuklar; arkadaş canlısı, enerjik, kendine güvenen, neşeli, oto-kontrole sahip, meraklı, işbirliğine açık ve başarı odaklıdırlar.

SERBEST/GEVŞEK TUTUM
Bu gruptaki anne-babalar sıcak fakat itinasızdırlar.
Sınır koyma ve devam ettirme, çocuklarının davranışlarını yakından takip etme ve çocuklarının davranışlarına uygun yetişkin tutumları sergileme konusunda başarılı değildirler.
Bu tarzla yetişen çocuklar; dürtüsel, isyankâr, başıboş, baskıcı ve saldırgandırlar. Özgüvenleri, oto-kontrol ve başarı düzeyleri düşüktür.


OTORİTER-BASKICI TUTUM
Bu ebeveynler davranış kontrolü konusunda sert, katı ve talepkardırlar. Çok fazla kural koyarlar. İtaat ve otorite isterler. Çocukların davranışlarının kontrolünde cezalandırma yolunu seçerler.
Bu tutumla yetişen çocuklar, asabi, kaygılı, ürkek, karamsar, mutsuz, kolayca sinirlenen, soğuk, asık suratlı, stresli durumlara karşı dayanıksız ve amaçsızdırlar.

İLGİSİZ/REDDEDİCİ TUTUM
Bu tip ebeveynler tepkisiz ve ulaşılmazdırlar, çoğunlukla reddedici tutum sergilerler.
Bu şekilde yetişen çocuklar, düşük benlik saygısı ve özgüvene sahiptirler, her zaman başkalarına ihtiyaç duyarlar, aile çocuğa model olmadığı için çocuk kendine başka modeller bulur.

kaynak

Sevgiler, Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okuduysan ses ver ;)

Bumerang - Yazarkafe